Как премина първия ден на доц. Мангъров като шеф на COVID отделението?

Той все още е на мнение, че пациентите не умират от коронавирус
11 ное 2020 07:00, Нели Христова
410
Как премина първия ден на доц. Мангъров като шеф на COVID отделението?
Снимка: БГНЕС

Вчера най-яростният противник на мерките срещу коронавируса доц. Атанас Мангъров пое COVID отделението в Инфекциозната болница. Той дори не присъства на протеста срещу действията на правителството, организиран от АБВ, но изпрати изявление, което гласеше, че макар и да се е заел с лекуването на болни от COVID-19, той все още е на същото мнение относно мерките.

"Предложението дойде от министър Ангелов. В понеделник се свърза с мен. Съгласих се, имах желание за това. Бях го изказвал многократно преди това, но ръководството на болницата шикалкавеше", каза пред "24 часа" доц. Мангъров след първия си ден като шеф на COVID клиниката. Минал е първа визитация през единия от двата етажа на клиниката и се е запознал с начина на работа. Общо 80 легла има там, като 70 са заетите, а сред пациентите има стари, млади, дори и едномесечно бебе, разказва инфекционистът.

Да спазва всички епидемични мерки е единственото изискване на здравния министър към доц. Атанас Мангъров като шеф на клиниката за лечение на коронавирус. Мангъров обаче е категоричен, че няма да влиза опакован в защитни облекла от глава до пети, дори не си слага и ръкавици. "Влизам с престилка, маска и си мия ръцете. Дори не нося ръкавици. Човешката кожа е непроницаема за вирусите. Всички тези мерки, които станаха актуални са като за особено опасна инфекция, а COVID не е. Това си е една нова остра респираторна вироза", добавя той.

Първите мерки, които ще вземе е да облекчи писмената работа на лекарите. "Здравната каса налага едни изисквания, които при екстремните обстоятелства, които са към момента, са неразумни. Искам да облекча лекарите не само от административната, но и от терапевтичната им работа, защото много от леченията, които се провеждат са излишни", смята инфекционистът.

Доц. Мангъров се надява, че след края на епидемията отново ще се върне като началник на Детската клиника към Инфекциозната болница. "По начало не обичам да работя с възрастни, обичам да работя с деца", казва той и въприема новия си пост като знак на доверие, но и като предизвикателство.

"Това е една остра вирусна инфекция, която трябва да се лекува по правилата за остра вирусна инфекция и тук антибактериалните лечения не са основното. При положение, че нямаме нещо, което да дадем на хората и да им мине, основната тежест трябва да падне върху грижата за болните. От това нещо умират основно старите хора и те имат нужда от грижи. Трябва да се намери начин близките на тези с COVID да бъдат допускани да се грижат за тях. Те вече са живели с тях докато са били заразни, но не са били диагностицирани", казва доц. Мангъров и добавя, че личните лекари са се отдръпнали от активната помощ, защото са изплашени.

Той си обяснява увеличения брой на починали в статистиките с това, че повечето имат тежки съпътстващи заболявания и смята, че са починали "с коронавирус", а не "от вируса".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
351
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям мерак имаше *** за тоя пост.През трупове минава, само и само да вземе голямата заплата.Сега без пътеки ли ще работи.Не.Ще си ги взема.Ли це мер
350
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Коментар Това не е коментар първо и второ неговото не е пост а отговорно роботно място и трето не се е докопал а го е заслужил с много труд и знание и опит за което нямаш хабер и четвърто да е ттрол човек е най долното нещо на света да се изкарват пари чрез внушения и опорни точки по които това си личи по принцип го казвам ей така.за информация не че нещо...
349
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СкептикВчера на също такова злобно интервю беше подложен и по радиото където не знам защо изобщо се съгласява интервюта да дава след като има водещи които си позволяват в ефир да говорят по негов адрес дори когато той не е на линия а зад гърба му така че той да няма възможност да се защити. Мога да цитирам имената на двете конкретни водещи които са се отнесли неуважително към него лично а освен това повечето водещи са безпардонни към хората които имат различно мнение от тяхното. Поробват ни.
348
3
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Тази сутрин слушах злобния разпит на който беше подложен от водещата по БНТ1.Значи той трябваше да влезе в инфекциозно отделение за да даде реална оценка какви са причините за претоварването на отделенията. Това потвърждава мнението че здравната система се използва единствено за източване на пари.Сега следва да бъде оплют от източващите.
347
5
 
4
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Прави впечатление, че говори съвършено различно отпреди. Какво наложи промяната?Това, че се докопа до постта ли?Съветвам всички болни протестъри и негови привърженици да се насочат към "неговата" болница!
346
10
 
4
 
! Отговори
Какъв доцент!? преди 3 години
Този е доцент, колкото дявола е папа! Това *** Наско използва ситуацията да печели слава на гърба на умиращите хора.
345
2
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Времето ще покаже кое как е. Вие, коментиращите, предвиждате бъдещето.
344
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През април имах вируса и не се прибрах 6 седмици в къщи. И сега пак ми казаха, че имам антитела, ама съм си в къщи. Другите в семейството нямат симптоми и антитела. забелязах го по това, че изгубих обонянието си и това е всичко! Сигурно има хора в интензивните отделения, но искам да кажа може и без интензивно! Поздрави от Клагенфурт.
343
7
 
8
 
! Отговори
Тоз лайнар преди 3 години
Начело на Ковид отделение е все едно *** да стане игуменка
342
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашата иначе малка страна имало 400 болници и представяте ли си колко отделения. Занимавате се с дейността на легендарния доцент а същевременно не ви интересува какво става на останалите места. Ми вие сте едни злобари и клюкари и гледате да очерните човека въпреки неговата всеотдайност. Най долни твари са тия които говорят нелепости по негов адрес. Не се ли страхувате от провидението каза ви истината че болестта не се лекува но вие дори не искате и да чуете това, необразованите хора сте това..
341
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не е разбрал първия ден.Имало вътре мъже и жени, даже и бебе?Ама поне бебето как е и това не се знае.Иначе - няма да пишат на кой какво му е. Забранил на лекарите да пишат??
340
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Надявам се хората да си умират от смъртта въпреки и независимо че били положителни за вируса. Просто това ми звучи приемливо"E то затова приказките на Мангъров хващат дикиш - щото звучат добре, не защото са истина.
339
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми ако има неволно откопиран коментар защо трябва да се трие този с лайковете, нали утре може и вас да изтрият така барабар с харесванията.
338
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надявам се хората да си умират от смъртта въпреки и независимо че били положителни за вируса. Просто това ми звучи приемливо освен няколко изключения като смъртта на 19г. момче във В.Търново, където трябва специално разследване, но в останалите случаи ми се иска да вярвам че са починали от естествената си смърт което е по приемливо за вярващите хора и по успокоително от колкото да се мисли че е някакъв малшанс което е много неприемливо от гледна точка на хората които имат вяра в сърцата и душите
337
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Идеалист лекар ли си ми представи се защо се притесняваш, той доцента как не се притеснява представи се и може да станеш известен, може и да си прав, но просто се представи при цялото ми уважение.
336
6
 
8
 
! Отговори
Менгеле на 05.06 преди 3 години
Началникът на Детската клиника към Инфекциозна болница в София заяви, че не прогнозира втора или трета вълна на COVID-19. "Ако вирусът не изчезне, може да имаме единични случаи през студените месеци", коментира доц. Мангъров.
335
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отговорете ми само на един единствен въпрос защо малките деца не се разболявали от к19 нещо което активно се преповтаря от началото на панземията. Но как така след като те имат слаба имунна система и непрекъснато боледуват но видиш ли к19 не ги ловяло макар че заразявали ако са положителни. Да ноедна лъжа повторена сто пъти става истина и кой има полза да повтаря тадзи не издържаща на разума опорна точка че децата не се разболявали, ми това ми прилича на умишлено пусната опорка която нущо втълпява
334
8
 
8
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Уважаеми колега Мангъров, това не е нова респираторна вирусна инфекция. Това е дълго селекциониран вирус, който се разпространява по въздушно-капков път, но поразява ендотелла на съдовете. Тази измислена болест е много тежка, защото след себе си оставя пустош в органите, които е засегнала. След тази пандемия, ще има дори милиарди хора, които ще са инвалиди. Не лъжете хората, че е безобиден грип.
333
6
 
5
 
! Отговори
М.Бонев преди 3 години
Ще експериментира методите си! Гласуват му доверие като на специалист и доцент инфекционист.Не го чакайте да се разболее.Той вирусите си ги колекционира в имунната си система,неговата е като истинско бойно поле.Виж да умори доста хора в ковид отделението,доктор смърт -това го може!Ако беше прав в много болници по света,щяха да лекуват именно така.Мангъров е най-най вещ доктор в света-така излиза!Окей,ама на чийто гръб или по скоро бели дробове експериментира им пожелавам,голям късмет нужен им е
332
6
 
5
 
! Отговори
М.Бонев преди 3 години
До АнонименМангъров няма да се разболее,бе! Той самият е бацил. Цели 30 г е бил сред вируси, вероятно не го лови и ковид,защото е закърнял откъм вируси и бактерии!