Удължаване на локдауна ще e унищожителен за много бизнеси

Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес
1 дек 2020 19:16, Анисия Иванова
32
Удължаване на локдауна ще e унищожителен за много бизнеси
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трудностите, които малките предприятия изпитват в стремежа си да се възползват от държавните стимули, показват недостига на инфраструктура за подкрепа на бизнеса в България. Това заяви Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Този сектор изживява ужаса на затварянето за втори път, каза гостът и добави, че още при първия локдаун част от предприятията не са успели да се съвземат. По думите й също така много малко предприятия са успели да се възползват от мярката за подкрепа на микробизнеса.

"Подценява се възможността за подкрепа на бизнеса чрез разсрочване на задълженията към фиска. Ние смятаме, че трябва да се направи един по специализиран подход към малкия и средния бизнес.“, каза Негулова пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според Негулова „не е сериозно да се подкрепят предприятията само по линия на заетостта, а средствата, които се отпускат по програмата за подкрепа на иновациите и подобни, са трудни за получаване, защото там бюрокрацията е голяма“.

"Предприятията могат да се възползват от много мерки наведнъж, но проблемът е недостигът на експертиза и незнанието на колегите как да направят качествени избори за микса от мерки“, добави още гостът.

По отношение на възможността противоепидемичните ограничения да бъдат продължени и след 21 декември Негулова заяви: "Най-големите обороти се правят до Нова година и после идват едни мъртви месеци дори и да няма пандемия, ако локдаунът се удължи, това ще бъде пагубно за много бизнеси“.

Целия разговор вижте във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакво адекватно предложение как да се запазят хората, работниците им имат ли? Или само реват за пари. За да работи икономиката трябва хората да са здрави. Едни да произвеждат, други да ползват.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Удължаване на локдауна ще e унищожителен за много бизнеси........Ще създадем пазаруващи зомбита в моловете.:))))))))))))))))))))))))))))))))
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А прекратяването унищожително за хората
5
3
 
18
 
! Отговори
Слънчарски преди 3 години
Икономика лесно се оправя. Но от 40 години и без това сме в демографска криза. Ако за 2 години изгубим още 20-30 хил. човека от вирус, само ни се съкращава края...
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости, да се наместват. Бизнес който не е гъвкав е фалшив или пере пари.
3
5
 
15
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Първата крачка към по светлото бъдеще е пълното унищожение на малкия и среден бизнес. Досега търгашите реваха за демокрация и пазарна икономика, като укриваха данъци, плащаха на работниците жълти стотинки и бълваха ненужна и некачествена продукция, сега реват за държавна помощ. Е как бе ?
2
3
 
21
 
! Отговори
22 преди 3 години
А ако се разпусне всичко и смъртността се повиши, кой ще им работи за да върви и бизнеса?Ще има бизнес, няма да има работници и пак ще искат подпомагане на бизнеса. Или ще си внесат *** за работна ръка.
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма полза от излишен бизнес.