Министър Сачева допълни заповедта за затворените бизнеси

Работодателите може да поискат средства за служителите за до 60 дни
30 ное 2020 19:15, Анисия Иванова
22
Министър Сачева допълни заповедта за затворените бизнеси

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева допълни заповедта за затворените бизнеси, чиито работници могат да получават до 24 лв. на ден компенсация от държавата заради това, че са в неплатен отпуск. Работодателите, които са преустановили дейност от 29 октомври 2020г., може да поискат средства за служителите за до 60 дни.

Такива са собствениците на барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, на езикови и образователни центрове, на други обучителни центрове и школи, както и на фирми, които организират конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. Към тях се добавят и професионалните колежи, съобщиха от Министерството.

Още по темата

С промените в заповедта на министъра за получаване на средства по мярката "Запази ме“ са включени пуснатите в неплатен отпуск след 27 ноември 2020 Г. служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, перални, шивашки ателиета и химическо чистене, намиращи се на територията на търговски центрове, включително тип МОЛ. Като допустими за подпомагане още в петък бяха обявени и останалите търговски обекти в моловете с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, които ще работят.

За компенсации може да кандидатства и персоналът на частните детски градини и ясли, кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито. Право имат още заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуцентите, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти, работещите в музеи, както и в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Наетите на 8-часов работен ден имат право на 24 лв. компенсация за всеки ден в неплатен отпуск. Ако служителят е нает на непълно работно време, средствата се изчисляват пропорционално на записаните в трудовия договор часове. Всички работодатели, които кандидатстват по мярката „Запази ме“, ще трябва да задържат работниците, за които искат финансиране от държавата, толкова време колкото са получавали пари от държавата. Желаещите да ползват компенсации трябва да предоставят на работодателя си писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да се изплащат средствата.
 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
Шок преди 1 месец
Невероятно нелепа твар.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това е трансверс от класа батенца. и не е единствения в правителството. на сорос домочадието....
12
2
 
5
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 1 месец
ВСИЧКИ ГОРЕ-ИЗБРОЕНИ "ПРОФЕСИИ"

НЕ ПРОИЗВЕЖДА НИЩО, АМА СЪВСЕМ НИЩИЧКО
11
1
 
11
 
! Отговори
Снимка преди 1 месец
На тая само снимката й дъха на яхния
10
1
 
19
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Тези да не са ги избирали по конкурс за най-антипатично лице?!?! То един нормален на вид няма сред тези министри! А какво да кажа за интелектуалните им способности?
9
9
 
3
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 1 месец
Който не работи не трябва да яде!!! /Народна мъдрост/
8
0
 
11
 
! Отговори
Наденица сачева преди 1 месец
Работещите в принудително затворените бизнеси, могат да дyхaт супата. Нашите заплати в министерски съвет си ги вдигнахме, щото много работим, а за вас въобще не ни пука.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази Сачева ми прилича по физиономия на Богдана Карадочева.
6
3
 
8
 
! Отговори
отпустовпразно преди 1 месец
работниците на барове, механи, винарни, бирарии, кафенета и т.н. ако бяха работили с трудов договор би трябвало да знаят че от заплатата се удържа процент за фонд безработица или всички се правят на ударени искат да цоцат от две места ,това може да се нарече само ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА .
5
2
 
15
 
! Отговори
Пирата преди 1 месец
Това Прасе определя съдбата на нашите деца и родители. Но Коледа наближава!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Олицетворение на оная гнилоч-новото СДС. Комунистически *** и предатели!!!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи, Предателя Б.Борисов взима ЗАПЛАТА. Взима и ПОДКУПИ от мошеници, които му плащат са да стават данъчни, Митничари и полицаи. И тия данъчни също взимат ЗАПЛАТИ.

А в същото време, Борисов ти казва че ти ще стоиш ГЛАДЕН и без работа.. И дори щял да праща данъчни и полицаи да те глобяват и ограбват.. както Стефан Стамболов пращаше Спас Турчев да краде...

Тия- Стефан Стамболов, Спас Турчев и поп Кръстьо ги застр.еляха... Борисов- още не са.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя ще изгони вируса )
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кое идьотско общество прави министър от една бездетна женица?
Кой нормален родител поверява бъдещето на децата си на бена, която няма собствени деца?