Кантарджиев прогнозира: Болните от коронавирус ще скочат рязко през ноември

В България случаите през септември са сред най-малкото в ЕС
98
Кантарджиев прогнозира: Болните от коронавирус ще скочат рязко през ноември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През ноември ще има ръст на болни от коронавирус, прогнозира  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

През септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз,което обаче е довело до неглижиране на мерките, смята той.

Още по темата

За да има по-сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса у нас, заразените трябва да надхвърлят 1500 души на седмица. За последните 14 дни трябва да има 25 болни на 100 000 население или 250 на 1 милион, обясни професорът.

Според него маските доказаха, че са ефективни и няма една научна статия против тях.

"С идването на зимните месеци се очаква увеличаване на броя заразени в страната", предупреди проф. Кантарджиев.

25 болни на 100 хиляди души е границата, която е опасна и не трябва да бъде премината, добави той.

По негово мнение мерките за пазаруване по магазините се спазват най-добре в София.

Той коментира и работата на Националния оперативен щаб през последните месеци.

"Ние не сме спирали да работим активно. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ. Още днес всички директори на РЗИ ще получат прагови стойности, които трябва да ангажират с внимание”, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

Специалистът обясни, че ако се спазва дистанция и не се вика в класните стаи, то възможността да се заразите е по-малка.

В ресторантите според него тя е значително по-голяма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На медийната звезда Кантарджиев пак му убягва от вниманието, че също така няма и нито едно научно изследване, което да доказва, че ползата от носенето на маски е по-голяма от вредата!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските скриват грозното лице на корупцията. Това ли ни казва Кантара? Не, не го скриват, а го показват. Не може в един и същи ден да разкарват Волен Сидеров като *** по районните управления на полицията, да дава обяснения за призивите си да не се затварят храмовете за богослужения и в същия ден ловчанския митрополит да награждава с грамота, орден и икона Бойко Борисов, че не бил затворил храмовете. Каква е тая фарисейщина?
48
3
 
6
 
! Отговори
Само ПП ВЪЗРАЖДАНЕ преди 3 години
Така е, защото е заповядано от Демократическата партия в САЩ. Предвидили са ново затваряне, защото няма пандемия, а ПЛАНДЕМИЯ.
47
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продажници винаги се намират. Колкото до ефективността на маските тя е направо смехотворна. Маските не са преграда за бактериите, още по-малко за вирусите. Или както един истински лекар направи следното сравнение, да спреш вирус с маска е все едно да спреш комар с оградна мрежа! Маските са предпазно средство от много нисък клас. Ако те наистина помагаха, работещите с вируси и бактерии в специализираните лаборатории нямаше да приличат на космонавти.
46
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя трябва да го интубират в задното отверстие, барем млъкне
45
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските нямат никакво друго значение освен символ на покорство и подчинение. Медицински смисъл от маските няма, нула. Маски трябва да се носят само в болници, и то в определени сектори - инфекциозни отделения, опрерационни блокове. Носенето на маски поголовно и навсякъде е медицинска идиотщина, срива имунитета, обостря хронични белодробни заболявания, алергизира, провокира контактни дерматити, акне, води до задръжка на въглероден двуокис - умора, сънливост
44
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера, как е възможно при положение, че нито една от "страшните им прогнози" не се сбъдна и при положение, че най-силният аргумент да лъжците от НОЩ е "*** да видиш в интензивното какво става", все още да има хора, които да избират да вярват на същите тези хора?!
43
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В едни и същи лаборатории се правят тестове и за грип и за КОВИД. Не искам да съм на мястото на работещите там.Те и сега изнемогват.От друга страна партизанските битки за власт ще направят трудно и спазването на карантината за грип.Сигурно е,че обичайна за сезона ,, грипна ваканция,, ще бъде удобен повод един Фигурант,зарязал дом,жена и деца, да си покаже невежеството ,че и юмруче да вдигне,щото не може да вдига вече самолета,де.
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По това време има сезонен грип.Тази корона баси мутанта,шества вече толкова месеци наред, независимо от сезона,и климатичните условия.
41
0
 
10
 
! Отговори
Котарак преди 3 години
Българите може и да сме 80% *** (според Иво Христов), обаче тия дето ни управляват животе са със сигурност 200%!
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще се увеличат и задържаните за държавна измяна, кантарджиев. Приготви си тоалетни принадлежности.
39
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е онзи, който предупреди хората да избират - или с маска, или с тръба в yстата. Еми, живи и здрави ...
38
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дааа, сезонът на грипа идва. А, чакайте, то сега грип няма, всичко е ковид.
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Объркане е новината - или професора ги е смесил или така са препредали какво е казал. Смесено е за какво се отнасят тези граници - ден, седмица или 14 дни. Принципно 25 нови случая на 100000 население са 1500 за България, но ако това е срвдно на ден е едно - 1500 нови случая на ден, ако е за седмица, границата е до 214 нови случая средно на ден, а ако е за 14 дни, границата е 107 нови случая на ден. Не става ясно кое е, но според ограниченията от други държави е за 14 дни, което го прескочихме о
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Има доста магазини, аптеки, ресторанти. хотели карантинирани, тъй че изобщо няма какво да ти е чудно. Само че има закон да не се използвват търговските имена за добро или лошо. Противозаконно е.
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама проявете разбираме, бе хора. Милиони са предвидени от световната банка за разиграване на риалитито COVID-19 Но въпреки че ни продава на сатанистите тиквата не се свени под съпровода на камери *** да ходи по църкви и да е по-католик от папатаМерзост и запустение.
34
1
 
10
 
! Отговори
селянин без колело преди 3 години
хехех ама как ще му се сбъднат прогносите, като е на държавна хранилка и боко му заповядва какво да приказава по телевизията много сте забавни и наивни;))))))
33
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашата Била беше затворена заради ковид- 2 служители. Аптеката, която е една от най-големите в квартала беше под карантина 2 седмици. Не се говори за да не изпаднат в паника хората! Но затворени магазини, аптеки има! Познавам и хора, които го изкараха тоя гад! В едно семейство 2 бяха адски зле, а другите 3 само ги е скапало от болки в мускулите и температура, която не са могли да свалят 3 дни! Слава Богу и 5та са живи! Донесе им го щерка им от Англия, само за инфо!
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да даВсе млади хора се самоубиват.Как няой толуп не се метна от терасата
31
3
 
18
 
! Отговори
инспектор преди 3 години
На тоя пич с цялото ми уважение към опита му ама изключително малко прогнози му се сбъднаха. Така или иначе какъв е смисълът от тези прогнози...