Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!

Какво иска браншът, ако предложенията за затваряне се приемат?
Обновена: 23 ное 2020 22:21 | 23 ное 2020 22:15, Веселина Йорданова
302
Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!
Снимка: БГНЕС

Да се осигурят 80% от заплатите на служителите в заведенията, иска ресторантьорският бранш след предложенията на здравния министър за затваряне от петък.

В писмо до премиера бизнесът иска още мораториум върху кредити на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

Още по темата
Освен това спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 г.

"Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в който бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени - ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъла услуги", искат още от бранша.

Ресторантьорите предлагат разсрочване на такси смет и опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна  собственост за периода, в който са затворени със заповед.

Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения, няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив, посочват от бранша.

От там искат разяснения при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново, защото несигурността се отразява изключително негативно на заетите в него.

Ресторантьорите заявяват и че са готови да защитават правата си с всички позволени от закона средства. Убедени сме, че множество други сектори мислят като нас и ще ни подкрепят, което най-вероятно ще доведе до масово, неконтролируемо и нежелано струпване на хора, пише в писмото до властите.

С оглед на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения, настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н.

Считаме, че това е изключително важно, за да получат спокойствие за предстоящите тежки месеци хилядите служители, заети в нашия сектор, казват още те.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
18
 
7
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Държавата отнема на тези хора прехраната. Редно е да им осигури прехрана в замяна. Не става въпрос толкова за собствениците, колкото за работниците им. А за доставчиците им?А за производителите на храни и напитки, и други консумативи които също търпят загуби?. Едно заведение не храни само собственика си, но и още десетки други служители, доставчици и т.н.
162
4
 
31
 
! Отговори
До БИЗНЕСА преди 3 години
НЯМА СТРАШНО ДА ФАЛИРАТЕ! БИЗНЕС предприемачи не може до гроб да работите едно и също дето сте свикнали. Хората си губят работа и почват нова. Вие почнете нов бизнес. НАПРИМЕР МОЖЕТЕ ДА Отидете по селата и започнете да произвеждате храна, за да не внасяме от чужбина на хиляди километри.
161
13
 
5
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Ами разсипването на хорския бизнес си има цена. Прави са хората да настояват за компенсации за пропуснати ползи. Пък и наемите и заемите си вървят, а банката не се интересува, че на здравния министър му е дошъл мензиса и е решил да блокира държавата, защото някой т-пак (240 т-пака всъщност) му даде тези правомощия.Чудя се още как никой не е започнал да съди държавата за обезщетение.
160
2
 
19
 
! Отговори
СМЕНЕТЕ СИ БИЗНЕСА! преди 3 години
Комунистически бизнесмени са това петилетки държавно осигуряване изкуствено поддържане на губещ бизнес. КЪДЕ ОТИДЕ СВОБОДНИЯ ПАЗАР и правото да фалити? Бизнеса трябва да се адаптира и сменя нещо като губи сменяш работа и бизнес нишата.МНОГО ИЗЛИШЕН БИЗНЕС ИМА В БЪЛГАРИЯ. Кръчмарство и туризъм и услуги за весебли на това не може да се крепи цялата икономиката на никоя "читава" държава. ИЗЛИШНИТЕ ХОРА БИЗНЕСА ГИ УВОЛНЯВА --- А СЕГА ИЗЛИШНИЯ БИЗНЕС КОЙ ЩЕ ГО ФАЛИРА? Не са свещени крави?
159
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия па. Въибъ в кръчмарите шугави.
158
3
 
15
 
! Отговори
въпросче преди 3 години
ама на кои заплати , тези които сте обявили или плюс тези които давате на ръка ( не обявени ) ?
157
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народът в никакъв случай не трябва да се бунтува срещу мерките! народът трябва да иска съд и конфискация на милионите ограбени от всички мутри на прехода! Всички тия *** имат вили за милиони по драгалевци, бояна и къде ли не, а същевременно ги лекуват с най доброто лечение, а народът умира. Народният гняв трябва да е срещу тях, а не срещу мерките!
156
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте ревали бе смешници . Да не страда само вашия бизнес ? Като карахте нови мерцедеси от пиене по цяла вечер нере3ахте? Оправяйте се това е война .Да не е концерт пожелание .
155
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите ще дойдат след конфискация на цялото престъпно придобито имущество на Пеевски, Домсучиев, Гергов, Маджо, Маргини, Гриша Ганчев, Доган, Христо Бисеров и т.н. Може да се комбинира и с публични екзекуции. Иначе мерките са правилни, защото заразата е факт и мизерните ни болници не могат да лекуват обикновения народ! Народът трябва да иска МЕРКИ и КОНФИСКАЦИЯ!
154
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабите се научиха да шият маски, за да препечелват по някой лев щот така и така някакви сериозни помощи не получиха. Тия не беше 60/40 не беше намалено ДДС и пак реват.
153
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ебиги чалгарите, дайте пари за лекарите!
152
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е един рекет за изкуствено поддържане на бизнеси, от които няма нужда с парите на данъкоплатеца. За жалост не се очертава в близките месеци да има голяма нужда от подобни "бизнеси". Това е природен закон в момента не знам на кой се сърдят. Да проявята малко "бизнес мислене" и да реинвестират в нещо или да си скътат парите, защото в противен случай това е изкуствено поддържане на мъртвец.
151
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките 60/40 и намаленото ДДС бяха, за да се подготвят тия за втората вълна, а не да купуват поредното порше на поредната ***, която им се е залепила. Който както си го направи.
150
4
 
38
 
! Отговори
Българин преди 3 години
И без заведения можем да живеем. Никакви ултиматуми.
149
2
 
19
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Ега фалират всички МУТРИ с стези КЛОАКИ наречени заведения! Очкавам и онези с апартаментите ново строителство също да гризнат дръвцето! Четсито на всички чалхари уи БАЛЪЦИ! Долу герП [С*]
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм не се бойте!
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чухте ли ееееей?!
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бууум!
145
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дръпнах ударнка!
144
1
 
25
 
! Отговори
user преди 3 години
Като намалиха на 8% ДДС-то не се ли усетиха, че ще дойде и 2-ра вълна?! От къде да дойдат тези 80%?!Защо тези на полето не искат да им осигурят 80%?!