Гърция иска отрицателен тест за идващите със самолет от България

Остава и изискването за представяне на QR код
Обновена: 25 юли 2020 15:43 | 25 юли 2020 15:43, Елка Василева
48
Гърция иска отрицателен тест за идващите със самолет от България
Снимка: Facebook

По информация на посолството ни в Атина пътуващите до Гърция със самолетни полети от България и Румъния от вторник, 28 юли, ще трябва да представят на гръцките гранични власти отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция. Това съобщиха от МВнР.

Само пътници, които имат сертификат за отрицателен PCR тест, ще бъдат допускани в Гърция. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани.

Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство, се посочва в съобщението.

Пътуващите трябва да бъдат тествани лабораторно с RT-PCR чрез вземане на секрет от устата или носа. Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19).

Още по темата

Мярката не се отнася за гръцките граждани, гражданите с постоянно пребиваване в Гърция и пътуващите по съществени професионални причини, отбелязват от МВнР.

От Министерството на външните работи на Гърция са съобщили също, че във вторник, 28 юли, и сряда, 29 юли, пътниците, които не са имали време да бъдат тествани преди пътуването си, ще бъдат тествани от компетентните гръцки власти при пристигането им в Гърция.

В сила остава изискването към гражданите, които пътуват със самолет за Гърция, да попълнят предварително в срок от минимум 24 часа преди пристигането електронен формуляр за локализация на пътници (PLF), генериращ QR код, който представят на гръцките власти при влизане в страната.

Повече информация е публикувана на travel.gov.gr

Към момента няма промяна в изискванията за преминаване на сухопътните граници между България и Гърция. Пътуващите към Гърция през сухопътна граница независимо от тяхното гражданство също задължително преди пристигането си попълват в срок от минимум 24 часа преди влизането електронен формуляр за локализация на пътници (PLF), генериращ QR код.

От външното ни ведомство припомнят, че туристите могат да преминават само през ГКПП "Кулата-Промахон" със сертификат за негативен резултат от PCR тест, издаден в рамките на 72 часа преди преминаване на границата.

До 4 август влизането и излизането от Гърция на гръцки граждани, на притежатели на разрешително за пребиваване в Гърция, на граждани, чието основно местоживеене е в Гърция, на товарни камиони за превоз на стоки, както и на граждани, пътуващи по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания (което се доказва с подходящите документи), е разрешено единствено през ГКПП "Кулата-Промахон" и ГКПП "Маказа-Нимфеа".
 


48
Още от Балкани
Болниците в Букурещ се препълниха, вече няма места
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Уважаеми гръцки приятели.Вероятно над 70%от вас трябва да фалират за да се научат да уважават хляба или поне този, които им го дава. Пожелавам ви още 2 такива сезона и предполагам, че нещата ще си дойдат на мястото.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
и други типове отдавна изплюли се върху България

Те, ако не им дреме за България, няма и да гласуват бе :)))))))))
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много ми е интересно да ударят с яйце полицай пред Белия дом. Какви ли ще са последиците?

Първо един дребен въпрос - ако се разкрие, че Тръмп, заедно с финансовия министър, е помогнал на мафиот да укрие огромна сума данъци, какви ще са последиците?
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То и ромите внасят нула лева в хазната, ама си гласуват. Че даже и пари им дават, ако гласуват за когото трябва :)))
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Начи всички птивате в командировка в Гръцко и тест няма :)
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ работи за турските и гръцките курорти.
Борисов се хвали как всеки ден има рекорден брой заразени.
Гръцките и турските курорти се пръскат от туристи.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С тези си действия правителството се опитва да спаси туризма по българското черноморие, т.е собственият си бизнес.Раздуваме колко сме зле , за да не ни искат никъде . Ха сега отиди 10 дни на почивка в чужбина , като ще те сложат 10 дни под карантина. Те затова управляващите ходиха на почивка в чужбина преди да почнат да надуват цифрите.
37
9
 
4
 
! Отговори
православен патриот преди 1 седмица
Маляките прекалиха с тия мерки !! Само безродници посещават тая прокажена територия !!!!
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За Гърция не ми пука. Много ми е интересно да ударят с яйце полицай пред Белия дом. Какви ли ще са последиците?
Елате в Благоевград и се поинтересувайте кои водят протеста, какво е съдебното им минало и какъв е бизнесът им. Ще Ви бъде много интересно.
Не желая обединител, свързан с тези хора, макар и косвено. Оставка на президента, които подстрекава такива.
35
2
 
3
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
Аве, оти не си ЕПМ...
Долна византийска смет...
34
2
 
3
 
! Отговори
До 25!!!! преди 1 седмица
Тоя с електронното гласуване !!!
Човече много СИ ЗЛЕ !!
ВЪРВИ СЕ ХВЪРЛИ ОТНЯКЪДЕ !!
33
3
 
2
 
! Отговори
До измисленяка зозо преди 1 седмица
Никой не ти се подиграват има ол инклузив оферти яко е стига с тия глупости мутренските времена свършиха!
32
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
"Защо трябва да ходиш някъде, където ти се подиграват"

Подиграват ми се на българското Черноморие - с цени, качество, отношение. Затова не ходя там - имам достойнство.
31
3
 
2
 
! Отговори
Fin преди 1 седмица
До тоя с електронното гласуване.
Спри се малко. Електронно гласуване, добре, но то се маниполира най-лесно. Всъщност при т. нар. демокрации през този век за кого си гласувал на практика за обществото няма никакво значение. За теб може ида е от значение само, ако по някакъв начин си в игрите на власта, макар и като последната пионка.
30
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен
Електроното гласуване е истината и рано или къно в цял свят ще го има. По повод др. ти притеснения, нищо не пречи да се приеме закон, че можеш да гласуваш само ако си прекарал 12 месеца от последните 2г. в страната и готово.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За какво мрънкате бе?даже други държави вопще не ви пускат да влезете.нито пари харчите и искате да заразите и другите държави които имат нямат 20 случайя на ден.стойте мирно ,все някой друг ви е виновен
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КЪФ ЗАГОВОР- МАНГЪРА КАЗА НЯМА КОРОНА ВИРУС- ЦЯЛ СВЯТ В ЗАГОВОР СРЕЩУ БГ.
27
4
 
5
 
! Отговори
маляките преди 1 седмица
Маляките обаче ще клекнат пред германски и британски туристи; лесно е да се подиграват с българите, то не бяха трактори по границите, и пияни с'елендури. Жалко че навремето българската армия не е взела поне Солун...
26
1
 
11
 
! Отговори
Край преди 1 седмица
Гърците да почнат и секрет с шомпол отзад да взимат на границата. Така ще е сигурно че и дизинтерия нямат туристите.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ
Това означава, че хиляди миячи на чинии, тираджии, берачи на малини и други типове отдавна изплюли се върху България ще имат същият глас като тези които внясят данъците.
И за какво?