Ще има ли нов световен ред след коронакризата?

ООН е нефункционална, Г-7 - несигурна
11 юли 2020 20:25, Анисия Иванова
4
Ще има ли нов световен ред след коронакризата?
Снимка: Pixabay

Тенденциите, които се наблюдаваха преди коронавирусната криза, се засилват и ускоряват. Като бързо растяща сила Китай увеличава влиянието си все по-настойчиво. САЩ междувременно са все по-ангажирани със себе си, тъй като Covid-19 се разпространява в страната, натежавайки на икономиката преди президентските избори през ноември, пише Bloomberg в свой анализ.

“Много структурни проблеми в международния ред стават все по-видими”, коментира Рори Медкалф, ръководител на Колежа по национална сигурност в Австралийския национален университет.

С обединяването на множество точки на натиск - от неуспехите на лидерството до липсата на доверие в достоверността на информацията, „това води до един вид перфектна буря“, посочва той.

"Големият тест е наистина дали можем да преминем, да кажем следващите шест до 18 месеца, без тези кризи да достигнат до крайности“, добавя Медкаф.

Днешното противопоставяне между САЩ и Китай е сравнявано с нова студена война. Сред повечето експерти има консенсус, че е малко вероятно евнтуалната смяна на Доналд Тръмп като лидер на САЩ с Джо Байдън да доведе до подобряване в отношенията между двете най-големи икономики в света.

Проблемът е, че няма очевиден форум, който да обсъжда формата на постпандемичния свят.

Г-7 е изправена пред предизвикателство, докато Тръмп - тазгодишният домакин на срещата, оспорва кой трябва да членува в групата. Планираната среща между европейските лидери и китайския президент Си Дзинпин беше отложена за неопределено време. Ноевмрийската среща на Г-20 под председателството на Саудитска Арабия остава несигурна.

Организацията на обединените нации, сформирана през 1945 г. за предотвратяване на по-нататъшни войни, до голяма степен е нефункционална: Русия и Китай, две от петте сили, имащи право на вето, блокираха още една резолюция тази седмица, този път за Сирия.

Междувременно източниците на конфликт с Пекин се увеличават навсякъде.

“Отношението на Европа към Китай се втвърдява неумолимо, подпомогнато от бърза промяна в общественото мнение спрямо Пекин”, посочва Агата Крац от Rhodium Group, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Междувременно китайският закон за национална сигурност, наложен на Хонконг, предизвика глобален гняв срещу намесата на Пекин в независимостта на бившата британска територия и предизвиква сериозни напрежения с Лондон.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се готви да отмени по-ранно решение и да изключи Huawei от 5G мрежите в страната, като предупреди за "последици" за китайския посланик в Лондон. Правителството на Джонсън също предложи на 3 милиона жители на Хонконг бързо преминаване към британско гражданство.
Пандемията не толкова промени света, колкото „хвърли брутален прожектор върху недостатъците и нарушенията както за международния ред, така и за националния ред“, заяви експерт на Brookings Institution. „И там, където има недостатъци и слабости, пандемията се разрази с особена сила“, добавя той.

Кризата все още не си е отишла, както показват подновените огнища от Флорида до Мелбърн, а все още не е ясно как разочарованото население ще реагира на нови блокирания от правителствата и задълбочаващите се икономически затруднения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нали за това се мъчат ако мине номера ще ни поробят няма да имаме права свободи ще сме роботизирани няма вирус то сие обикновен грип явно но всяват страх и паника за да управляват по лесно
155
12
 
5
 
! Отговори
НФСБ преди 3 години
154 Не пиши руски тъпотии, това дори не е официалната руска антиамериканска пропаганда, а гаражни " филмчета" в тубата наидиоти, ако някога през живота си отидеш в Америка, което ти го пожелавам, пътувай колкото можеш повече ( както правя аз) и ще се убедиш сам че си писал камари с гомна :)))
154
0
 
0
 
! Отговори
Да ама не какъв преди 3 години
Го бяха планирали! След 1989 кой беше враг на режима с магическа пръчка стана свестен човек! Е как така? Мама казва хората не се променят, освен при извънредни и жестоки обстоятелства. Айдуците преди са си айдуци и сега! Костов, Божков, Сакскобурготски, Трифонов, Абе да ви питам що давам Кирков за пример! И преди и след Кирков си беше и си е работар и свестен! Ебавате се с мен заради това, че казах, че американците приложиха тук "Дяволските яйца" на Булгаков. Един от тия видите ли къв зор е ?
153
18
 
4
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
Спрете се, безумци! Заразата вече настъпва сериозно у нас, а ние отричащи опастността все по яростно, тичаме по заведения и по протести.. Ох, горко на България! Боже, моля те да вразумиш сънародниците ми и да ни запазиш от трагедията!
152
4
 
6
 
! Отговори
НФСБ преди 3 години
Новия световен ред не се налага с био оръжие " анонимно" пуснато и разпостранено от китай, а с пълномащабна светоена война, от която мераклията за " нов ред" трябва да излезе победител, или в най- лошия вариант предизвикания да поиска примирие! Сегашния ред е наложен с такава война- ВСВ и поне аз не виждам как китай ще спечели открита война със Щатите или Русия, единствения вариант е ако Русия се постави в услуга на ККП и воюва срещу САЩ в коалиция с Пекин, това ще е тежък конфликт с неясен изхо
151
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1,6 милиона американци са загубили правото си на купони за храна през последната година защото правителството няма пари да плаща и са обречени на глад. В САЩ 40 милиона американци нямат достатъчно доходи за да се изхранват и правителството им предоставя безплатни купони за храна за да не предизвикват мародерства и размирици.
150
10
 
1
 
! Отговори
Нов ред, стари лъжи преди 3 години
Каквото ще да се промени, едно ще си остане неизменно чак до смъртта на Вовата, а и след това - лъжите на платените и безкористните путинофили за чутовните успехи на Русия. В която по данни отпреди седмица (руски данни, да не си помислите нещо) 75% от хората живеят с по-малко от 300 евро месечно, а 50% - с по-малко от 200 евро. А високотехнологичният експорт на Русия е цели 6% от общата стойност на изнесените стоки. Смайващо развитие имало, не била суровинен придатък, казвате. М-да...
149
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат да ни поробят и да нямаме самоличност и личен живот.Не на маските и на социалната дистанция.Оня ден по радиото в магазина понеже се целувахме с жената казаха да спазваме социална дистанция.
148
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление в България няма надежно здравеопазване.Болшинството лекари са печалбари с фирми за източване на парите от здравната каса, която се пълни от данъците на работещите българи!
147
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов веднага трябва да бъде АРЕСТРУВАН за престъпление срещу общественото здраве !!!Върнете блокадите защото след 2 седмици ще е безвъзвратно КЪСНО!!!Миналата седмица ви казах 150-300 на ден новозаразени, така и станаСега ви казвам че следващата седмица отиваме на 350-500 !!При 500 положението става идентично с най-високите стойности в Италия.Италия беше най-тежко пострадалата от вируса в Европа.Е, вече НЕ Е !!Сега е Бг на Боко-тиквата.
146
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новият световен ред е вече тук.Вкарват те в затвора на собствения дом ако дадеш положителна проба.Във много страни местата за обслъжване с клиенти са оградени с плекси глас.Във някой страни се използва лицево разпознаваме с цел проследяване на контакктите с които е контактувал болния.Мери се температурата от разстояние и даже не се знае кой обработва тази информация.Говори се да спазваме социална дистанция и отшелничество.Идеята е да нямаме лица и заради това ни накараха да носим маски.
145
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системата на Запада се сгромоляса.
144
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изглежда представителите на новия световен ред у нас ще глътнат вода преди той да дойде. Да внимаваме обаче кой ще ги замести.
143
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи провалили се в Сирия?Тръгнаха си и оставиха путин да се оправя в блатото.
142
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом толкова се е повишила покупателната сила, защо русофилите си пращат децата в САЩ а не в Китай или русия?
141
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ се провалиха в Сирия.
140
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Венецуела, благодарение на помощта на Русия достигна зашеметяващата заплата от 2$.Вечна дружба.А дъщерята на Чавес е в САЩ с едни 3 милиарда.Така са комунистите.
139
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През последните 30 години заплатите (покупателната сила) в САЩ не са мръднали докато в Китай са се повишили 6 пъти.
138
1
 
10
 
! Отговори
Камъчето преди 3 години
Всъщност Китай няма проблеми със света. Китай има проблеми със САЩ и от там със всички американски слугински правителства на икономически контролираните държави. А като си помислим че САЩ само искаха безобидно преподписване на Търговския си договор с Поднебесната , малко по-големи доставки на американска ГМО соя и по изгодни проценти за посредниците си с китайските доставчици.И като се почна .... 5G запек ... Безобиден и вкусен Ухански прилеп причини световна пандемия... Икономическа криза...
137
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 135Аз пък ползвам само съветски смартфони.