Жена с коронавирус се вози 60 секунди в асансьор – зарази 71 души

Тя не е имала никакви симптоми на COVID-19
14 юли 2020 19:02, Нели Христова
65
Жена с коронавирус се вози 60 секунди в асансьор – зарази 71 души
Снимка: Pixabay

Коронавирусът ни научи да се пазим от много неща - да си мием ръцете, да стоим далеч от хора, които кашлят, да измиваме всеки един продукт, който сме купили от магазина, дори и да е в опаковка. Съвестните хора се опитват максимално да пазят както себе си, така и всички останали хора. Но понякога нещо малко може да пробие тази самозащита.

Проучване в САЩ разказва за един показателен случай от 19-ти март, когато пандемията е още в началото си. Жена се връща от пътуване в Китай. Тя избягва близък контакт дори с вратите на съседните апартаменти и макар че няма симптоми, остава под карантина в дома си. По-късно тест за антитела показва, че тя е била асимптоматичен носител на коронавируса, пише Insider.

Няколко седмици след нейното завръщане, съсед от долния етаж дават положителна проби за COVID-19. Според изследването на CDC, той се е заразил, тъй като двамата с жената са използвали един и същи асансьор. Тя прекарва в него едва 60 секенди.

Нейният съсед започва верига - той организира семейна вечеря, след това част от семейството му отива на парти на следващата седмица и така до 10-ти април 6 души са заразени с коронавирус. Разпространението на заразата не спира до тук. Един мъж от партито получава удар, а в болницата се оказва болен от COVID-19.

Синовете му също се оказали заразени, а те прехвърлили вируса на лекарите. Веригата продължила и до средата на април жената, върнала се от Китай, се оказва пациент 0 за клъстер от 71 заразени само с едно возене в асансьора. 

Това, което притеснява учените и автори на изследването е, че асансьорите може би са огнища на коронавируса, тъй като са малки и затворени пространства. Това са идеалните условия за разпространение на коронавируса, тъй като няма от къде да се проветрят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
10
 
3
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
още преди месеци учените казаха - до 3 часа и 30 минути по-късно може да се заразиш ако минеш без маска и вдишаш през място, където заразен е издишал. така, че това са хората возили се в асансьора часове след заразение!!
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквайте следваща новина за жената, возила се на тротинетка с 30 човека, успяла да ги оближе и накашля за половин минута и сега всичките имат сифилис! Честна журналистическа (ние не печелим от измишльотини). То ако беше така вече не 100% от човечестово, ами и врабчетата щяха да са коронясали.
17
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимене,некои прифащат "ковида",други прифащат пачките....."Се ла ви".."Кой кък са уреди"..
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГлупостиТова не е вярно. Няма такова изискване.Дори за асансьорите със специално предназначение, като тези в болниците и т.н. няма такова изискване.
15
2
 
5
 
! Отговори
Активен Борец преди 3 години
срещу Китайска БелоДробна Проказа от Ухан.Здравейте Ухатци! Откакто я има заразата - Асансьори не ползвам - тази опастност съм я съобразил!!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да НЕ се заразяваме, трябва всякакви араби, турци, нег.ри и китайци да бъдат ИЗХВЪРЛЯНИ обратно към Турция и Африка, още на Турската граница.. Хем да НЕ ни ОТКРАДНАТ Бизнеса, Парите и Работата.
13
3
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
бах ти асансьора,дето побира 72-*** човека!!!!.."чик чирик"?..?
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Севдето се вози в тойотата на Баце и прихвана пачки, достатъчни за вила. Прихвана и работа за мъжлето, па сигурно има и доста други нещица.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГлупостиАко не знаеш от началото на извънредното не знам си вече какво го наричат са забранени вентилациите и климатиците на обществени места - развъждали вируса. Ако си се возил в обществен транспорт или работиш в офис сграда ще разбереш що е ужас. Понеже климатика е вреден, но да дишате един спарен въздух 60 човека на 20 квадрата е безопасно.
10
2
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Еееее тая е и кашляла и кихала и пръдяла и ги е нацелувала и наоблизала всичките бе...и то едновременно и за няма и две минути бе...Такова чудо да не ти е в къщата!
9
3
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Всички асансьори по изискване трябва да имат вентилацияТози случай да не е от някоя панелка в софийски комунистически квартал?
8
7
 
4
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Номер 1?Кои мутри,тези в Дубай и тези в президенството ли или тези в БТВ или пък в услужливите медии,дето си споделяли по талефончето,че ти и такива като теб сте м,ун,човци и че много лесно ви изпращат където им е угодно да запълват дупки,като подкрепа на недоволните!Само се питам,какво толкова спешно се случи,че изведнъж най успешното правителство в цялата история на България трябвало да си ходи,че да кефи л,умпени като тебе?!Аз пък го харесвам и не искам да мърда още поне 10 години!!
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравословната храна и изкачването на 20-30 етажа по стълби или усилената тренировка във Фитнеса са най-добрата защита срещу корона вирус.
6
2
 
0
 
! Отговори
Превод в ефир преди 3 години
Не се возете с непознати в асансьор и няма да видите ада отблизо.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, да не си помислите, че страната ври и кипи от обществено недоволство! Мислете само за короната - я вижте 10 водещи новини, да не би нещо да стане и да не ви е страх. Живейте в ужас и страдание и не смейте да си вдигнете главицата. Днес беге-то заповядва!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето защо всеки трябва да има личен асансьор като наш Шестак, след тази статия само той се вози в асансьора си, а вярната му жена и децата по стълбите.
3
6
 
4
 
! Отговори
Математик преди 3 години
Мога да кажа на братята американци, че едно време в 9 клас учихме нещо като аритметична прогресия, геометрична прогресия и експоненциално нарастване.Нещо подобно се опитават да обяснят на хамериканците в тази статия.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай стига вече !!!! Пфууу !!!Аман заман ШИШИ!!!
1
2
 
26
 
! Отговори
Извод преди 3 години
Ходете пеш по стълбите. Полезно е за здравето!