Южна Корея бе за пример в борбата с коронавируса, а сега?

Властите са категорични - има втори пик
23 юни 2020 18:32, Нели Христова
18
Южна Корея бе за пример в борбата с коронавируса, а сега?
Снимка: БГНЕС

Южна Корея подходи агресивно към коронавируса и успя да го победи, превръщайки се в един от успешните примери по целия свят. Но очевидно борбата с COVID-19 още не е приключила. Властите в Сеул обявиха началото на така наречената Втора вълна, а броят на инфекциите бързо расте.

В края на април Южна Корея успя да "изравни линията" благодарение на масовото проследяване и тестване за нови случаи. Но разхлабването на мерките предизвика малки, но притеснителни огнища на заразата, като този случай от май, в който 29-годишен мъж даде положителна проба, след като бе на парти в клуб със 7000 души.

Юнг Юн Кьонг, директор на Корейския център за контрол и превенция на заболяванията обяви в понеделник, че увеличаването на случаите най-вероятно се дължи на засиленото социализиране между хората по време на празничния уикенд през май и може да продължи да се разпространява, ако южнокорейците не продължат да прилагат социално дистанциране.

"Ако близкият контакт между хората продължава, вирусът ще продължи да се разпространява както в Сеул, така и извън него", категоричен бе Юнг Юн Кьонг.

В понеделник случаите бяха 17, по-малко от предните два дни, в които бяха регистрирани 48 и 67 нови заболели. И въпреки че тези числа са прекалено малки в сравнение с огромният брой хора, които се заразяват в други държави, те са значително по-големи от единичните бройки, които Южна Корея регистрира през май и април.

В отговор на новото разпространение на заразата, кметът на Сеул Парк Вон Сун заяви, че отново ще въведе по-строги насоки за социално дистанциране, ако в града продължат да се наблюдават над 30 нови случая в три поредни дни или ако капацитетът на болниците не бъде запълнен на 70%. Град Теджон, който е на юг от столицата, обяви в понеделник, че ще забрани събирането на обществени места като музеи и библиотеки, според BBC.

Преди всичко това Южна Корея наистина бе пример, изравнявайки кривата на заболеваемостта. Тя беше една от първите държави, в които се наблюдаваше голям брой на заразени с COVID-19. Първият случай бе регистриран на 20 януари, а пикът настъпи на 29 февруари, когато се появиха повече от 900 заразени само за 24 часа.

Масовото тестване и проследяване на контактни лица обаче спаси Южна Корея от сценария, който се наблюдава в САЩ. Държавата следеше GPS-а на телефоните, транзакциите от кредитните карти, охранителните камери и взимаше показания, за да открие и предупреди онези, които може да са били в контакт със заразен. Те получаваха спешен СМС.

По време на пандемията всичко в Южна Корея бе нормално. Хората можеха да гласуват, стига да спазват дистанция и да носят маски и ръкавици. А през май някои от мерките бяха свалени.  До този момент в страната са регистрирани 12 400 заболели с COVID-18, а починалите са 280.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Самсунгите нещо взеха да се скапват...
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което казвам е че порьозността на презерватива е много по-малка от тази на маската и затова не пропуска а маската пропуска много по-лесно.
12
0
 
2
 
! Отговори
Цъ преди 3 години
Е то и маските не пропускат аерозолните капчици на които се вози вируса.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цъ.Презерватива не пропуска водни молекули които са много по-малки от сперматозоиди.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дай размери иначе си голословен.
9
3
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
то и сперматозоидите са по дребни от порите в латекса...
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото нещо което предпазва от вирус са костюмите с индивидуално подаване на кислород във лабораториите по вирусология или може би с костюми за ЯБХ защита в специализираните армейски подразделения.Като се има предвид размерите на вируса а именно нанометри тези платнени маски няма как да спрат такова нещо порьозността им е по-голяма.
7
3
 
4
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Сега казвам: Като паднат бройките на 4-5 стабилно, много внимателно да свалят само в някоя област и да се изчаква да се види какво става. И да се следят, тези които са ходили или идват от чужбина. Да се тестват на границата! С бърз тест и с ПСР. Ако бързия дава + да се задържат в хотел, и да се знае къде са до 5 дни за резултата от ПСР.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
зозки одавна не те бях виждал тука,явно си хвана някой който да ти прави прас рас
5
11
 
6
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Ясно е, дори за магаре, че маските в закрити помещения са основен (90%) фактор, за овладяването на разпространението. Някои хора (вкл. от щаба) им трябваше доста време да го разберат, но пак не го бяха разбрали и ги свалиха. Направиха 200-300 заразени без грам мисъл и видяха дебелия. Дано ме следят, защото аз им казвах 1 месец преди това да вкарат маските САМО на закрито и това беше всичко необходимо. (политиците в Европа даже бяха по-големи ***).
4
2
 
7
 
! Отговори
Пратете преди 3 години
им Джангъров и ще я втасат.
3
2
 
7
 
! Отговори
Тъпите Корейчета преди 3 години
Е нали карантинирахте, мерихте, изследвахте до девето коляно. Кво стана. Светъл пример заразните щабчета и педерунгелчета.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1 - като лалугери се борят - всеки да се скрие в дупката си :)
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай стига с тия глупости как побеждаваш вирус без лекарство/ваксина.Победили глупости.Целият свят е идиотckи.Борят се с някакъв вирус без медикаменти е как се борят?!