Вирусолог: Карантината у нас трябваше да е по-строга и по-дълга

По думите на акад. Ангел Гълъбов в момента няма втора вълна
21 юни 2020 19:14, Нели Христова
90
Вирусолог: Карантината у нас трябваше да е по-строга и по-дълга
Снимки: Getty

Kарантината у нас е трябвало да бъде по-строга и за по-дълъг период от време. Това заяви пред bTV вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

За сравнение даде съседна Гърция, където са последвали примера на Ухан – улиците са били празни и всичко е било затворено.

"Сегашното увеличение на случаите на COVID-19 у нас не e част от втора вълна на коронавируса. Сега се взимат повече проби и има правопропорционална зависимост между лабораториите, които правят PCR тестове и броят на заболелите. Може би това е разгара на първата вълна", каза акад. Гълъбов.

Tой подчерта, че е напълно възможно вирулентността да е по-ниска и инфекцията да е по-слаба. Според него същото се е случило и в Китай и обясни, че надеждата е в бъдеще случаите да бъдат по-леки.

По думите му особеността на COVID-19 е, че има рецептори към горните и долните дихателни пътища за разлика от предишните коронавируси.

„Изгледа, че този тип на размножаване започва да доминира, поради което много хора се заразяват, без да боледуват сериозно – вирусът не отива надолу. Съществена роля играе и имунната система“, допълни той.

Според Гълъбов не само антителата, но и клетъчният имунитет е важен компонент.

По думите му ситуацията с вируса няма да приключи скоро, но е убеден, че до нова година ще има ваксина. Акад. Гълъбов подчерта, че досега коронавирусите не са били във фокуса на учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсио, някой *** на вратата. *** виж че короната те чака.
49
7
 
21
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
"Колко души загубиха работата си колко бизнеси фалираха и колко семейства се изпокараха заради карантината и мерките?"Колко семейства щяха да бъдат очернени, ако не бяха мерките?Продължавайте да си вярвате, че ковид не съществува, и цял свят се е наговорил, за да ни разори специално нас и да "държи Бойко на власт" и какви ли не глупости.Продължавайте да си ходите без маски, да почнат и по 200+ на ден да се заразяват.Толкова ви позволява умствения капацитет...
48
4
 
7
 
! Отговори
до Дарвин преди 3 години
обзалагаш се ,но старците ги е страх и ще си седят по къщите и лозенцата на чист въздух, а ти дето дремеш по кръчми кафенета ,пицарии и дискотеки си наполовина в кюпа.
47
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко , това че се предаде пред кръчмари и чалгари ще ти изяде главста . Работата е отървана вече. Ще мре бая народ и ти ще си виновен. Цифрата ще скочи на по 200 на ден и с по 20 умрели. Август ще имаш 600 поне убити от вируса само за месец. Видно е че затвори устата на Генерала, теб те е страх от други генерали.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2,Е, ти нормален ли си ? Що за пожелания са това?
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6 Официалните данни за умрели от грип са 7 (седем) души, за цялата 2018 година. 2019 пак са приблизително толкова. Та залагаш ли се още за.д.ника или ще помислиш?
44
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус е по-фалшив от кацането на луната.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТези, които си мислеха, че да правиш бизнес е само да прибираш, те го отнесоха. А за семействата - тези, дето два месеца не можаха да изтърпят да са заедно.
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е, че ще фалират мутрите, а те управляват в България. Мутрите са собствениците на хотелите и заведенията и за тях са се загрижили ортаците им от правителството.
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не е ясноАми прочети как е станал академик, умнико. Или мразиш да четеш?
40
4
 
13
 
! Отговори
та така преди 3 години
трябваше , ама нали моловете , фризьорските , фитнес салоните и чалготеките трябваше да отворят ! то без тях държавата щеше да фалира бе !
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДарвинИ тебе ще те хване и като тръгнеш да мреш - да те лекува Мангафърчето.Брей - всеки шашкънин почна да се пише вирусолог. Поле - "Олеле майко!"Аман от цифки ***.
38
3
 
9
 
! Отговори
Филанкишията преди 3 години
Интересното е, че ако си заразен и богат си правиш каквото поизкаш, даже си карат джиповете червени като цвекло!!!! А ако си зараразен и беден ...тежко ти ....
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свърши се тая с карантината. Гърбавите изпуцаха патроните на празно през март и април. Важното е сега чекмеджетата са пълни от ЕЦБ. Юруш калинки!
36
11
 
4
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
Обществото е разделено: млади и здрави срещу стари и болни. Залагам на първите.
35
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пари от къде за по дълга и строга карантинаТова да не е Холандия или Швейцария да помогнат в такава ситуация на народаУ нас средствата за помощ отдавна са окрадениКак да стои народа по дълго така. На пост и на молитва ли да я кара или на фотосинтеза
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно кюлче за теб и едно за мен.
33
4
 
14
 
! Отговори
Търговище преди 3 години
Какъв е смисълът да затвориш всички като бизнесът не го спазва това? Докато бяха строгите мерки алчни бизнесмени карах работниците 20 - 30 човека в една стая, да продължават да работят или да напуснат! След което отпуснаха мерките и тези които бяха заразени вече заразиха тези които са спазвали мерките до сега! В момента цяла България е болна, не само от вирус но и от безхаберни *** и техните съпроводници. Не знам до кога това презаразяване ще работи .....
32
2
 
1
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
да, зима, 32 градуса в Рио!
31
5
 
12
 
! Отговори
Пълно чекмедже преди 3 години
По едно нощно шкафче с пълно чекмедженце като на Б.Б. на всеки българин... !!!!!!