Експертна дискусия: С колко намаляха сделките с имоти в Бургас в кризата?

Тенденцията за спад се вписва в общата в останалите големи градове у нас
Обновена: 15 юни 2020 21:24 | 15 юни 2020 21:10, Веселина Йорданова
53
Експертна дискусия: С колко намаляха сделките с имоти в Бургас в кризата?
Снимка: БГНЕС

Сделките с имоти в Бургас са намалели двуцифрено през трите месеца на извънредно положение у нас заради коронавирусната криза. През март спадът е бил с 19%, а през април и май – със съответно 48% и 35%. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за пазара на недвижими имоти в морския град, организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

Тенденцията за спад на сделките в Бургас се вписва в общата тенденция в останалите големи градове у нас. По данни на Николай Господинов от IBROKERS в четирите най-големи града в България – София, Пловдив, Варна и Бургас, между март и май са били продадени с около 4200 имота по-малко спрямо същия период на миналата година. А измерен в пари според данъчните оценки на имотите, спадът е с около 300-400 млн. евро. Тези пари са били изгубени от липсата на трансакции, по-малко финансиране от банките, по-малко строително-инвестиционни процеси, ремонти, проектиране.

Ще паднат ли цените?

2020 г. е започнала много добре за ипотечния пазар в Бургас с двуцифрени ръстове до 13 март. Първият непълен месец на извънредно положение у нас също е бил относително силен заради инерцията от предишните месеци, докато април е останал под нивото от миналата година. През май ипотечното кредитиране се е възстановило до нивата от миналата година, съобщи Николай Лазаров, началник управление „Продажби индивидуално банкиране” в Пощенска банка.

Според Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, цените на жилищата няма да намалеят заради коронавирусната криза, тъй като те се определят от търсенето и предлагането.

„Търсенето в големите градове продължава да изпреварва предлагането, а това не предполага падане на цените. Другият фактор, който влияе на цените на жилищата, е покупателната способност на потребителя, или съотношението между средната работна заплата в даден град и средната цена на жилищата. За големите градове в България то е 0,8 – с една заплата гражданинът може да купи 0,8 кв. м жилищна площ, тя е била същата и през 1984 г. За съжаление в Западна Европа тенденцията е друга, там коефициентът е под 0,1, поради което гражданите на големи градове  като Франкфурт, Мюнхен, Берлин нямат никакъв шанс за собствено жилище", коментира Шопов.

Търсенето в големите градове продължава да изпреварва предлагането, а това не предполага падане на цените. Георги Шопов.

Той също призна, че по време на извънредното положение търсенето е намаляло с над 70%, но в момента почти е изконсумирано. „Човек, който е искал да купи имот в този период, не е купил, но в момента се наваксва с потенциални купувачи, които сега проявяват интерес“, отбеляза Шопов. Купувачите са предимно граждани на околните градове като Сливен и  Ямбол, има и интерес от чужденци не към ваканционни имоти, а към градско строителство. Интерес към покупка на жилища в Бургас проявяват и млади хора с добри професии и заплати и бургазлии, които работят в чужбина и искат да инвестират парите си в жилище.

Ипотеки и банкови кредити: Несигурността продължава

Най-важното за пазара на имоти обаче са доходите на хората. По време на извънредното положение имаше голям страх за бъдещите доходи, а сега неяснотата продължава и ще видим как ще се отрази всичко това на имотния пазар“, отбеляза Господинов.

На ипотечния пазар също са отчетени големи и задълбочаващи се спадове през трите месеца между март и май.
За момента не е ясно има ли и какъв е спадът на цените на жилищата в града, но когато целият пазар очаква спад, най-вероятно ще се окаже, че е точно така, коментира Господинов.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
32
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Още не са изяли награбеното, имат за реклами пари, скоро ще почнат да вият и те към премиера слънце за субсидийка.... кърлежи...
9
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предстои сериозен спад, това и писалите тази статия го знаят, целта е да забавят този процес и да не придобие катастрофални измерения. Просто гледам хората около себе си, много остават без работа, без препитание, при други това тепърва предстои... кой в тая ситуация ще ходи да си търси жилище, как без доходи ще може да си купи...Това ми мнение не е препоръка за вземане на инвестиционно решение, аз нищо не разбирам и не трябва да ми се вярва.
8
3
 
35
 
! Отговори
Спок преди 3 години
Няма проблем , пазарът ще ги нареди алчните, като хотелиеритв- реве им се , само днес 15000 българи отишли на почивка в Гърция, а при тях скитащи кучета и гларуси *** само... така и за цените ще си говорим след година, като хапнат дръвцето брокерчетата....
7
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алчността на стройтелните предприемачи в комбинация с глупостта на хората да купуват на тези цени,повечето със солидни заеми доведе до тоя голям балон в цените .
6
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе вдигнете цените като в Берлин и всичко ще се нареди, как в Бургас няма да е по-скъпо от Берлин и Париж? Даже и море има. Шезлонгите трябва да са поне по 50 лв., таково търсене има ...
5
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една гарсониера в Бургас струва 90 000 лв . Масовата заплата е 800 лв . Инфраструктурата в кварталите особено Възраждане е супер зле . Презастроено е , няма повече на къде. Паркирането е ужас . Доста прехвален град с доста надути цени
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей тия още мърат. Ама поне да сменят песента щото ми омръзна през ден статия дето някви си мечтаят и разправят как търсенето било по-голямо от предлагането. Не знам кой очакват да им повярва на глупостите?
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дискусия за това, че в момента търсенето на недвижими имоти в големите градове продължава да изпреварва предлагането? Чужденците се юрнаха в Ямбол да купуват катакомби? Ми нека брокерчетата да си дискутират и да се убеждават как всичко върви нагоре. Точно обратното е в дългосрочен план, нека да видим...
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Warszawo, fight!
1
3
 
37
 
! Отговори
Брокер с опит преди 3 години
Че то сделки изобщо има ли?Положението е пълен ступор.