Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!

Какво иска браншът, ако предложенията за затваряне се приемат?
Обновена: 23 ное 2020 22:21 | 23 ное 2020 22:15, Веселина Йорданова
302
Бизнесът със заведенията скочи: Осигурете ни 80% от заплатите!
Снимка: БГНЕС

Да се осигурят 80% от заплатите на служителите в заведенията, иска ресторантьорският бранш след предложенията на здравния министър за затваряне от петък.

В писмо до премиера бизнесът иска още мораториум върху кредити на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

Още по темата
Освен това спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 г.

"Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в който бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени - ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъла услуги", искат още от бранша.

Ресторантьорите предлагат разсрочване на такси смет и опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна  собственост за периода, в който са затворени със заповед.

Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения, няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив, посочват от бранша.

От там искат разяснения при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново, защото несигурността се отразява изключително негативно на заетите в него.

Ресторантьорите заявяват и че са готови да защитават правата си с всички позволени от закона средства. Убедени сме, че множество други сектори мислят като нас и ще ни подкрепят, което най-вероятно ще доведе до масово, неконтролируемо и нежелано струпване на хора, пише в писмото до властите.

С оглед на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения, настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н.

Считаме, че това е изключително важно, за да получат спокойствие за предстоящите тежки месеци хилядите служители, заети в нашия сектор, казват още те.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
2
 
34
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Значи да ви го обясня простичко: Ако селския бек с джипката клекне пак пред мазнокосия Сандокан и му даде и тая аванта, след като им намали ДДС-то, а те вдигнаха цените ще стане следното. Затварят със закон заведенията заради Ковид. Сандокан уволнява всички или ги пуска в неплатен отпуск, а Боко тулупа ще му изплаща 80% от заплатите на уволнените служители, като Сандокан ще каже че е имал 200 служителя в заведение по на 3000лв заплата
182
8
 
0
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
До анонимния с цитата за егоизма 226: това звучи хубаво, ама не е верно. Нали една великанка препоръча като няма хляб да се ядат пасти... и главата и се търкулна.
181
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сервитьор, касиер, барман се става с обучение за два часа и после е на линия. За лекар зависи от специалноста да необходими 6-8 години, за учител 5+, за така хулените програмисти 5+ и още куп денонощия пред екрана.
180
0
 
9
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
Това го знаеме: болен здрав носи.
179
0
 
35
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
този бизнес колко плаща на персонала? ще приберат парите и нищо няма да дадат на хората.
178
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Голямата опасност за семейния живот се намира във всяко общество, което се покланя на удоволствието, комфорта и независимостта. Тя е залегнала във факта, че хората затварят сърцата си и стават егоисти.
177
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки иска, ама никой не предлага кое от де да дойде. Дори да не крадът гербавите (малко вероятно), хазната не е бездънна. Всеки трябва да поеме по малко от тежестта на това всичко да се затвори - не на едни търтеи да им вдигат заплатите с по15-20%, други да се чудят как да вържат двата края.
176
0
 
27
 
! Отговори
))) преди 3 години
Принципно така е правилно да бъде. Не убиваме от глад едни за да спасим от вирус други. Хайде сега от бранша да обяснят как да им се осигурят 80% от заплатите, като всички в този бранш са осигурени на минимална заплата????
175
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е Бойко да им каже, че могат да станат овчари или да садят картофи, както посъветва безработните студенти?
174
3
 
42
 
! Отговори
българин преди 3 години
Кръчмарите винаи са били презирани.И с право.Кръчмарство не е нормална работа/бизнес/,и измамничество.Освен това кръчмите и кафенетата правят човека мързелив.На Запад заведенията имат посетители 2 дни в седмицата-почивните.Защо реват кръчмарите.Защото не дават 1 мв на държавата,и всичко си слагат в джоба.Със закон да се определи на колко населенеие ,колко заведения да може да се отворя.Кръчмите са най-малката необходимост на хората.
173
2
 
47
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Няма вечен бизнес. Да се преориентират към друга ниша. Производство например. Поне да има някаква полза от тях. То в нашата страна всеки втори *** ресторантьор стана. Иска да работи при 500 % печалба, ама филма свърши. Както се казва кой е*ал, е*ал, кака се ожени :)
172
1
 
37
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
А не искат ли 99 процента...
171
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо всички ние, с нашите данъци, да плащаме на бизнеса, който криеше данъци ...?!
170
0
 
43
 
! Отговори
помашки мелез преди 3 години
Мазната дълга коса, кога ще се изкъпе?
169
1
 
53
 
! Отговори
manwithnoname преди 3 години
Значи последните 7-8 години толкова заведения и всевъзможни изгъзици се навъдиха, че думи нямам и преди да се появят си ми беше екстра. Сега всяка *** отваря фризьорски салон или солариум всеки дришлио - фитнес или клуб. Еми фалирайте всички и ходете на борсата-точка или започнете неква по-обществено полезна работа. И онзи с дългата коса ако може да не го показват по никоя тв, крайно неприятен тип.
168
1
 
24
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Искам банкянския *** Бойко Борисов да ми осигури 80% от харчовете на месец за водка "Белуга", защото цената и от 100лв скочи на 130 и не е честно. Току виж съм фалирал след 5000 години ....хахахахаха :))))))
167
9
 
20
 
! Отговори
Batman преди 3 години
Абе за Банките никой нищо не пита. Защо не опростят заемите на всички? :) Банките не се ли интересуват от здравето на хората? Защо Банките ще работят, а заведенията не? Какво е това? Ние можем и без банка, като нямам пари - за какво ми е банка?
166
2
 
38
 
! Отговори
Шмекера преди 3 години
Заведенията ли са най-важните в България? За училищата толкова не се иска, за културата, музиката, фолклора, ЕЗИКА?!?!? А те, щото кифлите не могат да готвят и ще умрат гладни, за това е цялата работа.
165
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам да ядете по едно вафла мура. Лекарите са по- важни от вас.
164
28
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 3 години
Българи! Сънародници!Съгласни ли сте, всеки, който има бизнес, в който нямате лично участие и не ви засяга пряко, да бъде разстрелян?Защото от коментарите ми се струва, че е така!Да застреляме всички, които от едно мизерно кафенце с три маси са станали (според вас) милионери и си купуват нов джип на всеки 3 месеца!Врагове на народа такива!