Кантарджиев прогнозира: Болните от коронавирус ще скочат рязко през ноември

В България случаите през септември са сред най-малкото в ЕС
98
Кантарджиев прогнозира: Болните от коронавирус ще скочат рязко през ноември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През ноември ще има ръст на болни от коронавирус, прогнозира  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

През септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз,което обаче е довело до неглижиране на мерките, смята той.

Още по темата

За да има по-сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса у нас, заразените трябва да надхвърлят 1500 души на седмица. За последните 14 дни трябва да има 25 болни на 100 000 население или 250 на 1 милион, обясни професорът.

Според него маските доказаха, че са ефективни и няма една научна статия против тях.

"С идването на зимните месеци се очаква увеличаване на броя заразени в страната", предупреди проф. Кантарджиев.

25 болни на 100 хиляди души е границата, която е опасна и не трябва да бъде премината, добави той.

По негово мнение мерките за пазаруване по магазините се спазват най-добре в София.

Той коментира и работата на Националния оперативен щаб през последните месеци.

"Ние не сме спирали да работим активно. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ. Още днес всички директори на РЗИ ще получат прагови стойности, които трябва да ангажират с внимание”, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

Специалистът обясни, че ако се спазва дистанция и не се вика в класните стаи, то възможността да се заразите е по-малка.

В ресторантите според него тя е значително по-голяма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
Ми ще скочат я, ще скочат! Как няма да скочат, като досега налагахте драконовски мерки и удържахте вируса да не се разпространи, сега ще започнат да скачат така, както вече бяха скачали във Швеция. А междувременно във Швеция новите случаи на заразени са съизмерими с тези у нас, докато през последната седмица например са регистрирани само два (2) смъртни случая!!!Пък после разправяй, че колективният имунитет не вършел работа!
69
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изтъркахте се! Ще има втора вълна щото трябва да има, така е наредено отгоре. Иначе то толкоз и вирус има ама нейсе, жалко че още има ***...ли да вярват...то играта е повече от прозрачна.
68
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тези невярващи, че има опасен вирус *** нищо добро не ни чака. Според досегашното развитие на епидемията в България, Европа и по света, в края на октомври може да очакваме по 800-1600 нови случая на ден, а починалите ще са около 5-6% от тях, но след 20-50 дни. Освен досегашните държави и други държави ще затворят границите си за идващи от България. Проблем е, че нямаме кадърни хора на власт, които да знаят какво трябва да се направи, за разлика от сегашните мутри.
67
5
 
15
 
! Отговори
офф преди 3 години
Откачалка-Врачка! как позна? Нямаше първа вълна, той чака втората!??
66
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вервайте миПрепоръчвам кратка и ефективна среща на всеки един отявлен антиковидър, след което всякакви съмнения ще бъдат разсеяни. Особено след погребението на съмняващия се.
65
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вервайте миАко вярващите останат без медийна информация поне за седмица то ще се излекуват от коронавируса.
64
7
 
18
 
! Отговори
Вервайте ми преди 3 години
Затова вчера БиБитко обикаля села и паланки и се мляска, прегръща и ръкува с баби , попове и всякакви *** около него ВСИЧКИ БЕЗ МАСКА !!! продължавайте да си вярвате в "пандемията"....
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами или предварително е написан сценария или се опитва да отгатне.
62
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига с този измислен мухобойка вирус
61
1
 
14
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
До Анонимен "За ефективността ..има международни стандарти, ..Например БДС EN 149:2001+A1:2009..."Кога за последно си видял да става въпрос за сертифицирани PPE.. каквито не са въпросните лигавници, които навсякъде наричат "маски"??? Това, което 99% от хората носят дори не е чувало за стандартизиране. Единствената полза от въпросните парцали е да обират лигите на кашлящите и кихащите. Същите лиги обаче те услужливо размазват с ръце по повърхности. Хигиена трябва, а на мнизина тя липсва!
60
11
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
В София почти всички проявяват здрав разум и носят маски в закрити помещения като магазини, аптеки, болници, ... въпреки че има доста от избирателите на ГЕРБ от малцинството, както и едни доста неадекватни по принцип, които отказват да носят маски. Проблемът при доста хора носещи маски е, че ги носят неправилно, обикновено под носът, както и че не знаят как да ги слагат, махат и съхраняват, така че да е максимално безопасно.
59
4
 
15
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
Медийната подготовка за новото затваряне тече с пълна сила... ама то още от сега да си знаем, че ще е за наше добро... А ония караулки на варненско пристанище не съществуват!
58
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За ефективността на маските има международни стандарти, които се прилагат и в България. Например БДС EN 149:2001+A1:2009 Средства за защита на дихателните органи. Филтриращи полумаски за защита от частици. Изисквания, изпитвания, маркировка. Невярващите в маските, четете и се ограмотете!
57
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските явно не пазят от ковид иначе да е изчезнал.Месеци наред целия свят се е маскирал ненормално,но вируса не изчезва. Интересното е,че и сезонните грипове няма да изчезнат сега,значи маските изочщо не пазят от нищо.
56
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още в началото на епидемията специалистите обясниха защо трябва да се носят маски и доколко предпазват, но едно Алекови герои едно си знаят, едно си баят.
55
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези дето не вярват, че маските предпазват, когато им се наложи да ги оперират, да изискват лекарите и сестрите в операционната да са без маски, тъй като според тях няма научни доказателства, че маските предпазвали.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Това трябва да прави един президент! Да се подмазва на всички ли?Много ясно, че ще критикува! Дали е ГЕРБ или БСП - ще критикува всички партии на власт, които си позволяват да присвояват цялата власт за себе си!Президентът трябва да следи да има разделение - законодателна, съдебна и изпълнителна власт са разделени - основен принцип на демокрацията, и президентът е президент затова, да гарантира тяхното разделение.Самата политика на дадена партия вече не го вълнува.
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според него маските доказаха, че са ефективни и няма една научна статия против тях."А пък според мен няма нито една научна статия против твърдението, че кравешкото ла.ино не предпазва срещу коронавируса!!! А намери ми такава!!!ЛОГИКА: Всички мaгapeта имат уши. Иванчо също има уши. Следователно => Иванчо е магape!!!
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактКак и къде?????????
51
12
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Доказана е ефективността на маските и само хора, които не искат да разберат истината продължават да твърдят, че от маските няма полза и си измислят всякакви вреди.