Бил и Мелинда Гейтс: Конспиративни теории и няколко сериозни критики

За какво обвиняват семейството от години?
20 юни 2020 11:36, Елка Василева
103
Бил и Мелинда Гейтс: Конспиративни теории и няколко сериозни критики
Снимка: архив, БГНЕС

Да оставим настрана конспиративните теории, свързани с Бил и Мелинда Гейтс. Те могат да бъдат оборени. Към фондацията на семейство Гейтс обаче се отправят от години и сериозни критики. Дойче веле пише за това в какво я обвиняват.

В пика на пандемията от коронавирус американският милиардер и филантроп Бил Гейтс се оказа в центъра на общественото внимание. Той, съпругата му Мелинда и съвместната им фондация бяха превърнати в главни герои в какви ли не конспиративни теории: от вграждането на чипове чрез ваксини до организирано намаляване на населението по света.

Бил и Мелинда Гейтс са инвестирали вече близо 50 милиарда долара лични средства във фондацията си, която създават в Сиатъл преди 20 години. Тя подкрепя проекти, активни в 130 страни по света, свързани с образованието, превенцията на заболявания като полиомиелит, малария и СПИН, както и с производството на климатично устойчиви зеленчуци и плодове.

Обвиненията, отправяни към семейство Гейтс от началото на кризата от коронавирус, са "дълбоко объркващи", посочва Мелинда Гейтс. Пред германския "Зюддойче Цайтунг" тя каза неотдавна следното: "COVID-19 е достатъчно смъртоносна болест, няма нужда да влошаваме ситуацията посредством разпространяването на фалшиви новини".

Още по темата

Действително, конспиративните теории във връзка с коронавируса, могат да бъдат оборени, пише "Зюддойче Цайтунг". Например твърдението, че Бил Гейтс сам е разработил вируса. За това просто няма нито едно, дори и малко доказателство. Нелепо звучи и твърдението, че Гейтс искал да внедри микрочипове в хората, за да можел да ги контролира напълно.

В какво обвиняват фондацията на Гейтс

И докато конспирациите, появили се около избухването на пандемията, изглеждат съвсем абсурдно, към фондацията на семейство Гейтс от години биват отправяни критики, които звучат сериозно, посочва изданието.

Лондонският професор и експерт по публично здраве Дейвид Маккой обвинява фондацията на семейство Гейтс, че е твърде влиятелна, прекалено фокусирана върху бързите резултати, както и че, образно казано, се опитва да приватизира спасяването на света. Фондацията е вторият най-голям дарител на Световната здравна организация след САЩ (бел.ред. които впрочем обявиха, че ще спрат финансирането на СЗО). Мнозина казват, че Бил Гейтс я използва, за да увеличи собственото си богатство. Според Дейвид Маккой семейство Гейтс не се стараят по никакъв начин да променят световната икономическа система, която създава неравенството, отговорно за социалните и образователни проблеми, които са предмет на дейността им.

Големи концерни печелят от сътрудничество с фондацията

Сред основните критики срещу Бил и Мелинда Гейтс е и тази - че структурата, по която се инвестират средствата от тяхната фондация, прилича по-скоро на фирма, ориентирана към най-бързи и ефективни резултати. Така например даренията на фондацията не отиват само при бедни деца от Африка, но и при големи фармацевтични концерни като Merck и Pfizer, които използват средствата за научни проекти, свързани с ваксини и лекарства.

Чест аргумент на критиците е, че самите Бил и Мелинда Гейтс притежават акциите в тези компании и биха спечелили от разработването на ново успешно лекарство. Това би могло да се разглежда като конфликт на интереси. Тръстът, който осигурява средствата на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс", пък инвестира в компании, които далеч нямат славата на приятели на здравето. Сред тях са "Кока-кола" и "Бритиш петролиъм". Официалната позиция на фондацията е, че тя работи напълно отделено от тръста, който оперира с финансите.

Аграрната политика на фондацията също става обект на критика. Причината е работата им с големи земеделски концерни, които печелят от съвместната дейност. "Обединението за зелена революция в Африка на Гейтс" се застъпва за по-удобни за индустрията закони. Според неправителствената мрежа "Инкота" това вреди на свободната търговия сред селските стопани и малките производители.

Все пак Бил и Мелинда Гейтс могат да разполагат и харчат парите си, както намерят за добре, казва Кристине Хакенеш от Германския институт за политиката на развитие пред "Зюддойче Цайтунг". Тя все пак посочва и някои проблеми: фондацията се концентрира върху човешкото развитие, когато става дума за здравеопазване и образование. Други световни предизвикателства като климатичните промени, сигурността и миграцията обаче са почти извън фокуса им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
12
 
! Отговори
за "умния" преди 3 години
Гейтс и Сорос са "филантропи", а Баце - титан на мисълта.И живеем в "демокрация" - власт на народа, ама друг път.
31
5
 
4
 
! Отговори
За простият човек преди 3 години
Всичко в този свят е конспирация.
30
2
 
2
 
! Отговори
до СССР преди 3 години
Грешка - не е "лично".
29
1
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 3 години
Прекалено е очевидно, за да има нужда от какъвто и мозък, и извод. Както като настъпиш го мно."Изводите" ги оставям на тебе. Ти си ЕнтИлЕгента, очевидно.
28
5
 
8
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Бул Гейтс лично е избил милярди хора в Индия!!Той е масов убиец!!
27
5
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 години
Тактика: вадят се нереални аргументи и някои *** звучащи и в статията се оборват те.Реалност: индия съди бил гейтс за причиняване на смърт и сериозно увреждане след ваксинация с ваксини от НЕГОВАТА фондация.Извод: използва третите страни за опитни зайчета, защото е по-евтино от години компютърни модели и анализи и тнВтори извод: недоверието на българина е една от малкото му добри черти и такава дето го пази от какви ли не режими и гъзолизачи под статиите.
26
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 25До този извод ли стигна малкото ти гръбначен червен мозък?
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета коментарите работническата класа пак се опитва да изпъкне с интелект ама не им се получава......................Като ти чета коментара, се опитваш да се отъждествиш капиталистическата класа, понеже им слугуваш.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давай Бойко пусни им още малко коронавирус по 5Г антените и без това вече са чипирани ама не го знаят
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За глупавия човек е много лесно да вярва в конспирации защото са много лесни за разбиране. Не ти трябва да губиш време с проверяване на фактите или кое как работи и дали е възможно. Казват, че еди си кои милиардер иска да ви чипира и избие и вие сте готови :) друго не ви трябва :)
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20Нани га тас класа ... аз затъй и ни работя.
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина както винаги разполага с някаква секретна и тайна информация за "фактите" която никой друг я няма и главно си я набавя от разни дементирали лелки в Фейсбук които цял ден репостват простотии...
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета коментарите работническата класа пак се опитва да изпъкне с интелект ама не им се получава...
19
4
 
1
 
! Отговори
Стив преди 3 години
Не знам. Не ми симпатичен изобщо.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Ти дори не си разбрал какво е станало в Индия...
17
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките тука клоуни които сте седнали да обвинявате човека нямате нито едно доказателство освен глупости пуснати из Фейсбук и вие като пълни балкански селяни вярвате на всичко.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Хайде да ги питаме. Къде мога да ги питам? Защото повтаряте глупости като папагали.
15
2
 
9
 
! Отговори
мънебе преди 3 години
Бил Гейтс е "филантроп" - човеколюбец, пък днес живеем в "демокрация" - власт на народа, демек.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Мхмхах ... Индия вика :)
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миии няма лошо :)Помнете - под 500 000 000.