Учените: Свиквайте, няма да се върнем обратно към нормалното

Мозъкът ни е програмиран да се адаптира, дори и да не го осъзнаваме
Обновена: 30 сеп 2020 18:54 | 30 сеп 2020 18:34, Нели Христова
184
Учените: Свиквайте, няма да се върнем обратно към нормалното
Снимка: БГНЕС

2020 година си отива, но е много вероятно да инфектира и 2021 г. Политици, звезди, семейства се успокояват с факта, че рано или късно всичко ще "се върне обратно към нормалното". Но експертите са на друго мнение - нормалното никога няма да се върне и колкото по-бързо се научим да живеем с тази мисъл, толкова по-добре за нашата психика.

"Политиците, които твърдят, че "нормалното" е точно зад ъгъла заблуждават себе си и последователите си", казва Томас Дейвънпорт, професор по информационни технологии и мениджмънт в колежа "Бабсън" в Уелсли, Масачузетс.

"Когато хората преживеят трагедия, те рано или късно отново се връщат към това да бъдат щастливи. Но COVID-19 е малко по-различен, защото ние очакваме всичко да свърши скоро и решаваме, че няма нужда да променим навиците си трайно", обяснява той.

"Тенденцията при хората да вярват, че промяната е временна и че бъдещето отново ще наподобява миналото, често се нарича "пристрастяване към нормалността". Онeзи, които трудно се адаптират към промяната, вярват че това, което те приемат като "нормално" ще се завърне и избягват да променят своите режими и преспективи. Тези, които отказват да носят маски, може би страдат именно от това - "пристрастяване към нормалността". Те приемат това като мимолетна мода, която не е нуждо да усвояват", разкрива Дейвънпорт пред CNN.

Но съзнанието ни е програмирано да се адаптира

Мозъкът ни обаче предпочита да оцелее. Така че дори и една част от него да се опитва да устои на промяната, вярвайки, че е мимолетна, друга, по-силна част бързо приема новото. Сложното наименование на това защо оцеляваме се нарича "хедонична адаптация" - това е способността на ума да приеме бързо промяна в средата ни, което седмици по-рано би ни спряло да живеем "нормално". Първоначално този инстинкт е предназначен да предпазва хората от хищници, днес той ни предпазва от това да не виждаме всяко ново нещо като потенциална заплаха.

"Когато ни се случват както добри, така и лоши неща, отначало изпитвате силни емоции", казва Соня Любомирски, изтъкнат професор по психология в Калифорнийския университет в Ривърсайд. "След това се приспособяваме и се връщаме към изходното ниво. Но това е много по-силnо при положителни събития. Хората не се адаптират напълно към негативните промени в живота си."

Ползата от хедоничната адаптация е, че тя работи във всички посоки. Промените, които влияят на ежедневието ни само за един месец, могат да бъдат забравени бързо през следващия, когато вече не са актуални.

"Може да се приспособим към носенето на маска като новата нормалност и след това да се адаптираме обратно към старата нормалност, в която тя вече не ни трябва. Ако това е истински навик, той ще продължи да съществува. Сега си мием ръцете по-често, без дори да се замисляме. Това е нещо, което определено ще остане завинаги с нас", казва Любомирски.

Това важи за поколението, израснало по време на криза - въпреки че времената са по-добри, тези хора са научени да не хабят храна и да спестяват средства. Това е навик, който остава с тях завинаги.

И все пак краткосрочните промени не се задържат. Любомирски си спомня за академична среща на открито, на която присъства в Монтана миналото лято. Преди да се съберат всички са тествани за COVID-19 и са въведени протоколи за безопасност. Но само за няколко минути, след като са се почувствали в безопасност, всички са започнали да се държат нормално, като в дните преди пандемията. "Всички бяха весели, прегръщаха се. Не забелязaх, че и аз го правя, преди да се замисля над това след събитието", признава тя.

"Животът по същество е поредица от промени и адаптация, а последното е нещо, което хората правят добре. Хората са склонни да залагат повече на това, което изпитват в момента", каза Любомирски. Тя разказва за свой приятел вегетарианец, който отново започнал да яде месо, когато пандемията го накарала да чувства, че вегетарианството е безсмислено, както и за друга нейна приятелка, която боядисва косата си без обяснение в синьо.

"Премисляме нещата прекалено много и имаме навика да се чувстваме обречени. Но сме по-издръжливи, отколкото изглеждаме", казва Любомирски

Както всеки друг път, бъдещето ни вероятно ще започне да изглежда отново "нормално", колкото и различно всъщност да е то.


184
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
0
 
! Отговори
Бесен читател преди 2 месеца
Вие обективни журналисти или манипулатори сте? И защо не сте посочили авторът на статията? Срам го е да си признае, какви ги върши ли? Срам и позор!
153
0
 
3
 
! Отговори
Учени преди 2 месеца
Кои учени? Те кое приемат за нормално? Нормалното в нашата къща не е нормално в къщата на приятелите ни? Нормалното в България, не е нормално в Турция или Германия. Какво е нормално в Македония, а какво в Венецуела или Тайланд или Виетнам?Този вирус единствено е в полза на политици, производители на лаптопи, таблети и подобни технологии. Бил Гейтс май не е глупав
152
0
 
5
 
! Отговори
Така ще е преди 2 месеца
На теория спирането на вируси е нещо страхотно но е в сферата на научната фантастика.И всеки човек с логика и обща култура по биология би го осъзнал.Маски и *** се ползват от столетия но все пак има болни лекари нали?Какво нелогично има в конспирация след като лекари и патолози по цял свят стачкуват ,че мерките са глупост.И те са глупост не защото сами по себе си са глупави ,а защото начина по който са приложени масово в момента е безсмислен..
151
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
А кое е нормалното?
Чумата отдавна е изчезнала.
През средновековието не са познавали антибиотиците, затова са установили, че само социалната дистанция и носенето на маски спират бактерията Йерсиния Пестис (за която само са подозирали че съществува).
Едра шарка, както други подобни са забравени.
Няма болест, която се е появила и не е изчезнала.
Някой страх ли го е всеки ден от вируса на СПИН?
Да, той още не е "победен", но не треперим всеки ден от него.
Впрочем, и със сифилиса е същото.
150
0
 
2
 
! Отговори
ненормален преди 2 месеца
До: номер 146

Ми аз що ли си мисля, че вече станахме ненормални?
Или викаш, още може, а?
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А после се чудим как някой мъж, рейнджър, от спецчастите в армията, изведнъж решил да стане гей, или направо транссексуален, като си смени пола!
Ми може да е заради коронавируса, "новото нормално"? Както някой вегетарианец почнал да яде месо, или си боядисал косата в синьо!

Бе не можете ли да измислите някоя по-ненормална идиотщина бе??? Щото тези вече станаха почти банални, ежедневие...
148
0
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 2 месеца
За съжаление всички такива писания имат за цел да промият мозъците на хората и полека започват да успяват особено при по слабите психики
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кое е нормално ?
146
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Целта е да станем ненормални.В това е цялата работа.
145
7
 
3
 
! Отговори
Още незнаете но преди 2 месеца
Те не ви чипират,а ви сканират дистанционно чрез P-генератори(психогенератори),службите и някой богати психопати вече имат такива у-ва!Четат ви мислите в реално време,превърнали са Балканите в Психотронен полигон!
144
5
 
8
 
! Отговори
Antinwo преди 2 месеца
Ще се върнем към нормалното единственото което трябва да направите е да продадете душата си да се чипирате и ваксинирате ! Аз съм избрал да не бъда овца и не вярвам на фейк медиите и съм поверил живота си на нашия единствен спасител Христос !
143
2
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 2 месеца
Идва в България да си оправи зъбите, да се епилира и боядиса косата, щото там дърти гейййове невървят
142
3
 
12
 
! Отговори
Новото нормално преди 2 месеца
Уж си на хоум офис, но никой не те търси. Отделен от процеса, ти не си компетентен. След 3 месеца фирмата се усеща че не си нужен. Нужни са хората, които са на място. Добре платената ти работа отива на кино.
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 141 Анонимен
Да пазарува сирене, хляб , храна онлайн ! Държите май от снощи
140
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коронакризата показа ,колко е ненужно всички да се тикаме в големите градове.
Хората работят сега дистанционно от жилищата си в родния си град.
Намаляха и вредните емисии от ненужното пътуване до офисите.
Естествено има професии, за които не е възможно да се работи само онлайн.
За сега производството няма как да е онлайн.
Някои услуги също изискват физически да присъстват хора.
Кината отдавна са празни.
Големи концерти не се организират, на те не са били ,,нормално явление,, например преди 200 г
139
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чудо голямо,че си сложил маска в супера.
Ами пазарувай онлайн, тъкмо няма да купуваш всеки излишен артикул, сложен пред касите.
138
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И кое е ,, нормално,,?
Да не си мием ръцете?
Да работим в офиси за 100 човека, с преградки като за животни?
Каква е нуждата , докато работиш на компютъра, да идва някой зад гърба ти да гледа какво правиш или кога си дошъл на работа?
Или колко пъти си пил кафе.
Или си заглеждал колежката?
137
15
 
7
 
! Отговори
americano do 91 преди 2 месеца
за какво ви е Америка, стойте си в Чалгария. Тука никой не му дреме за вас
136
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** си мислят, че животът за тях е винаги с хепиенд...

Учените просто ги отрезвяват с факти и логика...
135
0
 
9
 
! Отговори
Sleepy Joe преди 2 месеца
Представители на щаба на кандидатът на "демократите" Байдън увериха, че думите му са били изтълкувани погрешно.....Ваксина срещу глупостта му няма !!!