Шлемовете и маските с филтър не спират коронавируса

Капчиците преминават безпрепятствено под долния край на шлема
2 сеп 2020 08:16, Нели Христова
34
Шлемовете и маските с филтър не спират коронавируса
Снимка: БГНЕС

Американски учени установиха, че защитните маски за лице с филтър и предпазните шлемове за лице не предотвратяват разпространението на коронавируса, съобщиха АФП и ТАСС.

Агенциите цитират прессъобщение на Атлантическия университет във Флорида и публикация на изследователския екип в списание "Физикс ъв флуидс".

Симулационен модел доказва, че при кихане и кашляне капчици с вируса се разпространяват наоколо, ако болният носи само едно от тези защитни средства, предаде БТА.

"Експериментът ни показа, че защитните шлемове пречат на капчиците и аерозолите да си придвижват напред, но се оказа, че те могат да преминат безпрепятствено под долния край на шлема. Така те се разпространяват постепенно в околната среда, макар и в не така концентриран вид, в какъвто са първоначално", казва проф. Манхара Дханака от университета в Бока Ратон.

За маските с филтри се установило, че голям брой аерозоли излизат през клапата нефилтрирани, което прави тази маска неефективна, ако се носи от човек, който е заразен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
1
 
! Отговори
Не оставяте надежда преди 3 години
дори и плацебо, маските и шлемовете даваха надежда на хората ... и най вече на търговците..551
28
3
 
0
 
! Отговори
L. преди 3 години
До ЧовекОсвен, ако маската с клапан няма под себе си филтър ;)
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта на маските, чшлемовете и т.н. не е да спре разпространението на вируса, а да намали темпа на разпространение и да се спечели време докото се разработи ваксина...
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм! Ами даскалите???
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маска с КЛАПА! Става дума за МАСКА С КЛАПА! И става дума, че през клапата излиза въздух нефилтриран! НЕ ГА ТИ ВЕЧЕ ДЕВЕТ МЕСЕЦА НЕ МОЖЕ ДА НАУЧИТЕ СВРЪХ ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА! Ама заглавията са ви супер!
24
7
 
5
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Става въпрос за маските с клапан- ффп 1, 2 или 3. Когато се издиша през тези клапани излизат все пак частици от вируса и са опасни за другите, ако носещият маската е заразен. Но ако става въпрос за вдишване и предпазване, са много добри. Най- добри са тези без клапан със същата защита- у нас, а и другаде са KN 95 например с ниво ффп2. Това е за разумните. За безхаберните " нема вирОс"... Всеки си избира как да реагира на ситуацията...
23
6
 
0
 
! Отговори
Black death invasion преди 3 години
Warning about new blаck death Activaros and generators plus Covid generators inside cameras,smartphоnes,JPS,..Последните години масово се произвежда тежко терористична специално разузнавателно манипулираща техника вградена в телефони лични карти,талони на автомобили в Джипиеси и камери.Новост е че след 2017 година на пазара се продават недопустимо вредни тежко терористични оръжия вградени в телефони и камери.Обемно проникващо мутафициране вече се осигурява за броени секунди..
22
3
 
1
 
! Отговори
маските с филтър преди 3 години
са безполезни
21
6
 
9
 
! Отговори
цар Иван Александър преди 3 години
След това, други учени ще докажат, че събирането на много хора не е толкова опасно.И така, научно, ще се опитат да оправдаят свалянето на безумните мерки и измислената пандемия.
20
4
 
11
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
Идеята е, че намалят малко разпространението, като се изкашляш в шлема, директно виждаш капките които полепват по стъклото, същото е ако някой се изкашля или грубо казано се изплюе срещу мен, всичко ще полепне по шлема, ако съм с маска от плат, ще попие в нея и ще си издишаме мизериите един на друг. Маските от плат са не са глупост, но са си откровено вредни, попиват влагата при дишане и стават идеална среда за развитие на бактерии, които за разлика от вирусите се размножават сами.
19
7
 
12
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 3 години
Мисля че е време задължителното носене на тези абсурдни и нехигиенични фетиши да бъде премахнато. Има и други начини за успокоение от стреса. Въпросът е от областта на психологията. Иначе и коронасветилата от Щаба тайно са на това мнение. В мрежата могат да се намерят записи от интервюта с ген. Мутафчийски през месец март, когато казва, че носенето на маска е абсолютно ненужно.
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги отменят и да не се носят задължително То се знае че не спират
17
8
 
13
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Каквито и доказателства да се изтъкват срещу безполезността на индивидуалните средства за защита, короназомбитата ще продължават да ***, че те пазили от вируса!
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това винаги се е знаело. Въпросът е да се намали вероятността от зараза. В Япония стриктно спазват правилата и там случаите са малко. На 1 милион население те имат 541 заразени и 10 починали, а в България са 2371 и 93.
15
3
 
15
 
! Отговори
Пак неточно инфо преди 3 години
Грешни преводи и неточна информация.Маските с клапи / невярно преведени като филтър/ са за прахова среда, така че никога не са предпазвали ефективно от вируси. Забранени са за употреба в сегашната ситуация на много места вкл. самолетни компании. Шлема сам по себе си не се ползва а като допълнение към защитните средства , така че е повече от ясно , че няма как да предпазва ефективно. Но и двете са по добри от нищо.
14
3
 
12
 
! Отговори
Вир0с преди 3 години
Лек скафандър със затворен цикъл на дишане. Маските са за Хелоуин и когато индианците започнат отоплителния сезон и опушат махалата.
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАСА вече ще произвежда космически скафандри срещу вируса и за ексурзии до Марс.
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, добър ден! Остана да се схване и от любителите на тоя жалък долен маскарад и увредените ментално и психически от страх човечета!
11
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските и шлемовете не са оптималната защита, но и намаляване на концентрацията на вирусите, пак е нещо.
10
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските с филтър май са маските с клапан. Нещо изгубени в превода. Китайците март още казаха, че инфекцията влиза и през очите и китайците ходеха по улиците с водни очила. Смешно сигурно, но сега имат по 10 случая на ден.