Експертна дискусия: С колко намаляха сделките с имоти в Бургас в кризата?

Тенденцията за спад се вписва в общата в останалите големи градове у нас
Обновена: 15 юни 2020 21:24 | 15 юни 2020 21:10, Веселина Йорданова
53
Експертна дискусия: С колко намаляха сделките с имоти в Бургас в кризата?
Снимка: БГНЕС

Сделките с имоти в Бургас са намалели двуцифрено през трите месеца на извънредно положение у нас заради коронавирусната криза. През март спадът е бил с 19%, а през април и май – със съответно 48% и 35%. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за пазара на недвижими имоти в морския град, организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

Тенденцията за спад на сделките в Бургас се вписва в общата тенденция в останалите големи градове у нас. По данни на Николай Господинов от IBROKERS в четирите най-големи града в България – София, Пловдив, Варна и Бургас, между март и май са били продадени с около 4200 имота по-малко спрямо същия период на миналата година. А измерен в пари според данъчните оценки на имотите, спадът е с около 300-400 млн. евро. Тези пари са били изгубени от липсата на трансакции, по-малко финансиране от банките, по-малко строително-инвестиционни процеси, ремонти, проектиране.

Ще паднат ли цените?

2020 г. е започнала много добре за ипотечния пазар в Бургас с двуцифрени ръстове до 13 март. Първият непълен месец на извънредно положение у нас също е бил относително силен заради инерцията от предишните месеци, докато април е останал под нивото от миналата година. През май ипотечното кредитиране се е възстановило до нивата от миналата година, съобщи Николай Лазаров, началник управление „Продажби индивидуално банкиране” в Пощенска банка.

Според Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, цените на жилищата няма да намалеят заради коронавирусната криза, тъй като те се определят от търсенето и предлагането.

„Търсенето в големите градове продължава да изпреварва предлагането, а това не предполага падане на цените. Другият фактор, който влияе на цените на жилищата, е покупателната способност на потребителя, или съотношението между средната работна заплата в даден град и средната цена на жилищата. За големите градове в България то е 0,8 – с една заплата гражданинът може да купи 0,8 кв. м жилищна площ, тя е била същата и през 1984 г. За съжаление в Западна Европа тенденцията е друга, там коефициентът е под 0,1, поради което гражданите на големи градове  като Франкфурт, Мюнхен, Берлин нямат никакъв шанс за собствено жилище", коментира Шопов.

Търсенето в големите градове продължава да изпреварва предлагането, а това не предполага падане на цените. Георги Шопов.

Той също призна, че по време на извънредното положение търсенето е намаляло с над 70%, но в момента почти е изконсумирано. „Човек, който е искал да купи имот в този период, не е купил, но в момента се наваксва с потенциални купувачи, които сега проявяват интерес“, отбеляза Шопов. Купувачите са предимно граждани на околните градове като Сливен и  Ямбол, има и интерес от чужденци не към ваканционни имоти, а към градско строителство. Интерес към покупка на жилища в Бургас проявяват и млади хора с добри професии и заплати и бургазлии, които работят в чужбина и искат да инвестират парите си в жилище.

Ипотеки и банкови кредити: Несигурността продължава

Най-важното за пазара на имоти обаче са доходите на хората. По време на извънредното положение имаше голям страх за бъдещите доходи, а сега неяснотата продължава и ще видим как ще се отрази всичко това на имотния пазар“, отбеляза Господинов.

На ипотечния пазар също са отчетени големи и задълбочаващи се спадове през трите месеца между март и май.
За момента не е ясно има ли и какъв е спадът на цените на жилищата в града, но когато целият пазар очаква спад, най-вероятно ще се окаже, че е точно така, коментира Господинов.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експертна дискусия на астролози, шамани и вентрилокуисти.
29
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом брокерчетата взеха да вият на умрело значи, че ще има сериозна корекция в посока надолу.
28
2
 
16
 
! Отговори
март преди 3 години
19%, април още 48%, май още 35%....добре юе никой не се задълбочава да смята, инак ще се разбере кви глупости пише. Ама то малко хора могат наистина да разчитат медийните простотии теа дни в бг-то
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мисля , че ще свалят цените ! По - скоро ще ги вдигат още . Все пак е територия и част от ЕС . Ако дойде еврото , тогава ще стане катастрофално скъпо .Нито ще купувам , нито ще продавам .
26
2
 
7
 
! Отговори
expert преди 3 години
Защо само Бургас и Варна са с привилегии ? И Пловдив ? Само там се наливат пари и за това се получават такива изкривявания . Бъдещето е на трансграничните градове , защото там е потока от хора и цените на жилищата там ще скочат.
25
1
 
24
 
! Отговори
Мърррр преди 3 години
До ссс - Ако имаш 27 апартамента, които се очаква да се обезценят с 20-30% в следващите 2-3 години, според мен не само щеше да пишеш, ами и челни стойки щеше да правиш да не се усетят мишлетата и да вземат да спрат да се бълбукат с кредити и да плащат безумни ипотеки и наеми ;)
24
1
 
15
 
! Отговори
Мутафшмекер преди 3 години
Да Фалират!
23
3
 
13
 
! Отговори
V преди 3 години
Ако в Италия една къща струва едно евро ,колко струва една къща в България ??? Тез дет работят в чужбина вече може да не са на работа там ;) А парите идват от гастербайтерите ни ,а не от герберасоикономика .
22
1
 
41
 
! Отговори
Бургазлия преди 3 години
Икономика в града почти няма. Последните години градът се обезлюдява.Имотите в Бургас са силно надценени.А много от брокерите в Бургас са типични мутри - мускули, татуси, криминална физиономия, беден речник, ниска обща култура.
21
2
 
30
 
! Отговори
Бургазлия преди 3 години
Градът се презастрои безумно последните 15 г. - строи се върху зелени площи. Градът се задушава. Бившата главна архитекта Весела Илиева направи много поразии. Човекът на Ахмдед Доган, Здравко Станчев строи наред. Инфраструктурата в комплексите е много зле. Паркирането е ужас - паркира се на поразия. Улиците и тротоарите са в лошо състояние, сметоизвозване, улично осветление - проблемите са много.Новопостроените кооперации не са с най-добро качество. Има доста незаети жилища.
20
1
 
26
 
! Отговори
ссс преди 3 години
До ТускАко имах 27 апартамента под наем, последното което щях да правя е да пиша коментари в днес.бг.Явно имаш и за продаване да оправиш кредите. Като отидем на село, кой ще ти ползва апартаментите...
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре наместо да се самозаблуждават колко скочиха имотите намсикъдеси брокерите на недвижими имоти да се преквалифицират в IT сферата. Не е скъпо и е много доходно като перспектива.
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туск гладна мишка си и ти ами... Ако си човек с пари няма да киснеш тука в тоя форум да си убиваш времето а щеше да се занимаваш със съвсем други неща
17
1
 
27
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Нито имаш апартаменти, нито агенция щом пишеш тук. Тук такива хора не пишат.
16
33
 
4
 
! Отговори
Туск преди 3 години
Отдавам 27 апартамента под наем. Не се майтапя - толкова са. Отделно имам и брокерска агенция и оттам дера също. 7 год съм вече в бранша и знам кво говоря. Колкото повече чакате, толкова повече губите. Мокрите сънища че ще взимате по 200 евро кв. м. - няма такива филми. Искате да получават - ще си плащате. Като не ви отърва на село.
15
3
 
29
 
! Отговори
минаващ преди 3 години
Сливен и Ямбол-околни градове??Това да не ви е Калифорния,бе бургазлии.Ямбол е на 90 км,Сливен на 120км отБургас.Наверно сте имали предвид Средец ,Айтос и Карнобат.От кукерландия си купуват апартаментите в Софето-по-тежкарско е.А почивка се ходи в Гръцко-ей,го де-на 2 часа.Така ,че,у лево
14
5
 
29
 
! Отговори
сокол преди 3 години
Руснаците са им дигнали цените на времето...Но руснаци вече няма да има.И германци.И английчаните.Свърши.Каквото беше-беше.Дори китайците няма да има. Преди да продаваш нещо- докарай търговски вид.Чистота.Транспорт.Услуги.Сградите да са боядисани.Чисти улици.Медицина достъпна за всеки.Уважението на персонала към клиент.Хубава храна.Но това не е реално в Бг.Затова печели Гърция,Хърватия,Черна Гора,Испания,Италия...
13
3
 
29
 
! Отговори
до Туск преди 3 години
Разбирам те, че ти е гадно да си брокер при замиращ пазар, ама съветът ми е бързо да се преквалифицираш, понеже с бодряшки подвиквания по сайтовете не можеш да спреш тенденциите и е въпрос на време да те отнесат.
12
32
 
4
 
! Отговори
Туск преди 3 години
оффффф. Аре пак се събра клуба на евтинджоса. Разберете, че спад в цените няма да има , колкото и да ви се иска. Бгееца все е свикнал да пазари на аванта. Тва вече мина. От тука нататъка, който иска да получава ще си плаща. На който не му отърва проблема си е лично негов. На вас не ви ли увряха главите, че дори да паднат цените, тогава банките ще затегнат супер много кредите и пак ще останете на сухо. Тогава силните на деня ще са хората със свободен кеш. Другите пок ще го ядат голям.
11
2
 
21
 
! Отговори
Комунизъм преди 3 години
Аз предлагам цените в Бургас да бъдат 900 000 ??? за двустаен от Утре!