Чехия въвежда извънредно положение, болните в Русия рязко нагоре

В Полша случаите надхвърлиха 2000 за едно денонощие
23
Чехия въвежда извънредно положение, болните в Русия рязко нагоре
Снимка: БГНЕС

Чехия постави антирекорд по брой на заразените с Covid-19  от началото на пандемията, след като бяха регистрирани 3 393 нови случая за едно денонощие.

Властите в Прага въвеждат извънредно положение на територията на страната от 5 октомври, което ще продължи 30 дни. Целта е здравната система да издържи на натиска, каза министърът на здравеопазването Роман Примула, цитиран от БНР.

Още по темата
"Моята роля е да спрем тази епидемия или поне да намалим темповете на нарастване на заразените. Знам, че има много критики за мерките, но в тази ситуация трябва да действаме всички в една посока, защото Covid-19 не е политически вирус", категоричен бе той.

В съседна Полша случаите на коронавирус за първи път надхвърлиха 2000 за денонощие. От утре в страната влиза в сила нов списък с червени и жълти зони, които отчитат броя на заразените и съответно определят какви противоепидемични мерки са необходими.

Унгария пък реши да удължи до края на октомври срока на затварянето на границата си за чужденци, което е в сила от 1 септември.

В Русия пък продължава стремително да нараства броят на заразените с коронавирус.  Новите случаи за денонощие са над 9400 за територията на цялата страна. Най-тревожна остава обстановката в столицата Москва.

Кметът Сергей Собянин определи ситуацията в столицата като "близка до критична" и призова работодателите да организират дистанционния труд на най-малко 30% от персонала си.

Започващата в понеделник есенна ваканция беше удължена с една седмица до 18 октомври. Освен това вече се обсъжда преминаването на училищата към дистанционно обучение още на следващия ден, съобщи агенция "Интерфакс", като се позова на свой източник в градската администрация.

На фона на тревожните данни директорът на Института по паразитология, тропически и заразни заболявания на медицинския университет "Сеченов" Александър Лукашов прогнозира, че напролет коронавирусът вече няма да бъде толкова опасен:

"Дори и да продължи да се разпространява, това ще става много по-бавно. Така или иначе повечето хора ще имат вече антитела или след преболедуване на инфекцията, или след ваксиниране", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как "рязко нагоре" ве? Ко стана с ваксината? Или не искат да я слагат дори на собствените си пияндурници.
18
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лятото България беше поставена в рисковата категория и много държави я поставиха в т.н. карантинен списък, но не и Полша, поляците си ходиха на почивка в Полша а ние булгарите си отложихме всякакви отпуски, ХАК да им е сега!!!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Убеден съм, че извънредно положение ще бъде обявено и у нас към края на месеца."........Че ние и в момента сме си в извънредно положение. Е, смениха му името на извънредна обстановка, но по същество е същото: властта може да налага незабавно и без санкция каквито си иска мерки, забрани и рестрикции. Разбира се, могат да се пробват, с цел още по-голямо нашашкване и обществена парализа, да върнат израза "извънредно положение", но резултатът ще е интересен...
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паникааа. Айде слагайте маските, даже по две. Ръкавици, ботуши,*** и под кревата. Чакайте докато кажат по телевизията или не прочетете статия в утре. Не бг
15
8
 
8
 
! Отговори
по-простак преди 3 години
До Русофилси и от лубимия си Тикквочч,..... проблема на България е че има прекалено много чалгари като теб
14
14
 
9
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
Като разбрал Путин , че Тръмп е пипнал вируса, веднага му се обадил и казал, че не може да му прати ваксина, защото не била ваксина , а разредена водка."А бе, тук бъркат едни илачи ,уж ваксина , ама ние люскаме водка повечко". ( пошегувал се Путин)
13
10
 
10
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
След като първи в света руснаците обявиха , че имат готова ваксина и вече ваксинират, рязко се покачиха новозаразените !!! Какво ли са им вкарали на горките руснаци ? Да не би руската ваксина да е разреден "Новичок" ?
12
2
 
4
 
! Отговори
До коментар 1. преди 3 години
Железничарю,господине и другарю....Билети да си носиме ли ??!!!
11
8
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Ами значи скоро ще има убити политици в Чехия.
10
13
 
11
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Чичо, влез в час! У нас вече има извънредно положение. Удължават го всеки месец. Затворят ли обаче градовете, правителството пада до дни, а разните му там плешояди ще се полюшват на зимния вятър до пролетта.
9
20
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Убеден съм, че извънредно положение ще бъде обявено и у нас към края на месеца. И би било добре да го задържат до март-април!
8
9
 
16
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Що така бе? Нали тия уж бяха много дисциплинирани, дистанцирани и дезинфекцирани.Явно от дресурата няма полза.
7
13
 
12
 
! Отговори
до 5 от славянин преди 3 години
Земята има нужда от освобождаване от всякакви видове зомбита, особено от короназомбитата, които пречат на всички останали да живеят нормален живот! Но понеже сте любимите послушни и изпълнителни зомбита на глобалните господари, първи ще получите ''балсамите''-ваксини!
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дека е чешкия Мангъров, бе?
5
8
 
11
 
! Отговори
До желизничаря преди 3 години
Като се съберете там, умници, що не скочите в движение в някой от тунелите, та да се отърве Земята от такива екземпляри като вас!?
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Да, и във Бурунди, Заир, Мали, Нигер и ЦАР.
3
10
 
15
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Не броят на заразените нараства, а броят на новооткритите заразени, ако въобще са заразени, имайки предвид ''надеждността'' на PCR тестовете! Тези заразени и вчера, и завчера, и по-завчера са били заразени, но понеже днес са ги открили, това го водят за ''нарастване'' на заразените!
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Кабо Верде и Того хората спазват ли мерките ?
1
16
 
6
 
! Отговори
Железничар без КОВИД преди 3 години
На 14 декември правим групово събиране без маски във влак 4647 от Русе за Стара Загора по случай връщането на нощния влак през Балкана след 9-годишно прекъсване.Всеки, който желае, да заповяда на 13 декември вечерта на гара Русе! Задължително условие: всеки да бъде БЕЗ маска!