Пробивът на Pfizer е чудесен, но няма да се върнем към нормалното преди Коледа

Компаниите правят всичко възможно ваксината да е одобрена преди края на ноември
10 ное 2020 19:05, Нели Христова
116
Пробивът на Pfizer е чудесен, но няма да се върнем към нормалното преди Коледа
Снимка: БГНЕС

Вчера Pfizer и BioNTech обявиха новината, която цял свят чакаше - ваксината им е повече от 90% ефективна срещу COVID-19. Но можем ли вече да въздъхнем от облекчение, че краят на пандемията е близо? Да, новините са добри, но за жалост има още много път, който да се извърви, преди медикаментът да стигне до нас и да се върнем обратно към нормалния си начин на живот.

Още по темата

Данните, които публикуваха вчера от Pfizer и BioNTech са от предварителния анализ на резултатите от фаза 3 на клиничните изследвания. Все още има нужда от повече информация за това колко е безопасна и ефективна ваксината, а след това регулаторите трябва да бъдат убедени, че тя отговаря на стандартите за качество, преди да я дадат масово на хората.

"Преди да се въодушевим прекалено много, трябва да сме напълно сигурни в безопасността на ваксината", казва доктор Софи Харман от университета "Куин Мери" пред BBC. "И въреки че говорим уверено за нея, не мисля, че ще се върнем към нормалния живот преди Коледа."

Но компаниите зад ваксината са категорични, че ще направят всичко възможно тя да бъде одобрена колкото се може по-рано. Те ще кандидатстват за "спешно одобрение", за да могат да използват медикамента преди края на ноември.

"Правим най-доброто, което можем. Работим ден и нощ. Часовникът никога не спира в нашите лаборатории и офиси, така че може да се справим в този кратък срок ", казва казва Микаел Долстен, главен научен директор на Pfizer.

Ваксината ще трябва да се приеме на две дози между които има период от две седмици. Но има един голям проблем - съхранението на тези дози. Както при всички останали ваксини, които се разработват срещу COVID-10, и тази трябва да се държи на изключително студено. Тя се съхранява на -80 градуса. Ала двете компании са убедени, че ще могат да произведат и доставят 50 млн. дози до края на 2020 г. и 1,3 млрд. дози до края на 2021 година.

Това не е единствената ваксина срещу COVID-19, която се разработва. Близо дузина вече са във фаза 3 на клиничните си изселдвания, което означава, че можем да имаме още добри новини съвсем скоро.

"Има такава тенденция, че когато се развълнуваме за тези ваксини, си мислим, че те ще направят чудо и всичко ще се оправи. Но те не могат да заменят проследяването на контактите, тестването на хора със симптоми и промяната на навиците ни, за да спрем пандемията. Новините са чудесни и обнадеждаващи, но нека не се разсейваме и продължим да се борим в тази криза", казва доктор Софи Харман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
Св преди 3 години
коя Коледа не се разбра. Ако е за тази година звучи чудесно. Все ще се издържи още месец, но е направо невероятно. Той и Бил Гейтс си го каза - края на 2021 до средата на 2022 г. Почти съм сигурен че трябва да вярваме на него. Той си знае най - добре защо.
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяла година ви го готвят, вие пак не щете.
93
6
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Тази ваксина е на лошия демократичен Запад, затова трябва дрогарете да пият: - Белина, по съвет на Дончо Дъмп, избран от джуджето, всеизвестен умник по света - съветска ваксина срещу шап по коне, представена като анти Sars Cov-2 ваксинаИмате избор, дрогаре комунисти, само не използвайте ваксината, дошла от лошия Запад :)))
92
0
 
2
 
! Отговори
Щурмфюрер преди 3 години
Моето момче в живота си съм гласувал само невалидно ! За нелегитимни кандидати за власт се гласува само с куршуми :)
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Щурмфюрер 104Да говориш за роби при положение че си гласувал за Тиквата е комично.
90
4
 
8
 
! Отговори
Щурмфюрер преди 3 години
Едно е да покажеш каишката на роба друго е да му я продадеш в лъскава опаковка и той сам да си избира как да изглежда и какъв цвят да бъде преди да си я сложи :)Някога хората са имали критично мислене. Някога...
89
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само се уточнете за коя Коледа става дума щото 2022 пак няма са е нормална.Невероятен наивитет цари наоколо.А тази ваксина е пълна пунта-Мара.
88
1
 
4
 
! Отговори
Щурмфюрер преди 3 години
Това че ви възпитаха да качвате всичко за себе си и да си правите реални профили с истинските имена и снимки в социалните мрежи също няма значение нали ? Трябваше малко време но вече се смята за ненормално да не участваш в това...Знаете приказката за жабата и водата нали :)
87
2
 
3
 
! Отговори
Щурмфюрер преди 3 години
Истините винаги болят, затова и не ви се сърдя... нормално е да бягате от реалността че сте роби на системата. Вътрешно знаете че съм прав но друго е да дискредитираш с думата "кухар" и да продължиш да си живееш с глава в пясъка....някак вдига самочувствието нали :)
86
1
 
7
 
! Отговори
Щурмфюрер преди 3 години
Милички, "смартфоните" в джобовете са също част от новия световен ред... Тези които сами си купувате и сменяте всяка година и тези от които нямате реална нужда а само за да сте модерни. Но с тях нямате проблеми нали...само проверете дори по елементарните модели колко и какви сензори имат :)
85
1
 
1
 
! Отговори
ДА! преди 3 години
До ЩурмфюрерЧовече, радвам се да видя още един кухар без покритие.. Не бях виждал от 15 секунди!
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е за контрол и пари. Не ми ги рекламирайте тези ваксини. Тикквата да си я вкара отзад.
83
1
 
1
 
! Отговори
Амиии... преди 3 години
До ЩурмфюрерСкоро ще разбереш.
82
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във ваксината е истинския вирус. Това дотук беше само кьорфишека.
81
0
 
1
 
! Отговори
дълбок синтез преди 3 години
Бизнесмени химици.
80
3
 
4
 
! Отговори
Нов Световен Ред преди 3 години
Хахаха. Значи хем ще си праскате корпоративен шит във вените, хем ще носите маски, ще ви проследяват контактите и ще спазвате дистанция. АМИ ТОГАВА ЗА КВО НИ Е ТАЯ ВАКСИНА ВЕЕЕ
79
0
 
1
 
! Отговори
До gaseous преди 3 години
До НЕКОЙСфинкти, колко ваксини вече имаш по рождение?
78
1
 
4
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Когато схванете, че сте вече ходещи мъртъвци, ще е късно. Ваксинката ще е в крехките Ви телца.
77
1
 
4
 
! Отговори
Щурмфюрер преди 3 години
Със сигурност когато приключи всичко от "демокрацията" ви няма да остане и помен а тогава ще видим какво ще съм :)
76
1
 
1
 
! Отговори
Щурмфюрер преди 3 години
Имаш маси от хора които не са нищо в така наречения от вас нормален живот и които чакат своя шанс. Е тогава ще ви се стори тесен света.