Доц. Мангъров: Ако подражаваме на най-маскираните държави, ще се гръмнем в крака

Най-адекватни били мерките на Швейцария и Беларус
29 окт 2020 09:05, Нели Христова
699
Доц. Мангъров: Ако подражаваме на най-маскираните държави, ще се гръмнем в крака
Снимка: БГНЕС

За съжаление основният стълб на здравеопазването у нас - доболничната помощ, рухна. Личните лекари от страх излязоха от играта и болниците преляха. Това каза в Пловдив доц. Атанас Мангъров, който участва в дискусия с граждани за коронавируса, цитиран от "24 часа".

"Когато сега някой има симптоми, никой не иска да го преглежда. Казват му - иди си направи тест. Положителният си остава сам-самичък вкъщи и единственият начин да се лекува е да влезе в болница, защото с джипито си контактува само по телефона", посочи Мангъров. Според него вирусът не е изкуствено създаден. По думите му периодично през няколко години в човешката популация навлизат подобни инфекции.

"80% карат COVID без симптоми, 15 на сто имат, а само 4-5 процента са за хоспитализация", подчерта Мангъров. Той добави, че вирусът не е опасен за млади, здрави и силни хора, както и за децата. Но е много сериозна заплаха за хора в напреднала възраст с придружаващи заболявания.

"Тази група трябва да се пази, но не да се затваря, а да им се обяснява, да се говори. Пълната изолация за тях ще е катастрофална, защото имат нужда от общуване. За възрастни с хронични здравословни проблеми, които обаче са контролирани, вирусът не е опасен", каза още инфекционистът.

Той посочи, че в момента в света се прилагат 2 начина за борба срещу пандемията. Първият е с изолиране на болните по домовете, а здравите ходят на работа и на училище. Вторият е китайският - със затваряне на градове и области.

"Тогава икономиката отива на кино. В момента, в който мерките се разхлабят, цялата история се повтаря", заяви Мангъров. Според най-адекватни били мерките в Швеция и Беларус. В първата държава с 10-11 милиона население са починали около 5000 души на средна възраст над 85 г. Сега в Швеция се наблюдавал най-нисък брой заразени и починали.

Според Мангъров масовото тестване у нас сега нямало смисъл. Трябвало да се направи още през март, в началото на пандемията.

"Сега колкото повече тестове се правят, толкова повече заразени ще има", добави той. И подчерта, че става въпрос за заразени, болшинството от които са без симптоми. Болните от вируса у нас по думите му били няколстотин души в болниците. Лечението с антибиотик по думите му било все едно да си гипсираш крака, преди да го счупиш.

"Напълно безсмислено е да се затварят училища и вузове. Усилията да се съсредоточат към хората, които са рискови", препоръча той. И добави, че "най-затворените и маскирани държави" сега били в челото на черната класация.

"Ако продължаваме сляпо да им подражаваме, можем още по-силно да се гръмнем в крака", каза Мангъров. Той изрази съмнения и относно компетентността на членовете в националния оперативен щаб.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


699
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
550
4
 
6
 
! Отговори
Карантиниран преди 3 години
Ако слушаме Мангъров - ще се гръмнем в главата.
549
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами доц.Мангъров казва,че има пандемия и вирус.Ти по-умен ли си от доц.Мангъров?
548
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами един ден и ти може да си болен,дано няма много хора ,разсъждаващи като теб.------ Никога няма да пожелая хора да бъдат затваряни и светът да спре, защото аз съм щял да се разболея. Здравето е лична грижа на всеки и никой на никого с нищо не е длъжен. Който се чувства застрашен, взима мерки за себе си и оставя другите да се радват на живота. Това е филисофската страна, а реалността е, че дори няма пандемия или вирус.
547
4
 
4
 
! Отговори
Тоз ако ги набарам преди 3 години
Ще го изнасиля публичноИ Ще кача клипа в тубатаДотук е виновен за гибелта на хиляди българи
546
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти щом имаш медицински проблеми не си задължен да носиш маска.Какъв ти е проблемът тогава освен умствен?
545
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не щабът се конфронтира с доц.Мангъров,а той се конфронтира с щаба с постоянно несъгласие с тях.
544
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи дебелаците да умират,ама ти да не носиш маска. ------Да.Естествено.Откъде накъде аз трябва да бъда отровен, защото някакъв дебелак имал проблеми? Ако има проблеми, да се затвори в банята и да стои под душа. Той не ми е дал живота, за да съм му длъжен. Животът и свободата са прекалено ценни, за да ги подарявам на тотално непознати хора. Аз също съм с наднормено тегло и дихателни проблеми, затова имам право да го кажа.
543
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Концепцията на доц.Мангъров е отречена в целия свят,дори в Швеция. ПОвтаря грешки.
542
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щаба можеха да извлекат полза от доцента до сега, защото той не отрича вируса, обаче трябва да са умни за да са се сетили да го използват вместо да се конфронтират, но все тая .Мангъров казва каквото мисли и концепцията му за вируса и мерките е правилна.
541
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами един ден и ти може да си болен,дано няма много хора ,разсъждаващи като теб. Ами никой не застрелва здравите,само им казват да носят маски на закрито. Това застрелване ли е? Или заради тива трябва да умират хора,заради безграничния ти егоизъм.
540
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще умреш от маската. Хората с медицински проблем не са задължени да я носят. А ковид 19 как разбра ,че си го изкарал,освен,че ти си мислиш така. Та дори да си го изкарал,има милиони други хора,които не са,.Не знам дали си забелязал,че не си център на слънчевата система. Егоизмъут трябва да бъде потискан,ако човек иска да има солидарност,иначе в гората!
539
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид е придружаващо заболяване, но катализира основното.------И?И като катализира, 100, 200 или 1000 човека трябва да се лишат от пълноценен живот, защото бай Шиле Астматика бил застрашен? Искате ли да застреляте здравите и "безсимптомните", за да живеят единиците болни от "придружаващи" потенциално смъртоносни заболявания?
538
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Ми аз лично от маската ще умра а не от ковитодеветнайсе което го изкарах поне два пъти до сега но ми отнемате самоличността от това ще умра и дано ви тежи на съвестта нечестни докторя.
537
0
 
0
 
! Отговори
До 578 преди 3 години
Така е ,основни заболявания са,но придружаващото заболяване Ковид 19 ги усложнява понякога фатално. Това е проблемът.
536
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи дебелаците да умират,ама ти да не носиш маска. Мислиш ли,че изобщо си нормален човек с нормално мислене. Ами ако ти беше дебел,колкото си ***?
535
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може сериозен диабет, астма, сърдечен порок или високо наднормено тегло да са "придружаващи". Или 80+ годишна възраст да е "придружаващо". Това са основните заболявания.
534
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид е придружаващо заболяване, но катализира основното. А може да не са били клошари. Тоест това е възможно, но не обяснява всички случаи.Около 10 % и над 10% от починалите забелязах,че са без никакви заболявания. Все пак един алкохолик е доста вероятно да има заболяване на чернияа дроб примерно.
533
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен До Анонимен Почти половината лекари както и половината нация има наднормено тегло но от тях половината дори не знаят това толкова са наивни и глупави и заради тия дебелаци трябва да ходим с маски и да спазваме ограничения което за мен е да кажем глупаво най малкото.
532
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера починаха 7-8 човека под 60 и без продружаващи заболявания------Това не е вярно.Никъде не пише, че са били без заболявания.Формулировката беше "в системата няма информация за придружаващи заболявания".Тоест, това може да са клошари-алкохолици, които не са стъпвали при лекар в последните 5-10 години. Освен това самият ковид е придружаващо, а не основно заболяване.
531
1
 
1
 
! Отговори
До 573 преди 3 години
Браво,точно това обяснявам н ***. ПОвече от половината хора навън са с някакво заболяване като високо кръвно или диабет,с които живеят до старост и са активни хора, дори спортуват съвсем спокойно, но като кажат ама те имат придружаващи заболявания!