Грип, настинка, коронавирус - как да ги разпознаем през есента?

Със застудяването на времето все повече хора ще кихат и кашлят покрай нас
21 сеп 2020 21:42, Нели Христова
63
Грип, настинка, коронавирус - как да ги разпознаем през есента?
Снимка: Pixabay

Есента е пред прага ни, а с нейното идване кихането, кашлянето, подсмърчането и запушеният нос стават напълно нормални.

Но в условията на глобална пандемия от респираторен вирус, как да преценим дали имаме коронавирус или просто сме настинали или хванали обикновен грип?

Ако температурата ни е над 37,8 градуса по Целзий, то тестът за COVID-19 е задължителен, тъй като треската е един от основните симптоми на заболяване от коронавируса. Ако сме настинали, вдигането на температура е рядкост. А докато чакате резултатите от теста, задължително трябва да се самоизолирате.

Ами ако кихаме? Ако нямаме други симптоми, то най-вероятно сме настинали. Но, разбира се, винаги трябва да кихаме в салфетка или в сгъвката на лакътя си, за да не разпространяваме други вируси. Също така, не трябва да хвърляме салфетките си навсякъде и е нужно да си мием ръцете по-често.

Хрема или запушен нос са симптоми най-вече на настинката. Но ако загубим чувство за вкус и мирис, трябва да си направим тест, тъй като това е симптом на COVID-19. Симптомите на горните дихателни пътища, като хрема и запушване на синусите, са много необичайни при коронавируса.

Докато имате настинка може и да се чувствате зле, но симптомите са много по-леки, сравнение с по-агресивните вируси на грипа.

При кашлицата е малко по-трудно да разберем от какво точно сме болни. Продължителната кашлица е един от основните симптоми на коронавируса.

А какво означава продължителна кашлица? Когато кашляме много в продължение на час или имаме над три подобни пристъпа на постоянно кашляне за 24 часа, то кашлицата ни е продължителна. Ако не сте сигурни или изпитвате затруднение в дишането, свържете се с доктора си, но не отивайте в кабинета им лично, за да не разпространявате COVID-19 и на други хора.

Ако не искате лоша настинка или грип да ви повалят за няколко дни, то трябва да спазвате правилата, които ще ви предпазят и от по-коварния коронавирус - мийте си ръцете, спазвайте социална дистанция и носете маска.

 


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
9
 
! Отговори
тулупче преди 1 месец
Разликата между грипа,настинката и ковид е че първите две съществуват.
59
4
 
3
 
! Отговори
лекар- пулмолог преди 1 месец
Толкова глупости накуп досега не бях чел!!! Првиш рио гр на гръден кош и ако има характеристика на КОВИД19-пневмоия - в болница, ако ли не лечение в къщи. А PSR тестовете са пълна измишльотина. Някои от пациентите в една лаборатория са положителни, а на другия ден в друга - отрицателни. Половината от КОВИД-пневмониите протичат без физикална находка и без фебрилитет. Така че търсете ПУЛМОЛОГ!!!
58
1
 
2
 
! Отговори
Алах преди 1 месец
На който каквото съм писал!
Ако сте грешни - ще ***. Ако не - при ходжата да ви прави муски и магии!
Ако сте праведни - много сте загубени...
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари
56
3
 
9
 
! Отговори
статистика преди 1 месец
Колко хора на година умират в България от болести, причинени от тютюнопушенето? Тикат ли ни цифрата по новините ежедневно? Не. На всичкото отгоре продължават да продават цигари на всеки ъгъл. Следващият пък като ви кажат, че мислят за здравето на хората, е редно да се замислете вие. Всичко е за пари...
55
2
 
6
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 месец
Как да различим коронавирус от грип - и при двете имате темпрература и кашлица, но при коронавируса се появява и мирис на пари.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези милиони за нищо ги нямате по форуми!
3000 теста по 120 лв. са 360 000 лв. и това е само оборот, а тестовете които се поемат от касата се заплащат по 60 лв.
53
3
 
1
 
! Отговори
Док преди 1 месец
Ако имате температура над 37.8 задължително се тествайте...ммм да, в правилните лаборатории се тествайте, все пак по един милион на ден са добра хапка, те кръв ще повръщат, ама няма да се откажат току-така от тая тлъста хапка.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако беше толкоз лесно, да се обясни в кратка статия, нямаше да има нужда от лекари и здравеопазване.
Публиката като цяло е некомпетентна и се е вторачила в теста, като някаква панацея, за яснота, на какво точно се дължат появили се симптоми на индивида.
Пропуска се логиката, че теста е диагностичен инструмент който се назначава след преглед от лекар (специализиран кабинет с екипиран медик), и то по негово усмотрение. При гореописаната логика, теста е безплатен. Отделно за у-щата има и през РЗИ.
51
2
 
6
 
! Отговори
Дедо ви Ванго преди 1 месец
Най добрият метод е с народни рецепти като чайове,мед и други и ако оздравеете значи е грип ако пукнете значи е ковид . Ето по това ще го разпознаете. Ха останете със здраве !
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искаш ли да си супер ***? Чети и коментирай в днес.бг! Очакваме те. От екипа.
49
3
 
32
 
! Отговори
Питаща преди 1 месец
А ако съм безработна и нямам пари за храна, какъв тест да си правя? Струва 120 лв., тия нормални ли са? Колко процента дори и от работещите хора могат да си го позволят? Аз и семейството ми се състои от мен и моят син на 17 г. Ако и неговият тест трябва да плащам, ще фалирам.
Бързите тестове от 30 лв. не били сигурни! Защо е толкова скъп този тест, вместо да свалят цената да кажем на 60 лв., така ще уморят още повече хора...
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първите две ги знам,третото трябва да е фикшън.
47
6
 
7
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
Пълни глупости, всичко е грип, коронавирус няма.
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако прихванеш Коронин19, при жените спира мензиса, а при мъжете - стават като импотентното трио!
45
0
 
3
 
! Отговори
митя преди 1 месец
ПОПРАВКА: позвънете в спешното.посещението мо
же да доведе до допълнително разпространяване...
44
7
 
1
 
! Отговори
митя преди 1 месец
дяца.дами и господа.ако ви е трудно да вдишвате - не отлагайте, посетете спешното.
също така потърсете за ХИДРОХЛОРИН в нета.
43
13
 
17
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Не си правете ПСР тест. Не ставайте съучастник в измамата. Ваксината е отрова която ще съкрати живота на хората.
42
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Загрижили се правителствата в световен мащаб за здравето на хората...Звучи, като начало на саркастичен виц . Горко ни с едно лицемерно корона извинение за наше добре ще има тормоз, контрол и обедняване. И ако се чувстваш здрав асимтомно вирусче е. Здрави хора под домашен арест. А уж карантината беше за болни...
41
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 1 месец
значи до всички от персонала. има ли един карантина на фабриката.плаща се.