Ваксините срещу COVID-19 ще издържат максимум година

Те няма да станат панацея, предупреждават специалисти
1 авг 2020 22:00, Петя Славова
104
Ваксините срещу COVID-19 ще издържат максимум година
Снимка: БГНЕС

Ваксините, разработвани за COVID-19, няма да станат панацея за коронавируса и ще имат действие максимум една година. С такова предупреждение излезе ръководителят на работната група на правителството на Великобритания по ваксините Кейт Бингам.

"В настоящия момент се приема, че ваксините ще бъдат ефективни в рамките на една година", каза Бингам в интервю за "Файненшъл таймс".

Още по темата

"Загрижена съм, че хората се надяват на универсално лекарство за болестта, но вероятно няма да има такова. Дори две дози от ваксината (втората за подобряване на ефективността на лечението) могат да работят за кратко време", каза тя.

В тази връзка ръководителят на работната група не изключи, че "ще е необходима ежегодна ваксинация".

"В момента се стремим да намалим поне рисковете от заболяването, да спасим животи", добави тя.

Предположенията на Бингам, както посочва изданието, се основават на редица медицински проучвания, които показват, че при пациенти, претърпели коронавирус, нивото на антитела рязко намалява след няколко седмици, снижавайки развития имунитет.

Обединеното кралство подписа споразумение за доставка на 60 милиона дози коронавирусна ваксина, съвместно разработени от френската фармацевтична корпорация "Sanofi" и британската компания GSK ("GlaxoSmithKline"). Предполага се, че през лятото на 2021 г. вече ще бъдат ваксинирани здравните работници, социалните работници и британците с хронични заболявания. Освен това правителството е установило “важни партньорства" с водещи фармацевтични компании като "BioNTech", "Pfizer" и "Valneva" за доставка на приблизително 90 милиона дози ваксини, заяви министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Алок Шарма.

Някои разработчици вече обявиха възможната цена на ваксините. Така американската компания за биотехнологии "Moderna" възнамерява да определи цена за коронавирусната си ваксина от 50-60 долара за курс на ваксинация, което е около 25-30 долара за доза. В същото време американската "Pfizer" и немската "BioNTtech", които миналата седмица се договориха с правителството на САЩ за доставката на 100 милиона дози, оцениха ваксините си на $19,5 за доза, а британско-шведската "AstraZenec" – на $3-4.

В понеделник "Moderna" обяви прехода към третата фаза на клиничните изпитания на експериментална ваксина, в която ще участват около 30 000 доброволци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
7
 
15
 
! Отговори
ВЕЧЕ Е ЯСНО преди 3 години
ЧЕ ВАКСИНА ПРОТИВ КОВИД Е НОН СЕНС. БЕЗУМНО БЕЗСМИСЛЕНО.
65
3
 
11
 
! Отговори
До 74 преди 3 години
ВИРУСЪТ НА ЕДРАТА ШАРКА Е ДНК ВИРУС И ИМУНИТЕТЪТ ПРИ ПРЕБОЛЕДУВАНУ, СЪОТВЕТНО И ПРИ ВАКСИНАЦИЯ, Е ТРАЕН, ДО ЖИВОТ ЗА РАЗЛИКА ОТ РНК ВИРУСИТЕ - ГРИП И КОНИД, ПРИ КОИТО ИМУНИТЕТЪТ Е НЕТРАЕН - НЕ ПОНЕЧЕ ОТ 3- 4 МЕСЕЦА И ТО - КЪМ СЪЩИЯ ЩАМ. МОЖЕ ДА СЕ ЗАРАЗИШ ВЕДНАГА ОТ ДРУГ ЩАМ.
64
6
 
13
 
! Отговори
Ветеринар преди 3 години
Моля всички телета да се отправят към манипулационната! По без ***, че нормата за петилетката ще изпълнявам!
63
9
 
12
 
! Отговори
Ветеринар преди 3 години
До "до сега"Ча'й сега тЪз' есен да видиш каква смъртност ще бъде! Умрелите от всички видове грипове ще са в графа "починал от коронавирус". Някой май много бързо забрави как март месец като дойде короната, обявиха че вече грип тип А, Б, В, Г, Ъ, З, Ъ и всички животински и пилешки такива разновидности изчезнаха. Ммм че изгодно а?Тъй че моля не се бутайте, имам инжекции за всички болежки. Сваляйте гащиту и стойка "Г". Поръчал съм и от Глаксо, Санофи, Байер и всички еврейски фирми ваксини за вас!
62
5
 
15
 
! Отговори
. преди 3 години
Разбрахме, разбрахме! Някои ще умрат от първата, други от втората, трети най-късно от третата. Нал тъй? Ще имате да вземате!
61
5
 
10
 
! Отговори
Значи преди 3 години
...тя и думата " ваксшнация" произлиза от вака - крава, тъй като кравешката шарка се ползва за тази първа ваксина против човешката едра шарка. Но тази ваксина е била ТРАЙНА. ТОЕСТ - ИМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ТАЗИ И ОНАЗИ ВАКСИНА. КОЛКОТО ПОЛЗА ИМА ОТ ПРОТИВОГРИПНАТА ВАКСИНА - ТОЛКОВА И ОТ ПРОТИВОКОВИДНАТА. Слагай си, никой не ти пречи.
60
3
 
12
 
! Отговори
До сега преди 3 години
В БГ смъртността от ковид Е ПО- НИСКА ОТ ТАЗИ НА ГРИПА. МОЖЕ И ДА СЕ ПРОМЕНИ ТОВА, НО ЗАСЕГА Е ТАКА. ЕСТЕСТВЕНО, ако ти си в този процент дори и 01% да е , за теб е 100%. Така че се пазете!!!!!
59
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А даПървата създадена ваксина е от Пастьор против едрата шарка. Сега едра шарка в света на практика не съществува и болестта е ликвидирана с масово ваксиниране.
58
5
 
15
 
! Отговори
А да преди 3 години
СЪЗДАВАНЕТО НА КАКВАТО И ДА Е ВАКСИНА СРЕЩУ КОВИД Е БЕЗУМНО БЕЗСМИСЛЕНО И АДСКИ СКЪПО НАЧИНАНИЕ, ЧИЯТО РОЛЯ Е САМО ЕДНИ ПАРИ ДА ПОТЕКАТ В ДРУГА ПОСОКА. НЯМА НИКАКВА ВРЪЗКА С ОПАЗВАНЕ НА ЗДРАВЕТО.
57
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измамата на 21 век!! Елементарна и гениална! Тотален brain washing на световното население, което не се трогна от десетки хиляди, които умират от рак ежедневно, нито от стотици хиляди, които умират от глад ежедневно - за тях няма истерия. Това е доминиона на фармацефтичните компании.
56
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още няма приложена ваксина, а специалисти вече твърдят че знаят резултата. За този вирус всичко, което специалистите казаха, се оказа не толкова вярно. Така че истината ще се знае чак когато ваксините започнат да се прилагат. Всичко друго са спекулации.
55
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът постепенно ще мутира към по-малко смъртоносни форми. Еволюцията ще унищожава най-смъртоносните щамове, защото те загиват заедно с този когото са заразили и умрели. Ще оцеляват и ще се разпространяват щамовете на вируса, които не убиват гостоприемника. Вероятно това е философията на еволюцията, заради която съжителстваме милиони години с вирусите - намира се някаква форма на съвместно съществуване.
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви ли писна всеки ден едно и също от три месеца насам наплашихте старците и децата всеки става и ляга с мисълта короновирус аиде сега писна ни от истерии по цяла вечер гледат новини и политика значи в Англия да е така я попитате комуникираме всеки ден с Европа но само в България се наслагва траино лудее мутавчииски скрит къдее другия скрит е какво става 296заразени 200 излекувани къдее Мангъров на луната ми та на кои да вярваме на педесет умника всеки ден ковид та ковид усложнения и прочие ба
53
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка епидемия има край. Така е било хилядолетия наред без да има ваксини и съвременни средства за лечение. По една или друга причина такива болести след известно върлуване между хората затихват и изчезват временно или завинаги. Къде е испанския грип? А тогава дори не са могли да идентифицират вируса, камо ли да направят ваксина.
52
4
 
17
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 3 години
Ежегодна ! Ох мама, ще натъпча добре трезора. После ще плувам в парите като Скрудж Макдък. Трябва да видя каква ще е следващата болест, която ще има нужда от ваксина ! Имам трезори за пълнене. Балъци + страх = $$
51
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ваксината се приложи масирано в цял свят, вируса може да бъде унищожен. За да се появят нови щамове, вирусът трябва да продължи да циркулира и да заразява непрекъснато хора. Ако човечеството се мобилизира и вложи необходимите средства, за да се имунизират масирани всички по света, това ще прекрати цикъла на заразяване и създаването на нови щамове. Просто това трябва да бъде нещо, за което трябва световно усилие и стои над нациите.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук много хубаво се псувате! Сайта да не е само за избрани?Или *** отдавна спят или са на градус?
49
1
 
15
 
! Отговори
Чичко Доктор преди 3 години
Този вирус върлува от години.Никакви ваксини няма да го спрат. Ако го спрат - ще се появи друг подобен.Разбирам тревогите на хората, но никой не е безсмъртен. Особено ми е смешно, когато уж нормални хора ходят на врачки и ходжи да им правят "миски" срещу коронавируса, и така защитени тичат по улиците да протестират, защото се мислят за защитени.Много е смешно, не мислите ли? Мислите ли?
48
7
 
13
 
! Отговори
Ееее преди 3 години
Нито една лаборатория НЯМА СМЕТКА ДА ПРАВИ КАКВАТО И ДА Е ВАКСИНА С ГОЛЯМ СРОК НА ДЕЙСТВИЕ. То е и невъзможно, тъй като вирусите, за техен късмет, мутират неограничено.
47
1
 
10
 
! Отговори
ЧОВЕК до 50 преди 3 години
Кое не ти е ясно? Ти като си УМЕН - ваксинирай се, никой не ти пречи. Даже напротив.