Едно германско семейство на почивка в "рисковата" България

В съобщение на местни власти в Германия сме заедно с Косово, Албания и Сърбия
31 юли 2020 22:35, Елка Василева
62
Едно германско семейство на почивка в "рисковата" България
Снимка: Дойче веле

Били на почивка в България. И си изкарали чудесно. Но щом се прибрали, в родното им място ги поставили под натиск да се изолират, защото смятали България за рискова страна. Германско семейство разказва за перипетиите си пред Дойче веле.

Семейство В. живее в Леверн в германската провинция Северен-Рейн Вестфалия. Още през септември миналата година петчленното семейство прави резервация за почивка в България - на същото място, в същия хотел близо до Слънчев бряг, където са отсядали вече шест пъти.

Но докато почива в българския курорт, семейството е информирано от свои приятели, че властите в окръга, в който живеят, са разпространили съобщение, в което се казва, че новите случаи на коронавирус в региона се дължат на прибиращите се от Косово, България, Сърбия и Албания. От съобщението се разбира още, че България е причислена към т.нар. рискови държави. А според новите правила в Германия прибиращите се от рискови страни задължително трябва да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

България не е рискова страна. Или?

Така вместо да се наслаждава на почивката си, германското семейство започва да се тревожи дали наистина се намира в рискова страна. След щателна проверка семейството намира информация на сайта на института „Роберт Кох“, където като страни с висок риск от зараза са изброени Косово, Сърбия и Албания, но не и България. След запитване на вестник “Нойе Вестфелише” властите в окръга признават, че е била допусната грешка и че България официално не е рискова страна.

Още по темата

Но до този момент прессъобщението на властите вече е препечатано в редица медии, което в крайна сметка създава сериозни проблеми на семейството: в родното им място ги поставят под натиск да се изолират.

„Отвсякъде заваляха мейли и съобщения. Беше ни казано да не се явяваме на работа, а на децата ни беше съобщено да не ходят на езда и на тренировка по футбол“, разказва бащата и добавя: “Почти всеки, който знае, че сме били в България, очаква от нас да се изолираме вкъщи”. А на тях нищо им няма - всички са здрави. Показали го и тестовете за зараза с коронавирус, на които доброволно се подложили двама членове на семейството.

Нови опасения. Нови мерки

В Германия предстои въвеждането на задължителни тестове за COVID-19 за пристигащите от рискови страни. България засега не е включена в този списък, но кадрите от български курорти, на които се вижда как чуждестранни туристи се забавляват без да спазват никакви мерки, продължават да предизвикват възмущение в Германия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
9
 
16
 
! Отговори
цвят лилав преди 3 години
А не забелязвате ли, че за европекците инаги сме били някакви диваци, втора ръка хора, нископлатени, и още много лоши работи дето не са за писане.. Сега просто им се затвърждава мнението, март април ги изненадахме, но бързо ни смъкнаха капацитите които сега нещо се скриха защо ли?
24
1
 
28
 
! Отговори
Да преди 3 години
До АнонименЗащо лъжеш? на 85 място сме по общо случаи на 1 мил, Германия е на 74 място, и куп други "бели" държави са пред нас. По умрели на 1 милион сме на 68 място, Германия е на 40 място, и куп други "бели" държави са пред нас. Просто при нас почна бавно, сега се увеличи но пак без пикове. А и хората се раздвижиха.
23
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако досега не сте се замисляли,помислете:Всички "огнища" на "заразени" с коронавируса,са "открити" в сравнително малки общности,максимум до 50 души -цехове,детски градини, старчески домове и тем одобни!Няма никакви открити след мачовете по стадионите с хиляди запалянковци,един до друг,без маски,както и сред хилядите протестиращи вече над 20 дни по улиците,по същия начин.Всичко това навежда на мисълта,че "внедряването" на вируса става по изкуствен начин сред малки общности,но сред големи е невъ
22
4
 
36
 
! Отговори
Гобелс преди 3 години
Пропагандата в Германия няма край.
21
44
 
51
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Не ви ли омръзнаха тези глупости бе!?И на мачове бях,и без маска си ходя,работя при тежки условия с още няколко човека,и нищо ми няма!Може ли да имате претенции,че сте интелигентни хора,и така лесно да се оставите да ви манипулират вече половин година!?А да не говорим какви страхливци се оказахте!?Хубаво,че някъде наоколо няма изтичане на радиация,че тогава вече шоуто ще е пълно
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до: българинИскаш да спреме да плюеме по България, а самия Ти пишеш на шльокавица! Ти си пич
19
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бугараци ненаяли се, море невидели.Жална им майка.
18
13
 
15
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
E, нали БСП бяха против мерките. Сега защо стачкуват ли масови безредици ли правят ние тук зад граница не можем да разберем.
17
16
 
16
 
! Отговори
българин преди 3 години
stiga tolko pluene po balgaria...haide da se stegnem i opravim rodinata si-ta nie sme dreven narod...da se gordeem s tova...
16
26
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е каква е тази статия с изсмукана информация? С набиване, че 6 пъти са били в този хотел. Всички, които познавам в Германия са били по един път в България и се оплакват за съжаление.
15
5
 
10
 
! Отговори
propaganda преди 3 години
nqma da doidem na ***. Ne si pravete zora.
14
6
 
47
 
! Отговори
ХВАНАХ ВИ преди 3 години
Дойче Веле , Василева и Хотел на Слънчев Бряг - Да , ама НЕ - Хотела в който са отсядали Германците Миналата Година - ВЪОБЩЕ не е Отворен през 2020 , а Германците Въобще не са напускали Германия тази 2020 . Егати и Лъжците .
13
3
 
51
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Не разбрах какъв беше точно смисъла на статията...
12
2
 
28
 
! Отговори
Убрее преди 3 години
пред Дойче веле.===+===+===Ясно - гнасна, неолиберална, юдеомарксистка пропаганда!
11
10
 
4
 
! Отговори
Боко преди 3 години
Имам излишни 50 лева на нови Ако има желаеща до 90 кг и над 165 cm, да ми свирне
10
6
 
35
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Работя от две години и половина в Испания.Разлика няма.И тука е пълно с мрънкачи които гледат как живеят богатите у си мислят че живеят техния живот . А всъщност пият бира на крак за 2.2 евро 330 и викат колко било по евтино от България.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Банско са сложили надпис "забранено за гейтанци"
8
13
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
до 5 Герберско ***!-:) И към къде те "поведе" бре? Човека каза и казва каквото трябва да се каже! А че ти си Герберски *** и носиш тозо кашон наеечен глава само за равновесие си е твой проблем! -:) Когато интелигентен човек сподели нещо интересно завършва обикновено така.Кой разбрал разбрал! -:)
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковидчето ще вземе да юрне сума ти германец и англичанин да се преселят в РБ. Ми тук си е рай в сравнение с онова втелясване там със стриктни мерки за щяло и нещяло.
6
1
 
23
 
! Отговори
българин преди 3 години
Хм..Амчи що само България да е рискова? !Гърция,Туеция и която и да е предлагаща море на туристи Да не намеквате ЧЕ НЕ Е?! -:) Я сииии..сещате се! Благодаря! Политика по време на чума! -:(