Откъде тръгна коронавирусът и кой беше първият пациент с COVID-19?

От Китай: Вирусът може и да е бил открит за първи път в Ухан, но той не тръгва оттам
1 дек 2020 20:00, Елка Василева
113
Откъде тръгна коронавирусът и кой беше първият пациент с COVID-19?
Снимка: архив, БГНЕС

Преди около година в Ухан беше регистриран първият пациент с COVID-19. И до днес не се знае почти нищо за него. Няма яснота и около произхода на коронавируса. Пекин междувременно твърди, че не е тръгнал от Китай, пише Дойче веле.

В началото на януари тази година в многомилионния китайски град Ухан беше регистриран първият случай на ново мистериозно белодробно заболяване. За така наречения "нулев пациент" и до днес обаче не знаем почти нищо. Днес, близо година по-късно и след 1,5 милиона жертви на болестта в цял свят, Китай има своя собствена теория за произхода на новия вирус Sars-CoV-2 и причиняваната от него болест COVID-19.

Така например във Facebook китайският "Народен вестник", който е рупор на Китайската комунистическа партия, написа преди няколко дни следното: "Всички налични доказателства сочат, че коронавирусът не е тръгнал от Ухан". Вирусът може и да е бил открит за първи път в този китайски град, но той не тръгва оттам, казва пред вестника един експерт.

Китай сочи към Индия и Италия

Подобно становище изрази още миналата пролет говорител на китайското външно министерство, който дори допусна, че американските военни са вкарали вируса в Китай. Междувременно говорителят използва по-умерена риторика и твърди, че "проследяването на корените на вируса е динамичен процес, включващ различни страни и региони".

Сега ново китайско изследване стига до извода, че първите случаи на COVID-19 са били открити в Индия, а не в Ухан. Друго спорно проучване, тиражирано от държавните медии, пък посочва Италия като първоизточник на заразата.

Още по темата

Световната здравна организация (СЗО) определи всички тези твърдения като "високо спекулативни". Западни експерти са по-склонни да вярват, че по този начин Китай иска да излъска имиджа си и да отклони вниманието от сериозните пропуски, допуснати в началото.

Друга разпространявана в Китай версия за произхода на вируса е, че той е бил вкаран в страната със замразени вносни храни. В тази връзка контролът на вносните стоки впоследствие беше затегнат. Отново западни експерти обаче смятат за минимална опасността от предаване на вируса чрез дълбоко замразени храни. Или както посочва бременският вирусолог Андреас Дотцингер пред германската обществено-правна телевизия АРД: "Изключвам този вариант с над 90 процента сигурност".

Противоречиви данни за т.нар. "нулев пациент"

Същевременно международните проучвания за това откъде е тръгнала заразата се концентрират единствено върху китайския град Ухан. И до днес обаче остава неясно кой е бил първият заразен човек. В някои медийни публикации се посочват трима кандидати за "нулевия пациент": един 55-годишен мъж от китайската провинция Хубей, който се е заразил още в средата на ноември 2019 година; една продавачка на скариди на пазара в Ухан; друг мъж, който точно преди 1 година - на 1 декември 2019 - е проявил за първи път симптомите на заболяването.

Неясно остава също така как вирусът се е прехвърлил от животно, най-вероятно от прилеп, върху човека. Точно това се опитва да проучи международен екип от експерти по поръчение на СЗО, които интервюират първите пациенти и проучват щателно всички обстоятелства, свързани с пазара в Ухан - какво точно се е продавало на него при избухването на заразата и откъде е дошла стоката.  

Защо Пекин бави разследването?

Дотук Пекин не се е отнесъл сериозно към проучването на произхода на заразата от независими експерти. Първата подобна мисия на СЗО от миналия февруари не донесе почти нищо - още повече, че експертите изобщо не бяха допуснати до пазара в Ухан. От месец май СЗО се опитва да изпрати втора подобна мисия, а Пекин този път обеща да сътрудничи по-активно. Но и досега няма договорена дата, на която десетте участници в експертната група могат да пристигнат в Китай.

 


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
1
 
! Отговори
гост преди 4 седмици
На мен се лепна м/у март и април 2019 г. с абсолютно същите симптоми когато уж нямаше епидемия. Беше си направо като бронхопневмония . След като видях няколцина познати които били в болница и разбрах че е епидемия . Но на въпроса ми дали има такава джипито ми отвърна отрицателно .Честно казано сега не ме е страх даже при заразен без маска . Не е фатално да се заразиш стига навреме да овладееш положението .
102
1
 
2
 
! Отговори
анон преди 1 месец
Аз го карах януари, когато още не се чуваше за вируса. Помислих, че е грип амааа... егати грипа - лежах на дивана и нямах сили ръцете да си вдигна! Мощна суха кашлица + висока температура. Купих си 1 кутия Терафлу и за 3 дни се оправих ама го хванах в началото. Жената ми потуши температурата с оцет. Буквално от петък следобеда до неделя вечерта беше всичко, но взех мерки о'време. Кръвна група АБ+ съм.
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато говорите за учени, които "вярват", то това не са учени, а политически лица. Само те вярват в каквото е угодно за момента...
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Вирусът може и да е бил открит за първи път в този китайски град, но той не тръгва оттам, казва пред вестника един експерт."

Това твърдение, няма как да не ме убеди в правотата си, като и неуспоримия факт, че представлява и цялата истинност, само по себе си.

Вече започвам да вярвам на добрите самаряни от горубляне, които едва ли не работят на загуба, само и само вие да имате възможност да си закупите качествен автомобил, неразличим от нов, каран от една баба/моряк в неделя до бакалията.
99
5
 
7
 
! Отговори
Тръгна преди 1 месец
от лабораториите на тия които сега предлагат ваксини.Маскари.
98
2
 
8
 
! Отговори
G69 преди 1 месец
Ноември 2019 - Прекарах болестта в БГ.
Пълна програма сьс спиране на вуздуха... беше страшно!
Много хора го изкараха още тогава.
Ухан го обяви март, заразените им китайски стоки, бяха вече тук.
97
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
от мърлява лаборатория в ухан, защото са долни мърлячи китайците. Имаше снимки имаше доказателства как боравят с вируси. И същите пуяци отишли на пазара и направили мизерията. После някой ял супа от прилеп друг път...
96
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък прочетох че са направили есхумация на труп умрял от грип в Франция преди две години .
Познайте какъв е бил вируса.В България пък преди година лятото умря курортист от грип чужденец. Тавируса не е тръгнал от една година . Вируса е тръгнал от минимум три години от
Някъде си ... Само воените дето правят опити с осъдени знаят ко са инжектирали .
Естественно вонна информация от нато не очаквайте да излезе. По вероятно е да избият една държава отколкото да признаят че правят опити с затворници.
95
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От прилеп е тръгнал,... от град Прилеп.Колко пъти да ви го казват.Ковида е тръгнал от град Прилеп.
ПРЕД-ИСТОРИЯТА НА КОВИД-19:
Един сев-мак се ровил в некви турски гробища да търси кокалята на Ал-Мак велики,и намерил някакви заровени парцали от средновековието.Поиграл си с тях,и разбрал че са арнаутски и ги хвърлил.После пил србска шльокавица и се понапил и заспал.И както си спал,един прилеп от град Прилеп му пил от кръвта.После прилепът мигрирал в Китай,и се чифтосал с няколко шавливи женски.
94
1
 
20
 
! Отговори
пепи преди 1 месец
Вирусо е македонски.Само един македонски вирус може да покори целия свят.А първата жертва - трима пенсионера от Битоля.Изкарали са го на крак.Покрай казана с ракия.Защото македонците вирус не ги лови.
93
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма независими експерти. Всеки, който е тръгнал с убеждението: "Почна оттам. Търся доказателства за тази теза" не е независим и отговорен да открие истината.

Толкова и за СЗО. Важно е да се посочи врага с или без партиен билет. Какво и как да правим - мълчат. Толкова са експертите на СЗО. Затварянето не е решение.
92
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Днес" имате договор с "Дойче веле" ли??Няма ли други!!!Вече мразя всичко,което идва от Германия!!
91
20
 
15
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Всички сме наясно кой е първия пациент - Фигуранта ! Ако го нямаше тоя вирус, още тази пролет щяхме да сме забравили за вируса !!! Много , ама мноооого вреден е Фигуранта !!!
90
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вируса от прилеп или от норки е тръгнал? Много е умен този вирус. По умен от човешки мозък. Ама ще го какнем кат троянски кон.
89
4
 
22
 
! Отговори
Аристотелович преди 1 месец
Отскоро се откри че е бил в САЩ през декември и в Италия през септемвери 2019г. Т.е. или тръгва от извън Китай, или Китай "го крие с месеци и години".

Важното е че показва че няма някаква "чума" с трупове по улиците, а просто пореден вид пневмония. Групировки в Запада го ползват сега като претекст за The Great Reset. За разлика от примерно Корея и Тайван където всичко е ОК.

България да не се поддава, дано. Великия Рисет да си го заврат.
88
0
 
14
 
! Отговори
Bond преди 1 месец
Голям фетиш към това Дойче Зеле
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ви ли е срам да пишете такива статии? И особено заглавия?
86
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първия пациент у нас е Тулупа и явно още не е излекуван тъй като го е страх да се покаже пред хората, само с джипа се движи
85
2
 
37
 
! Отговори
Сряда преди 1 месец
Абе, не беше ли всичко македонско на тази земя, защо мълчат за вируса..
84
24
 
22
 
! Отговори
Доктор преди 1 месец
Всички знаем кой е първия пациент в България . Това е Фигуранта - личи по простотиите , които прави ежедневно !