Създателят на най-обещаващата ваксина: Тя ще спре пандемията от COVID-19

Угур Шахин и съпругата му отпразнуват добрите новини с чаша чай
13 ное 2020 18:00, Нели Христова
99
Създателят на най-обещаващата ваксина: Тя ще спре пандемията от COVID-19
Снимка: БГНЕС

"Убеден съм, че ваксината ни ще сложи край на пандемията, която държа целия свят като заложник", казва Угур Шахин пред The Guardian. Германският учен с турски произход стои зад компанията BioNTech, която заедно с американският фармацевтичен гигант Pfizer ни даде капчица надежда. Според първоначалните данни техният препарат предлага над 90% защита от коварния вирус. Все още обаче има много въпроси, които остават без категоричен отговор.

Още по темата

"Ако ме питате дали можем да спрем пандемията с тази ваксина, отговорът ми е "да", защото вярвам, че дори само предпазването от развиването на сериозна инфекция ще има драматичен ефект", категоричен е Шахин, който работи заедно със съпругата си по препарата.

До последния момент в понеделник, когато компаниите обявиха данните от първите клинични проучвания, Шахин не е убеден, че ваксината му ще предизвика достатъчна реакция в човешката имунна система. "Беше възможно вирусът да не се превърне в мишена на ваксината, да намери пътя си към клетките и да продължи да разболява хората. Но сега знаем, че ваксината може да победи този вирус", казва ученият.

Все още не е ясно дали ваксината на BioNTech и Pfizer спира предаването на вируса между хората или само спира заразените хора да се разболеят сериозно. Но 55-годишният Шахин твърди, че високите резултати за ефикасността са го накарали да предположи, че най-вероятно препарата може спре и предаването на вируса между хората.

BioNTech, компания основана през 2008 г. от германските учени Шахин и Йозлем Тюречи, както и австрийския онколог Кристоф Хубер, разработиха своята ваксина с експериментален метод известен като иРНК. Докато конвенционалните ваксини използватт генетична информация от вирус и я култивират в човешка клетка, иРНК методът се нуждае от генетичния код на вируса, като по този начин съкращава производствения процес с почти три месеца.

"Опитът на Pfizer с ваксините за масовия пазар и бързите действия от страна на регулаторните органи спомогнаха за съкращаване на процеса на разработка на 10 месеца, а не няколко години", казва Шахин. "На практика нямахме време да чакаме. Представете си, че искате да стигнете от единия до другия край на Лондон и навсякъде има задръствания. Ще ви трябва половин ден. Но за нашия проект улиците бяха празни."

Ваксината на Шахин атакува вируса по повече от един начин. "Тя пречи на COVID-19 да получи достъп до нашите клетки. Но дори и да успее да намери път до тях, Т-клетките го елиминират. Много добре сме обучили имунната система да усъвършенства тези два защитни хода. Сега знаем, че вирусът не може да се защити срещу тези механизми", обяснява експертът.

Той обещава, че в следващите седмици и месеци обществото ще получи отговорите на някои от ключовите въпроси около ефикасността на ваксината. Установяваването дали тя може да спре и асимптоматичните инфекции може да отнеме до една година. А след около три седмици ще разберем, дали препаратът предлага различни нива на защита според възрастовата група. Междинните клинични тестове все още не са установили напълно дали ваксината действа различно върху хора от различни етнически групи.

Шахин заяви, че се надява тези, които са получили двете дози на ваксината, да бъдат имунизирани от коронавируса поне за една година. "Засега имаме само косвени улики относно продължителността на имунитета. Изследвания на пациенти с COVID-19 показват, че тези със силен имунен отговор все още имат имунитет след шест месеца. Предполагам, че можем да бъдем в безопасност поне една година", обяснява той, но поясни, че не може да обещае, че няма да се налага всяка година да си правим ваксина срещу COVID-19.

BioNTech и Pfizer обявиха резултатите си в понеделник, а новините предизвикаха недоволство само у един човек - президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той обвини компаниите, че задържат добрите новини чак след американските избори, "защото преди това не са имали смелостта да го направят". Шахин е категоричен, че е бил уведомен за резултата от междинните процеси в 20:00 часа в неделя след обаждане от главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла, който е бил информиран само три минути по-рано от независимия мониторингов съвет.

"Това беше секундата на истината, когато една голяма тежест ни падна от гърдите", казва той. "Фармацевтичните изследвания никога не трябва да бъдат политизирани. Това е въпрос на почтеност. Задържането на информация би било неетично. Важното за нас е, че разработваме ваксина, а не да участваме в политически игри."

Акциите на BioNTech поскъпнаха след обявяването на данните в понеделник, като общата стойност на акциите на компанията сега е $21,9 млрд. Но Шахин е категоричен, че засега подобни суми са просто "цифри на листчета".

"Ще дойде момент, когато ще можем да помислим какво да правим с парите си", казва той. "Обикновено хората, които са създали нещо ново, се интересуват да създадат нещо ново отново. Трябва да решим сами какво ще бъде това, независимо дали ще е фондация или конкретен проект."

Запитан дали има някакви лични страсти или хобита, на които да се отдаде, след като ваксината излезе на пазара, Шахин отговаря: "Ние сме чистокръвни учени. Обичаме работата си и обичаме да говорим за нея. Работата никога не е стрес за нас. Не е нещо, от което се опитваме да си дадем почивка." Но е категоричен, че "няма начин" да замени велосипеда, който използва, който използва, за да ходи на работа в последните 15 години, със скъп автомобил.

След телефонното обаждане, което носи добрите новини в неделя вечер, Шахин и Тюречи, главният медицински директор на BioNTech, "празнуват малко".

"С жена ми седнахме, поговорихме си и си направихме чаши чай. Облекчението беше много добро чувство", споделя Шахин. Двойката, която се запозна в университета и сключва брак през 2002 г., са деца на турски мигранти, които се местят в Германия в края на 60-те години. Но ученият настръхват при мисълта, че те могат да станат образци за поколение германци с мигрантски произход.

"Не съм сигурен, че наистина искам това. Мисля, че се нуждаем от глобална визия, която да дава на всички равни шансове. Интелигентността е равномерно разпределена между всички етноси, това показват всички изследвания. Като хора трябва да се запитаме как можем да дадем шанс на всеки да допринесе за обществото. Аз съм случаен пример за някой с миграционен произход. Можех да съм еднакво и германец или испанец", обяснява Шахин. 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
до 69 преди 3 години
Поне напиши PCR,а не PSR!Нали си специалист?Между другото видях написано още веднъж PSR от друг спедиалист с две специалности и то пак вътрешни болести и пулмология и фтизиатрия.Вярно,че е дреболия,но прави впечатление.Вярно,че преди 40-50 години английски малко хора учеха.Аз започнах когато синът ми тръгна в първи клас.Е,заслужава си.
76
2
 
1
 
! Отговори
Gofer преди 3 години
Простият народ си заслужава ваксинирането и чипирането! Мат'ряла е много лош, прав е психопатът за мокри поръчки на сатанистите, Бил Гейтс, че населението на планетата трябва да бъде намалено. Go, Били, Go, овцете искат да бъдат ваксинирани и чипирани!
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
турски масон.
74
3
 
1
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
противошапная се тества сега от кучето лайка и няколко затворника.
73
3
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Този има физиономия на продавач на шербет или бозаджия. Създал е ваксина колкото аз съм летял в космоса. Сигурно ще пробутва подкожни инжекции с физиологичен разтвор.
72
0
 
8
 
! Отговори
до нещо се цели преди 3 години
А новите -чуждаРНК. която ще се инфилтрира в ДНК-то Ви. ------Хайде професоре обясни ни как става тая "хватка" с инфилтрирането??? Умирам от любопитство да разбера.
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки търговец си хвали стоката, щото трябва да я продава. А дали е качествена, е съвсем друг въпрос.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази ваксина е прехвалена най добрата ваксина е lunar-19
69
2
 
3
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
разбира се ас като един истински комунис ще си бия противошапната ваксина за магарета на дрогаря Путин но западната жендърска ваксина няма да я докосна
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пууууу голямо рекламиране на тая ваксина бе, по 10 статии на ден за нея.... Очаквам да пуснат и реклама по БТВ за нея....
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще я спре,разбира се. Като умори всички. Няма хора- няма вируси-няма пандемии.
66
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анадолската ваксина си я слагайте вие!Аз съм мерси!
65
5
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Не ми дреме за измисления вирус,и натрапваните ни ваксини.Дано се задавите със тях.
64
5
 
7
 
! Отговори
Нещо се цели до 61 преди 3 години
Аз ли не знам, моля. За сведение съм специалист по Вътрешни болести и втора специалност по пулмология и фтизиатрия. Бил съм началник на две отделения. А в момента в поликлиниката в Благоевград единствено аз всеки ден преглеждам по 34-40 души с ковид-19 пневмонии и знам много повече от платените дървени философи дето ви пълнят главите от ТВ-то. Знам и че ъези PSR тестове са измишльотина и не може да им се вярва. Хора с КОВИД-19 пневмонии имат - PSR, а от графията е ясно, каква е диагнозата.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По страшно и смъртоносно от Ковид -10 са само ваксините за Ковида.
62
6
 
7
 
! Отговори
Ваксини преди 3 години
Да ги ползват на Турция,а не в българия.правят си бъзик с нас
61
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
45,То в западните страни по същия начин реагират и на български имена. И няма българи умни ли? Произходът не определя знанията и уменията. Изводи по него могат само да покажат колко глупав е този, който ги изказва. Бягай сега да гледаш речите на Сидеров!
60
15
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 3 години
Турците са примитивни и ***, нека си направим собствена ваксина-ние сме по-умни от тях. Срамота е да ползваме турски ваксини!
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
63,Как ще я спре? Докато се заразят всички, първите вече няма да имат имунитет. При ковид имунитетът е от 0(много хора даже не изграждат) до 6 месеца и после пак си податлив на вируса.
58
4
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Ваксинанта няма да спре пандемията, а само заразяването на всички ще спре пандемията.