Преди век и днес - аргументите на антиваксърите срещу ваксините са едни и същи

Важното е да се научим да ги разпознаваме, за да ги преборим
24 окт 2020 23:00, Нели Христова
182
Преди век и днес - аргументите на антиваксърите срещу ваксините са едни и същи
Снимка: БГНЕС

С всеки изминал ден светът е една крачка по-близо до разработването на ваксина срещу коронавируса. Но за да бъде успешна тя, обществото трябва да е убедено, че е безопасна и доброволно да се ваксинира срещу опасния COVID-19.

Но групата от хора, които не вярват в ефективността на ваксините, наречени антиваксъри, се разраства. Увеличава се и дезинформацията онлайн относно нейната ефективност.

През изминалата година се появиха безкрайни конспиративни теории и кампании за дезинформация въпреки нарастващия брой на заболелите от коронавирус. Но ако се върнем назад в историята, най-вероятно ще разберем защо антиваксърите са толкова добри в това да привличат нови последователи и да стават все по-убедителни в аргументите си.

Оказва се, че тези, които насърчават антиваксинацията, използват последователно стандартен набор от стратегии. Чудесен пример е една популярна брошура, публикувана през 1885 г. по време на епидемията от едра шарка в Монреал. Повече от век по-късно имаме удоволствието да живеем в свят, в който едрата шарка е напълно унищожена благодарение на ваксината. И все пак в миналото ваксината срещу едра шарка е била оспорвана, въпреки доказателствата в полза на нейната ефективност.

Публикувана от водещия антиваксър, д-р Александър М. Рос, тази брошура се разпространява широко по време на епидемията от едра шарка през 1885 г. в Монреал, докато служителите на общественото здравеопазване се стремят да увеличат обхвата на имунизацията. Рос се възползва от възможността, която повишени здравни мерки предлагат, за да спечели авторитет, известност и лична слава. Той създава историята си сам, описвайки се като "единственият лекар, който се осмели да се съмнява във фетиша“ за ваксинацията. Малко по-късно обаче става ясно, че Рос все пак е бил ваксиниран против едра шарка, а големите вестници с радост публикуват тази новина.

Неговата брошура служи като основна илюстрация на стратегиите, използвани от антиваксърите - както тогава, така и сега. Тези аргументи не са нови и са се променили съвсем малко с течение на времето.

Подценяване на опасността от пандемията

Многократно сме чували аргумента, че COVID-19 е просто една идея по-тежък сезонен грип, но не е чак толкова опасен. Е, за Рос и неговите колеги антиваксъри, едрата шарка също не е толкова опасна болест, колкото останалите лекари твърдят, че е. Смъртността била между 30-40%, вирусът бил изключително заразен, но антиваксърите вярвали, че той не представлява опасност за населението.

Рос осъжда "безсмислената паника", причинена от здравни служители и лекари заради епидемията, твърдейки, че шарката всъщност не е епидемия и че в градът има "много малко случаи". Отново аргумент, който чуваме и сега - "Къде са болните от COVID? Аз не познавам никой, който да се е заразил или да е умрял."

Официалните данни за епидемията в крайна сметка са красноречиви - 9600 са съобщени случаи на заразени с едра шарка. 3234 са смъртни - близо 2% от населението на Монреал по онова време. Още 10 хил. случая са регистрирани в провинция Квебек, но историците смятат, че реалният брой вероятно е бил много по-висок. Тези цифри и историята на тази епидемия са разказани от историка Майкъл Блис в неговия нехудожествен разказ "Чума: История на едра шарка в Монреал".

Минимизирането на заплахата е често срещана тактика и в съвременните дебати. Мнозина, които популяризират антиваксърството, твърдят, че ваксините са по-опасни от самата болест.

Твърдения, че ваксината причинява увреждания, не е ефективна или и двете едновременно

Въпреки че съвременните аргументи са фокусирани върху твърдението, че ваксините причиняват аутизъм, което е абсолютно невярно, историческите аргументи са много по-разнообразн. В миналото, според антиваксърите, имунизацията срещу едра шарка е причинявала инфекции, сифилис, тиф, туберкулоза, холера, "отравяне на кръвта", както и предизвиквали заболяване от самата едра шарка.

Тези твърдения не винаги са били неоснователни, но рисковете са били крайно преувеличени. Известно е, че се наблюдават случаи на вторично предаване на заболяване поради лоша практика. Някои лекари са използвали ваксинация от ръка на ръка - което означава, че използват един и същ инструмент за ваксинация на цяла редица хора - или са използвали ваксина, приготвена от човешки източник, а не от едър рогат добитък. Липсата на стерилно почистване между операциите или използването на ваксина, приготвена от заразено лице, може да доведе до редки случаи на вторично предаване на различни болести. Но те далеч не са предизвикани от самата ваксина.

Откриването на такива предавания на зарази (години по-рано) предизвиква някои от първите разпоредби относно подготовката и прилагането на ваксини и поражда силно опасение в медицинската общност относно безопасността им - проблем, който и до днес продължава да бъде в основата на производството на ваксини.

Убеждението, че ваксинацията е част от по-голяма конспирация

В своята брошура  д-р Александър М. Рос обяснява, че медиите и лекарите "подклаждат страховете от инфекция като част от "луда" кампания за печелене на пари". Тогава, както и сега, епидемиите създават възможности както за по-голяма заетост в тази научна сфера, така и за по-широки научни изследвания в конкретната медицинска област.

И все пак тази заетост бе обрисувана като неетична експлоатация на бедните на стойност "един милион лири стерлинги" за професията, а не като усилие в борбата срещу страданията и смъртта на хиляди. Освен това мерките за обществено здраве бяха изобразени като посегателство върху личните права и превишаване на държавната власт. "Вече не говори за руската тирания", заявява Рос, тъй като няма никой "по-страшен" от градските здравни служители.

Аргументите му все още се използват и век по-късно в настоящата пандемия. По-цял свят антиваксърите вярват, че простото носене на маски по някакъв начин ограничава свободата им. И не само - стигна се и до някои по-екстремни конспирации, като тази, че ваксините всъщност имат за цел да ни чипосат.

Използването на алтернативни власти\учени, за да легитимираш твърдението си

Не на последно място е призивът от страна на властите и учените, които помагат да се легитимира аргументът срещу ваксинацията. Съвременното движение срещу ваксините е подкрепено от много от тях и е ръководено от Андрю Уейкфийлд, вече дискредитиран бивш лекар, който първоначално публикува фалшиво проучване, свързващо ваксината MMR (морбили, паротит, рубеола) с аутизма.

Но движението на антиваксърите има дълга традиция в това да популяризира думите на "експерти", които подкрепят доводите им. През 19-ти век дебатите за ваксинацията често водят до подобен тесен кръг от медици, които се изказват против ваксинацията, наричайки я "мръсна" и "зла" практика. Въпреки че аргументите им бяха опровергани от мнозина в медицинската общност, те придобиха трайна мантия на престиж сред антиваксърите като авторитетни гласове, които предлагаха "доказателството", което беше необходимо.

Това, разбира се, не е изчерпателен списък на анти-ваксинационните стратегии - нито исторически, нито съвременни.

Винаги е имало хора, които се възползват от медицинските кризи, за да прокарат собствените си идеи на дневен ред, а в съвременната ера на социални мрежи стратегиите за дезинформация са се развивали и разширили. Подобно на Рос, лидерите на тези движения придобиват социална сила, изобразявайки се като самотни кръстоносци.

Когато сме само на крачка от световното разпространение на ваксина срещу COVID-19, можем да очакваме все повече такива кръстоносци да публикуват аргументи срещу ваксинацията. Разбиването на модели на аргументи, виждани многократно в миналото, може да предостави полезен урок за борба с тях в бъдеще.

 

 

 

 


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нели, някой не те е спрял да се ваксинираш ? Във фашистката пропаганда, която ти наричаш "статия", не се упоменават отрицателните качества на ваксините, защо ? Защото - казваш - такива няма, то конспирации. Явно паметта ти е твърде къса, затова ще те върна в 2008 г. при обстоятелствата с тогавашния свински грип - смъртоносен, ужасен и... трябват ваксини спешно. И ваксина се доби и какво стана сетне ? Върни се, прочети и разкажи. Да се отричат, че ужасните странични ефекти на ваксините е смешно.
89
3
 
8
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 месеца
Украйна няма да купува недемократична руска ваксина.... . ..


Защото НЯМА такава ваксина вдлъбнатМозък.....само противошапна.
88
9
 
8
 
! Отговори
Covid-19 преди 3 месеца
Виготура, додо, слаФянин, активист, патриот......един и същЕдиот, който щеЕба с 500.
87
4
 
12
 
! Отговори
Дедовия ми преди 3 месеца
Защото youtube е само едно - пропагандна машина на глобалисткия, сатанински кабал......


Ето един за освидетелстване.
86
3
 
11
 
! Отговори
Кумчев преди 3 месеца
Цялата държавна Администрация трябва да бъдат поголовно ваксинирани и тествани до 1 януари 2021г за да не разнасят болести и да инфектират гражданите. Които откажат бланките за дисциплинарно уволнение идват попълнени директно от СЗО. Банкова сметка, полагаеми държавни заплати,пенсия изпарение.До месец Карантинен лагер и ваксинация на цялото му семейство.
85
4
 
14
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Ваксините не са онова,което бяха преди.Вече са и оръжие!
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не всеки ден да ми казват има едиколко си заразени едно лекарство е по добро може дае сумати пари но деистваи а това една две години и какво пак стара та песен що се маем що имало
83
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чудя се еднагодина ваксини няма.Преди няколко години комшииката получи епилепсия от турска ваксина та се питам това помага или пречи на организма до ден днешен момиченцето е на хапчета от умни доктори в провинцията та просто се питам за какво са ревнали ваксини та ваксини аиде лекарства да търсим а
82
11
 
17
 
! Отговори
Додо преди 3 месеца
всеки, който вярва на мейнстрийм пропагандата за това, колко са откачени "антиваксерите" и колко полезни и невинни са ваксините да се опита да гледа някъде из нета филма Vaxxed. Youtube го трие и маха на момента, щом някой го качи там, което е сигнал за това, че е истински. Защото youtube е само едно - пропагандна машина на глобалисткия, сатанински кабал.
'
81
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 86
както е приказката , ще поживеем - ще видим
Ама не ми се вярва , да се потрошат милиарди долара за ваксини и да ги оставят да прашасват по складовете .
За най-засегнатите район в Словакия в момента има такова ограничение - показваш отрицателен ПСР тест най-късно от 23-ти и може да излизаш . Ако нямаш - на прибежки само до най-близкия магазин , а ако имаш куче - на 100 метра
Кой знае какви доводи ще измислят, за да има масово ваксиниране
80
9
 
13
 
! Отговори
Виготура преди 3 месеца
А най-интересният въпрос е защо ако ваксините са толкова "ефективни" се увеличава броят на хората, които не вярват в тяхната ефективност и липса на странични сложнения? Примерно ако почне кампания че Мерцедес не са ок, колко от каращите Мерцедес ще се откажат от колите си, щото някой нещо е казал? Близо до 0-та.
79
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна няма да купува недемократична руска ваксина. Украинският министър на здравеопазването заяви, че не изключва възможността за закупуване на ваксина срещу ковид-19 от Русия, но след призоваване в амариканското посолство американският посленик в Киев Кристина Квин го уведоми, че демократично е решила Украйна да не закупува руска ваксина.
78
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не Русия, ами САЩ бомбардираха България и то не военни цели, ами цивилно население и избиха няколко хиляди цивилни българи без причинa, заради самото убийство без никакви военно тактически или стратегически цели.
77
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В цивилизованите западни демократични капиталистически страни като Англия вече няма мъжки и женски тоалетни в училищата, децата момчета и момичета си облекчават природните нужди един до друг и децата са джендъри, нямат предразсъдъци като разделение на половете, само в изостанала варварска България още децата се делят на момчета и момичета.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До F-16
така и става
Отидат някъде ,набират си петрол , газ злато , валутни резерви и до следващия път
Все ще има страни за " демократизиране" , особено ако имат газ , петрол , метали , след години може би и вода
75
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нека да има ваксини, но не и рушки такива.
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 77

Нямаме шанс, но това не значи, че няма да опитаме да се спасим.
Няма решение когато ти кажат - ти отиваш в един фема камп, жена ти в друг а децата в трети. Съчуствие от ваксинираните не очаквам, от все още неваксинираните също, защото ще се радват, че този път им се е разминало и така ...
Нищо хубаво не ни чака.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като им гледам изпитанията на ваксините , ще е супер късмет , човек да се размине само с тресчица някаква за някой друг ден / както при грипа , настинката /.
И какво ще се прави , ако му е противопоказна на човек
малко бой :)))) и няма да му е противопоказна вече предполагам ще е
72
4
 
9
 
! Отговори
F-16 преди 3 месеца
САЩ произвеждат около 20% от световния БВП, а потребляват над 40%. Някой трябва да покрива разликата.
71
2
 
6
 
! Отговори
Ракетолог преди 3 месеца
Ваксината е най-бързата ракета, но вирусите мутират и и пречат да лети!