Пациенти крият симптоми на COVID-19, спешните медици - в риск

Болни с коронавирус лъжат, че имат проблеми със сърцето, с кръвното
136
Пациенти крият симптоми на COVID-19, спешните медици - в риск
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Статистическите данни, които ни заливат от рано, като че ли започва да омаловажава болестта и загубата на живот, смята говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска.

"Имам лични опасения, че тази статистика ще си остане само статистика и хората започват да не прозират, че зад всяка една цифра стои човешка съдба", коментира тя пред БНТ.

Още по темата

Сунгарска разказа, че всеки ден се извозват хора, които са с положителни тестове или хора, които имат съмнение, че са заразени. Увеличили са се и ПТП произшествията.

"Когато става въпрос за COVID където и да е в София, екипът се връща в централата, облича се в защитни облекла и след това отива на адреса, взима пациента и го откарва в болницата, оттам се връща пак в централата, обеззаразява се, както и линейката, което отнема около 45 минути до час. При нашия тежък кадрови дефицит това е огромно предизвикателство", разказа Сунгарска.

"Някои хора не ни дават точна информация, те казват, че имат проблеми със сърцето, с кръвното, имат болки в гърдите, а като отиде екипът на място необезопасен, той се сблъсква със симптомите на коронавирус - температура, втрисане и т.н", допълни тя. И призова хората да бъдат максимално прецизни, за да могат да защитават екипите и те да не стават заразоносители.

Говорителят на Спешна помощ разказа и за своя колега, починал в борбата със заразата. "Няколко дни лежи вкъщи, след това го транспортират с линейка до болницата, там също е около седмица, в сряда са го интубирали и в петък сутринта той си отиде. Вчера излезе поредната гавра с починал по време на изпълнение на служебния си дълг медик. Това беше някакъв пасквил, написан от името на неговото семейство, че той е починал от рак и че това е било очаквано. Категорично искам да заявя, че това е най-гнусната новина, която може да се направи".

Тя обясни, че подобни неща са излезли и когато д-р Нели Пандова е починала. "Не мога да си обясня защо е този отпор. Колегите ми са потресени и коментарът, който се налага от вчера сред тях, е че всичко се плаща на този свят и вярват във възмездието", допълни Сунгарска.

Около седмица преди да развие симптоматиката, починалият 49-годишен лекар от столичната спешна помощ е возил пациент в много тежко състояние и се е наложило да извърши пълен обем реанимационни действия, но той не е правил обдишване уста в уста", заяви говорителят на Спешната помощ.

И допълни: "Това беше едно момче, което сега на 26-и щеше да навърши 50 години, юбилей, планираше как да го празнува. За съжаление не можа да ги навърши. Тренираше, поддържаше се, ходеше на фитнес, беше високо, мощно момче. Всички сме потресени от неговата загуба".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 77Ако ти беше на мястото на този, дето са му правили изкуствено дишане в линейката, а доктора не го направи, защото е решил да не рискува ? Умираш и толкова. Много е лесно да пишеш щуротии. Този доктор е спасил човек, много вероятно такъв, който е скрил симптомите си. Ти кого си спасил, та си позволяваш да го оценяваш?
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79,Кой ти каза, че 85% са фалшиво положителни? Вземи почети малко, а не ръси дезинформация. Като криеш симптомите и ходиш на работа, какво си мислиш, че правиш?
71
6
 
10
 
! Отговори
нормално преди 3 години
Как да не се криеш , като ти направят един фалшиво положителен тест и затворят за 2 седмици всички около теб , като това съсипе бизнеса ти и на околните . Накрая дори да им докажеш , че теста е бил фалшиво положителен набутвайки се с едни 1000лв. за цялото семейство ,а няма сила, която да вдигне карантината , ще се криеш до дупка, до последно .
70
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Е как така крият?Нали само да кажеш,че си болен от коронавирус и веднага идват двама костюмирани с куфарчета и ти дават 1800лв.тия хора не искат пари и не си знаят интереса.Няма ли хора от БСП да ги светнат?
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами крият, защото за да те вземат в болница с ковид ти трябват връзки. Иначе е стандартното "стойте си вкъщи!" и като се влошиш толкова, че да не могат да те спасят или си умираш вкъщи, или с набучена тръба в гърлото в Пирогов. Така че съвсем нормално е човек да се опита да се спаси по някакъв начин при тези обстоятелства. Да си оправят системата, да не карат болните да си стоят вкъщи, и никой няма да ги лъже.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е, че егоистите са нагли и безкрупулни. Не им пука за болни и възрастни! За 100 лв са готови човек да убият!
67
5
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 80 преди 3 години
Друга песен ще запееш, ако твои близки починат, а са могли да живеят още много години! Моят баща живя 30 години с пейсмейкър.
66
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е Мангъров? Защо се крие в частния си кабинет или в детската болница? Обикаля различните студия като филмов артист! ГНУС!!!
65
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно, че ще криеш. Видя се, че поне 85% от тестовете са фалшиво положителни след повторна направа. Ама си опандизен вкъщи и други покрай теб. Който го е шубе, да си носи маската и да не занимава останалите с хипохондрията си.
64
0
 
4
 
! Отговори
атв преди 3 години
До до атв 76Ооо чел си книга, че и от Майкъл някой си... Браво!Ще ти кажа нещо, да ти остане полезен спомен: "ниско интелигентни" се пише слято. Почети още.
63
1
 
7
 
! Отговори
атв преди 3 години
До ИстуканБраво, сигурно и колата ти е най-хубава и доходите най-високи...Един от първите болни при руснаците обясняаше, че не помни откога не е боледувал...Така че не е добре да се хвалиш предварително.Имаше един филм за зараза в някакъв град. Фантастика някаква. Бяха оцелели едно бебе и един алкохолик.Та имунната система не можеш измери с рулетка и да решиш, че имаш броня срещу вируса. Хубаво е човек да се грижи за себе си, но гаранция едва ли има.
62
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще крият ами. Ще ги гледат все едно.са прокажени. До къде докарахте хората с безотговорното си поведение, алчност и мятане на пясък в очите. Всеки си плаща един ден обаче. Безплатен обяд няма!!!
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВъпросченцеИма стотици други варианти, така, че точно твоя едва ли е удачно да се дава, като пример...
60
12
 
26
 
! Отговори
Въпросченце преди 3 години
Докторите...кой какво крие бе младежи?85 процента от случаите са АБСОЛЮТНО безсимптомни!!!Може да си заразен и да не знаеш.Даже е много вероятно да е така.Обаче ето,случва се,хора сме - вдигам кръвно 200 на 150 и викам Бърза Помощ.Правят ми и тест за ковид и излиза положителен.И кво - крил съм!Айде сиктир и дивотиите ви,че вече става смешно.
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63После другите са корумпирани и лъжат, ние не
58
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ф.С.В не лъжи за лекарите. Бачкат и още как. И докато преди се чудеха как да си изсмучат някоя пътека от пръстите и бяха напълнили отделенията с пациенти фантоми, сега е манна небесна за тях.
57
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Които са му сложили минуси на 60-ти коментар никога до краят на живота си да не видят здраве и щастие. Най милите им хора да ги хване кураната и да ги унищожи.
56
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крият симптомите си, защото после всичките им контакти ще ги псуват, ако са заразени и поставени под карантина заради тях...Опасен или не... вируса е зараза... Никой не иска да бъде заразен и сочен с пръст като виновник за причиняване същото и на други хора...
55
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лошото е, че въпросните "пациенти" нямат здравни осигуровки, не се пазят и после реват че са дискриминирани!
54
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Имам лични опасения, че тази статистика ще си остане само статистика и хората започват да не прозират, че зад всяка една цифра стои човешка съдба"На таа нема ли кой да и обЯсни, че това са просто сухи съчки, дето требва да изгОрат бе!