От първо лице: Какво е чувството да приемеш ваксината на Moderna?

Едва 15% от хората ще почувстват неприятните странични ефекти
5 дек 2020 20:34, Нели Христова
136
От първо лице: Какво е чувството да приемеш ваксината на Moderna?

Двете ваксини, които са най-близо до това да бъдат одобрени, за да започне масова ваксинация на обществото, са тези на Pfizer/BioNTech и Moderna. Но с приближаването на този момент много хора се питат какво е да приемеш тази ваксина? Дали чувството ще е подобно на това при приемането на ваксина за грип? Дали ще боли повече? Дали има странични ефекти?

Още по темата

Pfizer/BioNTech и Moderna използват нова технология с изкуствено РНК. Досега нито една такава ваксина не е била одобрявана за масово използване, въпреки че учените разработват подобни медикаменти от десетилетия за инфекции като грип и зика, и дори и за рак. За да получим максимален ефект от тях, препаратите трябва да бъдат на две дози. Те предлагат около 95% защита. Но именно защото технологията е прекалено нова, много въпроси се появяват у онези, които искат да се ваксинират.

Един от доброволците, приел препарата на Moderna, сподели, че ваксинирането "определено не е разходка в парка", но със сигурност би се ваксинирал отново.

24-годишеният Ясир Баталви се присъединил към процес в началото на юли, защото искал да направи нещо, за да помогне по време на пандемията.

"Чувствах се толкова безпомощен. Тази пандемия наистина повлия на живота на всички значително. И не само на живота, но и на поминъка им", казва Баталви пред CNN. "И така реших да се регистрирам, защото просто исках да направя каквото мога. Не мислех, че непременно ще ме изберат. Но в крайна сметка се обадиха през септември и до средата на октомври вече бях записан."

Ясир е нервен, когато за първи път запретва ръкава си, за да получи ваксината, особено след като му е даден формуляр за съгласие от 22 страници. Въпреки страха, той приема ваксината. Но какво е било чувството?

"Инжекцията отначало е точно като грипна ваксина - само леко щипване в ръката ви. Но когато напуснах болницата, същата вечер сковаността стана малко по-сериозна. Можете да движите ръката си, но всъщност не ви се иска да я мърдате прекалено много над рамото си. Страничните ефекти са доста локализирани. Искам да кажа, усещането е само в мускула на ръката ви. И това е всичко", разказва Баталви.

Но това е чувството след първата доза. Историята след втората доза е малко по-различна.

"Всъщност имах някои доста значими симптоми, след като получих втората доза. Докато бях в болницата се чувствах добре. Но вечерта след това беше тежка. Имах треска, лека умора и студени тръпки", каза Баталви, но добавя, че симптомите изчезнали на следващата сутрин. Ясир се обадил, за да предупреди лекарите за симптомите си, но те не били никак притеснени и му казали, че и той не трябва да се тревожи.

Тези симптоми не означават, че сте развили COVID-19 инфекция. Според експертите, това е начинът, по който тялото ни трябва да реагира на ваксината и леката неразположеност не трябва да спира хората да я приемат.

"Това означава, че вашият имунитет започва да работи. След това вече се чувствате добре", каза експертът по ваксините д-р. Пол Офит от Детската болница във Филаделфия. Инфекционистът д-р. Антъни Фаучи е на същото мнение: "Това, което тялото ви казва с тези симптоми е, че тялото ви приема добре инжекцията."

Приблизително 10 - 15% от имунизираните субекти ще развият "доста забележими странични ефекти".

"Повечето хора ще имат много по-малко забележими странични ефекти. Това, в сравнение с 95% защита срещу инфекция, която може да бъде смъртоносна или значително изтощителна, е подходящ баланс", казва главният научен съветник на операцията Warp Speed ​​Монсеф Слауи.

Странични ефекти като тези, които е изпитал  Баталви, не трябва да се бъркат с проблеми с безопасността. Всеки производител на ваксини, който търси лиценз, трябва да покаже данни за безопасност събрани два месеца след даването на втората доза. Именно в този времеви период са възниквали най-сериозните проблеми с безопасността в по-ранни проучвания. Засега тези резултати за Pfizer/BioNTech и Moderna са фантастични. Но само времето ще покаже дали могат да се появят някакви сериозни проблеми заради ваксината през следващите няколко години. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
6
 
15
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Ваксините са търговски трик-а не цел за здравеопазването! Последствията се усещат след месеци или години!...Много по-голяма е вероятността за заболеваемост с ваксина,отколкото без! По принцип - истината за различните видове ваксини...
43
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уау!Сладка приказка,почти като Студио Х за малки зрители!Ясир в същата изпълнява ролята на добрият самарянин ,който би дал живота си за човечеството!Никой не казва,че Ясир няма 5 цента да си купи билет и се придвижи от едно село до друго с разнебитения автобус и две думи на кръст не може да прочете и върже,не интервю за медии да дава и рекламно лице на Модерна да е и...хооооооп идва белият сахиб и му предлага за доброволчеството някакви си 100 долара!Цяло чудо!Три месеца банкет си е с тези пари!
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хаха,Какво е чувството да "поемеш" ваксината на Moderna
41
4
 
6
 
! Отговори
Милиардер преди 3 години
Да си милиардер е най-готиното нещо, но обикновените хора са прости и не могат да го схванат това нещо.
40
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Само питам...Правило ли ти е впечатление какви хора са създали фирмата.Малък екип от гении например -"петият най-добър професор на Харвард,най-цитираният професор за 2017-2018 год по някаква специалност,един от най-добрите канадски професори в тая специалност, "- всички са някакви не просто с мозък ми с два мозъка.Тва е все едно топ специалистите и инженери на всички елитни марки автомобили да направят двигател.Би ли си го купил?
39
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИзводът е ясен. Ти си ***. РНК ваксините са базирани на... РНК, а не на вируси. РНК, съдържаща част от кода на вирусите. Механизмът е този, който видове вируси използват за да се размножават в телата ви. В случая ще се "размножи" частица, защото за толкова са инструкциите. Да, ново е, да не е тествано максимално според регулациите, но нищо сатанинско няма в нея, което да доведе то израстване на 11ти пръст, раждане на триглави деца и хващане на 5Г сигнал.
38
9
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 36Не мисля, че можеш изобщо да схванеш какво е да си милиардер ... Какво е да имаш толкова много пари, че те да нямат вече значение. Колко неща може да си купи човек? Други неща стават важни. Да постигаш нови неща, да останеш в историята и прочие.
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко никой няма да ви ваксинира, проста 125 000 ваксини няма да стигнат за никой. Първо са лекарите, полицията, държавните чиновници, работещите във ферми за норки след това учителите и възрастните по социални домове. Ори организацията и капацитета на управляващите втора пратки ваксини може да се очаква чак 2022-2023
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13 души починаха в Южна Корея след ваксинация против грип. Свободните демократични медии в демократична Южна Корея не уточняват срещу какъв грип е била ваксината.
35
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина е на базата на човешки аденовирис, докато западната на маймyнckи от шимпанзe. Изводите са ясни.
34
4
 
11
 
! Отговори
Черна магия преди 3 години
В Пакистан некви доктори обзети от човеколюбиви пориви отишли да ваксинират някакви деца на местните *** срещу болести.Напълно безплатно и доброволно събрали се бая хора международен екип.И родителите на малките талибани решили че те са някакви зли магьосници които искат да им правят черни магии и да им избият добитъка,извинете децата.Събрали се всички мъже на племето и нападнали лагерът на магьосниците изгорили всички фургони,джипове,камиони и тн.Докторите били на косъм от да ги обезглавят
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руски тролчета плашат хората като не им пука, че някой може да загине. "Преминаване кръвно мозъчната бариера на ДНК ниво" е съчинено изречение от несвързани термини. Кофеин, никотин, кокаин, куп антибиотици и какво ли не пресича тая бариера. Тук даже не става изобщо дума за това. Това е РНК инструкция, която да накара тялото ви да произведе частица от вируса и да обучи иммуната система. Слабо тествата значи - неясна ефективност и възможна имунна реакция срещу нея. РНКто се усвоява и изчезва.
32
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде не се страхувайте от ваксината, хайде всички да си направим ваксините срещу ковид-19 и да се върнем към нормалния живот да ходим в мола със щастливи лица да си купуваме красиви айфони и западни стоки, да ходим на почивки ол инклузив, да се събираме на партита и да се радваме на живота. Хайде стига сте се превземали с тези ваксини, хайде да се имунизираме всички и всичко ще бъде наред.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВеселякаДостави по-хубва, какво ти пречи?
30
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че никой не иска да убива хора. Милиардерите просто искат да спечелят още повече милиарди, това е нормалния ход на нещата при демокрацията и пазарната икономика. Е, ако някой пострана от ваксината и дано не се случва - да умре, еми всеки бизнес си има рискове, оправдано е когато става дума за милиарди печалби. Вие да не мислите, че милиардерите от фармацевтичните корпорации са някакви кръволоци които само жадуват cмъpт! Не, просто правят бизнес, ваксините са бизнес за милиарди.
29
6
 
16
 
! Отговори
Само питам... преди 3 години
... а Ясир дали е прочел формуляра който са му дали или само е прочел колко на брой са страниците ?Модерна е създадена ПРЕДИ 4г. .Ваксината за коронавирус е единствената ваксина която са създавали .Обикновенно за ваксините от живи култури на бактерии се чака ПОНЕ 10г. преди да започне да се твърди че са без странични ефекти а за ваксина модифицираща един от най-важните носители на генетична информация в човешкия организъм вероятно трябва да се чака дори и повече за да се знае че е безопасна.
28
5
 
17
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Човек трябва да е луд да се ваксинира с ваксина доставена от Тиквата. 15% със странични ефекти говори че маймуните от зоологическата ще посрещат догодина съквартиранти. Дали земята няма да стане планетата на маймуните?
27
19
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Няма ли да го разберете най-после. НИКОЙ не иска да убива/разболява хора. Тези, които измислиха ваксината са МИЛИАРДЕРИ преди ваксините. Никой не иска да остане в историята като човека избил милиони. Хората искат да са СПАСИТЕЛИ.
26
13
 
12
 
! Отговори
Да живеят ваксините! преди 3 години
Хайде не ми се правете на антиваксъри - всички сме имунизирани против едра шарка, морбили, tbc, детски паралич, диф-тет-кок. Ако не бяме - 30-40% от нас нямаше да са живи или щяха да са инвалидизирани от паралича. То затова навремето са раждали по 5-6 деца - за да останат живи поне 2-3. Някои семейства са били и тотал-щета откъм улрели деца от епидемии. Подло е да очакваш всички други да се имунизират, за да ти създават стаден имунитет, за да можеш да не се имунизираш ти.
25
5
 
14
 
! Отговори
Снн преди 3 години
Ясно, щом CNN е поръчал потъкчовитя матерял напрао бягам още ейся да се цъкна.Ей... Хора! Ще бъдем опитни зайчета