Икономическото доверие се връща в еврозоната

Пълното възстановяване обаче остава все още далеч
30 юни 2020 01:00, Анисия Иванова
6
Икономическото доверие се връща в еврозоната
Снимка: БГНЕС

Икономическото доверие бавно се връща в еврозоната, където компаниите от производители до търговци на дребно се опитват да се изправят на крака след опустошителните ограничителни мерки заради коронавируса, съобщава Bloomberg.

Показателят на Европейската комисия за настроенията сред бизнеса и потребителите се повиши през юни до 75.7 пункта, въпреки че прогнозите бяха за малко по-добър резултат от 80 пункта. Така ли иначе нивата са доста под тези, наблюдавани в началото на годината. Данните, заедно с много други, публикувани наскоро, показват, че пълното възстановяване все още е доста далеч.

Икономиката на еврозоната е напът да отчете спад от 8% през тази година, а управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че пандемията ще промени части от нея завинаги.

До момента доверието си е върнало около 30% от загубите, натрупани през март и април, когато всеобхватните ограничения спряха обществения живот. Въпреки че тези ограничения постепенно се премахват, продължаващото разпространение на вируса в някои части на Европа, както и в Америка, служи като напомняне колко бързо ситуацията може отново да се влоши.

От данните на ЕК става ясно още, че очакванията за заетостта в еврозоната се подобрява спрямо най-ниските нива, но за някои сектори те остават до под 60% от нивата преди пандемията.

Все пак икономическото доверие се повишава през юни, като домакинствата очакват общата икономическа ситуация да се подобри. Настроенията се подобряват сред всички сектори и големи икономики в еврозоната.

Подобренията на показателите за икономическото доверие идват на фона на масивни стимулиращи кампании. ЕЦБ купува дълг на стойност 1,35 трилиона евро (1,5 трилиона долара), а правителствата обещаха стотици милиарди евро в подкрепа на икономиката. Коалицията на германския канцлер Ангела Меркел се съгласи този месец на по-обширен план за 130 милиарда евро


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1.

Извинявам се, но Кристин Лагарад е една официално осъдена престъпничка във Франция!

Исках само да коригирам!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Sichtpunkt

Защо това "от друг континент" да не означава от Азия?
Ето корабите, натоварени с СПГ на полуостров Ямал, стигат до Китай по Северния морски път точно за 3 седмици, вместо за 5 седмици през Суец.
Русия + Китай: По-бързо, по-евтино, по-безопасно.
4
3
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 1 месец
Когато гледаш "Еврозоната" от друг континент, се Вижда, един огромен колапс от гърчещи се държави с нисък стандарт и оцеляващи на ръба.

Това "от друг континент" кърти! Късно е вече да те хване Covid-19,но живота в страната на илюминатите, рептилите, бясовете и др. цари пълно блаженство. Никой не се гърми, защитата на личните данни е безпрекословна, има голяма дисциплина (особено рижият коцкар). Въобще цветя и рози - живей си в земният рай!
3
1
 
12
 
! Отговори
Илюминат преди 1 месец
Когато гледаш "Еврозоната" от друг континент, се Вижда, един огромен колапс от гърчещи се държави с нисък стандарт и оцеляващи на ръба. Самата идея за еврозона е добра, но на практика не работи! Англичаните го виждат, и други го виждат. За съжеление, тези които не излизат от еврозоната си мислят, че са на върхът. Да но Не! Еврозоната потъва от 10 години насам, няма нови технологи2, няма просперитет, няма развитие. По - ското обратното! Като най-жалък пример са държави като България.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долу Мутрата !
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард е една изключително умна жена, която предупреждава, че пандемията ще промени части от икономиката на еврозоната завинаги, но премълчава, че тази промяна е един от резултатите, търсени от психозата на коронавируса.