Болниците пълни с пациенти с вируса, на 10 място сме в ЕС по смъртност

Нарастване на заболеваемостта се отчита във всички възрасти
Обновена: 29 окт 2020 10:39 | 29 окт 2020 10:17, Веселина Йорданова
76
Болниците пълни с пациенти с вируса, на 10 място сме в ЕС по смъртност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е на 21 място в ЕС и на второ място на Балканите по заболеваемост от коронавируса. По смъртност сме съответно на 10 и 4 място.

Всички области у нас вече са в оранжева или червена зона. Двете в зелено вече са в жълта зона, стана ясно на редовния брифинг в четвъртък на МЗ, на който бяха обявени данни от последната седмица.

Още по темата
Нарастване на заболеваемостта се отчита във всички възрасти, но особено в активна възраст, каза Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването. С най-висок дял е смъртността във възрастта 70-79 години - 32%.

Тревожен е ръстът на приетите в болница, ежеседмично той нараства с 1/3. Над 2 хил. са медиците, заразени с COVID-19. 37% от тях са лекари, сестри са 33%.

Възприемчивостта към заболяването остава голяма, далеч сме от колективния имунитет, стана ясно още на брифинга. Броят на потвърдените случаи непрекъснато се увеличава - 120 на 100 хил. надхвърля заболеваемостта в последните 6 дни, а в последните 3 дни над 220 на 100 хил.

Да не се предозира витамин Д, да не се използва голямо количество имуностимулатори. Правилно хранене, физическа активност, добри емоции, който не издържа, да не гледа телевизия, какво става с коронавируса по света, препоръча д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му нещата се преекспонират. Преекспонирането доведе до недоверие в обществото, до страх и затова хората с удоволствие слушат приказки, че маските не работят, посочи специалистът.

Той многократно настоя да се носят маски и то правилно. По думите му антигенните тестове стават актуални за доказване на коронавируса. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак активираха по мия рите на Тулупа да плюват доц.Мангъров.Единственият, който щи-годе разбира от вируси.За разлика от ортопеда и Коремния хирург.
4
7
 
12
 
! Отговори
Пълно безхаберие преди 3 години
Абсолютно пълна безотговорност на правителството и лично на Борисов. Не взеха никакви мерки, нула мерки, просто нула.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И психиатрите трябваше да са пълни с Ковид зомбита....ама нема
2
3
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Защо не дават никаква статистика за ГРИП?По принцип някои хора го ловят и лятото?Народната тробадурка "Райна" дори има такава песен.Ти си много готин тип,но си като летен грип"?Защо другари от Щаба ,защо?
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май не сме на 10-то място по смъртност,а на много по-предно.