COVID заля Европа, а в Китай - ред и спокойствие

Защо Китай се справя толкова добре с втората вълна
3 ное 2020 23:00,
169
COVID заля Европа, а в Китай - ред и спокойствие
Снимка:БГНЕС

Докато Европа отново е в плен на пандемията, официалният брой на заразените с коронавирус в Китай от седмици остава нисък. Смъртни случаи няма, броят на новите инфекции на ден почти никога не надхвърля 100. Как е възможно? Защо Китай се справя толкова добре с предотвратяването на втората вълна, която заля Европа?

Една от причините: властите реагират бързо с карантинни мерки и с масово тестване при избухване на огнища като тези в северозападния регион Синдзян. В град Кашгар например над 4 милиона души бяха тествани в рамките на броени дни, пише "Дойче веле". 

Незабавно тестване, строга изолация на заразените и болните - така Китай очевидно успява да предотврати втора вълна на пандемията. В допълнение продължават да се прилагат ограниченията за влизане в страната, които предвиждат строга двуседмична карантина в специално обособени хотели.
 
Възможностите за упражняване на контрол, с които разполагат властите в авторитарен Китай, са немислими в западните демокрации. Личните права и свободи, защитата на личните данни - всичко това не играе никаква роля за Пекин при проследяването на контактните лица например. Мобилните приложения, които прецизно следят движението на хората, са се превърнали в част от ежедневието, а който влиза в ресторант, кафене или магазин, задължително се регистрира, сканирайки специален код.
 
И още: когато има признаци за ново огнище на инфекции, ограничаването на обществения живот и спазването на карантината се контролират много строго. През лятото например, когато на пазар в Пекин избухнаха инфекции, на всички служители беше забранено да напускат града. Незабавно бяха върнати и редица ограничения - началните училища например останаха затворени.
 
Паралелно с това Китай систематично разширява капацитета си за тестване. На всеки милион жители е предвиден по един център за тестване, който в случай на локално огнище да може да извършва до 30 000 теста на ден. Задължително условие е всяка кампания за тестване да не продължава повече от седмица. В източнокитайския пристанищен град Циндао например, където в началото на октомври избухна огнище на заразата, в рамките на няколко дни бяха извършени цели 11 милиона теста.
 
И още една причина за добрата равносметка на Китай: след ТОРС и птичия грип хората просто знаят колко важно е да се пазят. Затова в Китай няма дискусии за носенето на маски, държавните защитни мерки обикновено не се поставят под въпрос, а доверието в правителството е високо. Може би защото повечето хора вярват, че здравето е по-важно от свободите или защитата на личните данни. А и в Китай не е възможно да се оплачеш в съда срещу мерките, камо ли да протестираш против тях по улиците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това фо мани я кажи как Сащ окрадоха след военна Европа и накрая подариха всичко на Китай
64
2
 
3
 
! Отговори
до 97, част 1 преди 3 години
имам 2 истории за теб, ще ги направя 3, 2 от ЕС и една от САЩ:* 2019 година Китайски Шпиони открадната от Холандска Компания най-модерната ФотоЛитографска технология (ако не знаеш какво е това - така се правят чипове и процесори). Експерти оцениха това като най-голямата гражба на Интелектуална Собстевност в История - Комунистите от Брюксел си замълчаха и не направиха нищо да защитят Европейска Компатия!!
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужасът от китайски тип управление е само за хора като Борисов Пеевски Доган Сорос и тн.Забогатели в мътни води с далавери кражби безочетнист правещи се на хитри.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95 В момента аз те следя, ти за китайците ли опяваш...хахаха :) Ами, *** народ, използва лаптоп или персонален произведен в Китай, те следели и разпространили "заразата"...какво да добавиш още..хаха :)
61
0
 
0
 
! Отговори
до 89 от 88 преди 3 години
ами тогава ти пожелавам Успех с банкована сметка в Юана, в банка която не е Китайска и констролирана от К0мундетата от Пекин. Нямаш си идея от фактите, но явно се мислиш за умен!!
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма какво да се лужем.Китай просто се възползваха.Шбаните американски кпелета ги набутаха и в СТО и технологии им дадоха и пазари им осигуриха.Ефинственото на което се надявям стига факторите да благоприятстват това е да се развихри гражданска война в американската кчина.Противна държава с противни хора които не впечатляват с нищо.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 91Да се хранят само с ориз, може би имаш предвид времето на Мао, но той от доста години го няма :)) Не съм им фен определено, просто не ми изглеждат заплашителни (историята им), Тесла там, Ябълката там, Микромеките там....явно са добър партньор на "производителния" Запад :)
58
2
 
5
 
! Отговори
лудост преди 3 години
Няма точна новина дошла от Китай. Това е държава с тоталитарен строй и държавен пропаганден апарат. Всичко се филтрира.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 73Вие били ли сте в Китай? Там 80% от населението живеят в села и малки градчета.Като видях селата им с паянтови и сламени къщи и оризовите плантации/хранят се предимно с ориз/ все едно се намирах .........
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 88Толкоз ли няма кадърни хора в САЩ и Европа да кажат своето мнение, че Китай ще ги заблуждава, не говори глупости, всички са вързани като черво :)
55
0
 
4
 
! Отговори
до 85 преди 3 години
никъде няма банкови сметки в Юани, защото Китай излъга целият свят - за да ги приемат в Световната Търговска Организиция, основно изискване е да имаш конвертируема валута, която се търгува свободно на борсите, Китай разбира се обеща и никога не го изпълни. Юани, може само в Китай като чужденец да обмениш срещу куп документи и като напускаш Китай трябва да покажеш документи, че си ги похарчил или са на влог в Китай. Така, ме всички Юани изнесене от Китай, са леко-контрабанда.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Е тоХубаво че им е била целта, но къде са труповете по тв-то, не трябваше ли малко по страшно да го направят :) Европа и Сащ като някакви девици приеха заблудата, въпреки че Тръмпи се сапотиврлява малко, но му биха един шамар и за 24h се оправи :)))
53
0
 
2
 
! Отговори
42 преди 3 години
До 82И откъде разбра?Като гледам у нас няма банкови сметки в юани.
52
0
 
1
 
! Отговори
Виц на Деня преди 3 години
Християните Отиват в Рая, а Европейските Социалисти от Брюксел в Комунистически Китай!
51
5
 
6
 
! Отговори
ЛаптопитеНаБайдън преди 3 години
единствена цел на тази Статия е да Приемете Китайското Комунистическо Р0бство, в което Брюксел съвсем скоро ще ви предаде - видите ли Китайският Комунизъм е Върхът!!
50
0
 
3
 
! Отговори
Е то преди 3 години
Нали това им беше целта на червените китайски капиталисти !
49
3
 
5
 
! Отговори
сКомунистическиКитай преди 3 години
е свършено, след Изборите в САЩ, т.е. още от утре ще видят такъв натиск от САЩ, че свят ще им се вие в Пекин, вие мислите ли, че нация която започна 7 войни за 3000 жертви след 11 Семтември, ще забри над 200 000 избити от Вируса в САЩ?! Девиза на Мосад е Забавя, но Не Забравя - а САЩ е кучето на каишка на Мосад. Така, че на К0мундетата от Пекин, дните са преброени!!!
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 72Приятел *** ли ти го каза, може би дедо Тръмпи ти го е казал....? :)))
47
2
 
3
 
! Отговори
До 73 преди 3 години
Още един заблуденВ китай е леш но комунистите пускат фа видиш дамо това което те искат...
46
3
 
5
 
! Отговори
Още зомбита преди 3 години
Пак ли вярвате на КПП, нищо от официалните съобщения на Китаиската ком партия не е верно. Всеки който е изнесъл други данни изчезва. А тези данни не са никак добри. Става въпрос за много милиони загинали... и т.н.