Ваксините - единственият начин за групов имунитет

Д-р Симидчиев: В науката е много важна последователността
Обновена: 14 дек 2020 22:20 | 14 дек 2020 22:19, Веселина Йорданова
69

Ваксините са единственият начин, с който се гради групов имунитет. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на "Денят ON AIR".

"В науката е много важна последователността - да градим тухличка по тухличка, не постоянно да си меним мнението. Трябва да имаме общи послания, които да вървят през целия период от време и това са научно базираните послания", допълни той.

По думите му нищо не трябва да се казва, преди да бъде научно доказано. Според него нежеланието на българите да се ваксинират идва от свръхинформацията, до която имаме достъп.

"Много е трудно да се отличи просото от плявата, да се каже "това са доказаните неща, те работят". Ваксината е ефективна противоепидемична мярка. Ако тя се направи, драматично ще се намали скоростта на разпространение", категоричен бе пулмологът пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че кривата на заразените би могла да тръгне надолу близо 2 месеца след поставянето на ваксини.
"За да има пречупване на пандемичния процес, е необходимо 75-80% от хората да имат имунитет. Подозирам, че около 1/3 от българите са изградили имунен отговор след боледуването. Докато поне още 45% не се ваксинират, няма да можем да спрем пандемичния процес", заяви д-р Симидчиев.

И добави, че загубата на антитела не означава загуба на имунен отговор. Според него хората, преболедували Ковид-19, няма нужда да се ваксинират.

"Нашият имунитет активно пази срещу повторно заразяване", изтъкна д-р Симидчиев.

Стана ясно, че след 21 декември антигенните тестове може би ще бъдат приравнени с PCR-ите и ще участват във формирането на статистиката.

"Това, което ще стане ясно, е пълният обхват на хората, които са заразени. Антигенните тестове са по-малко чувствителни. Обикновено 2-3 дни след началото е разликата между PCR и антигенния тест. PCR е много по-чувствителен", посочи пулмологът.

По думите му антигенните тестове са инструмент за управление на пандемичния процес, тъй като са по-бързи и по-евтини, особено при рисковите групи.

Д-р Симидчиев апелира всички да присъстват на семинарите, които ще бъдат организирани относно ваксините, както и да четат научна литература.

"Информираността е в основата на правилно взетото решение", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Значи преди 3 години
с ваксина придобиваш траен имунитет, но ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, като преболедуваш не можело. Да се изкажат лекарите аз не съм специалист.
56
0
 
7
 
! Отговори
Долу соросняята преди 3 години
Васи смеешника. Трябва да изобретят ваксина срещу мустакати продажни глуупаци
55
0
 
10
 
! Отговори
Ваксинирай се ти преди 3 години
Д-р Симидчиев се излага като кифладжия! Ваксинирай се ти(да ме прощават кифладжиите, но приказката е такава)
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не вярвам да се ваксинира с истинска ваксина а с чиста водичка ще го направи пред камерите.Всичко е нагласено.
53
0
 
1
 
! Отговори
57 преди 3 години
До 57 "Да?"Ето, че имало...Извинете, моя грешка.
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо трябва да поискате от нас позволение да ни лекувате и да ни помагате, нямам спомен да сме искали помоща ви. Разкарайте се и си стойте в болниците. Навлеци противни.
51
0
 
0
 
! Отговори
do 53 преди 3 години
Да?
50
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
А ако ги нямаше брюкселските *** с техните цевности, вероятно вирусът щеше да бъде странна рядка болест в европа.
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия хладилника не могат да внесат като хората тръгнали да ни ваксинират. Зacранци.
48
2
 
13
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Нямам какво да кажа - всичко сте написали както си е.Бих добавил само едно, ако някой някъде го види тоя *** продажен, нека му удари звучен шамар.
47
0
 
13
 
! Отговори
Я пак преди 3 години
"Трябва да имаме общи послания, които да вървят през целия период от време"Какви послания, какъв период бе? Ние да не сме нещо бавно развиващи се..?!
46
1
 
6
 
! Отговори
. преди 3 години
Може да има кредит човека. Не бързайте да го вините. Може и да иска да вземе още един апартамент за дъщерята. Дано красива магьосница да му върже 3.14-шката на възел и да го целуне страстно.
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ваксините са единственият начин, с който се гради групов имунитет."Да си къса дипломата и да хваща парцала. Груповия имунитет се достига по естествен път от хиляди години. Ваксини има от колко? Стотина години?И защо гриипните вируси мутират, ако не именно да преодоляват груповия имунитет? Щото немутиращите вируси са изчезнали поради? Групов имунитет. Защо няма вълни от шарка? Заради достигнат групов имунитет, без ваксина.Ей, тоя калпазанин е вреден за четене!
44
0
 
13
 
! Отговори
Сега преди 3 години
Виждате ли какво е нивото на този доктор? Агитира за нещо без да се е поинтересувал за продукта грам , иначе щеше да му се изправят косите. Не допускам, че фамамафията му плаща да си плюе на лицето. Той толкова си може.
43
0
 
17
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Гадините явно толкова са затъпели, че не се усещат, че са затъпели - отричат създаването на групов имунетет по естествен начин, а го утвърждават единствено чрез изкуствения - ваксините! И беснеят, че хората не им вярват! Ами съвсем нормално е хората да не вярват на патологични лъжци и манипулатори!
42
0
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Защо в Беларус имат 10000 жертви по-малко от България при условие, че там не е имало мерки.. Ние сме 7млн., а те 9,5?Накрая излиза, че тия мерки в същност са вредни.. А тоя вирус с нещастните си около 2% обща смъртност въобще не представлява заплаха и всичко е заради няколко рептили да натрупат милиардс набързо претупаните ваксини..
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя задраска всички медицински учебници с това заявление. Откъде ги намирате такива, не мога да си обясня.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви глупости само... Слушам и не вярвам на очите си.
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странна "научност" от един медицински ***:Значи,преболедуването от естествено заразяване на крак, на болестта, от 70% от населението,не води до колективен имунитет(доказано от многогодишната човешка практика),а искуственото заразяване на същия брой от населението чрез ваксиниране,водел до такъв имунитет!Е ПРИ ТАЗИ "ЕКСПЕРТНА" ПОВРЪТНЯ ИМА ЛИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ДА ВЯРВА НА ТАКИВА "ЕКСПЕРТИ" И ДА НЕ ПОДОЗРЕ,ЧЕ ЧРЕЗ ВАКСИНАЦИЯТА НЕ СЕ ЦЕЛИ ПОСТИГАНЕ НА ИМУНИТЕТ,А СЪВСЕМ ДРУГИ ЦЕЛИ!!!
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антиваксърите първи ще се ваксинират.Ще продължат след ваксинацията пропагандата срещу ваксините.