Коронавирусът - три пъти по-смъртоносен от грипа

Това показва френско проучване
Обновена: 18 дек 2020 10:40 | 18 дек 2020 10:40, Петя Славова
36
Коронавирусът - три пъти по-смъртоносен от грипа
Снимка: БГНЕС

Приблизително една година след началото на пандемията е ясно, че новият коронавирус е по-смъртоносен от сезонния грип, сочи френско проучване.

Изследването, използващо френски национални данни и публикувано в списанието "The Lancet Respiratory Medicine", подчертава повишената тежест на заболяването при хората, заразени с COVID-19, съобщава БГНЕС.

Изследователите сравняват данните за 89 530 пациенти, хоспитализирани с коронавирус през март и април тази година, с 45 819 пациенти, хоспитализирани със сезонен грип между декември 2018 г. и края на февруари 2019 г.

Около 16,9% от пациентите с COVID-19 са починали по време на периода на проучването – по време на опустошителната първа вълна в цяла Европа, когато лекарите са имали малко лекарствени средства за тежко болни хора.

Още по темата

Катрин Куантен, професор в Университетската болница в Дижон и френския национален здравен институт INSERM, който съвместно ръководи проучването, заяви, че разликата в смъртността е “особено поразителна”, като се има предвид, че сезонът на грип 2018/19 е най-смъртоносният, на който Франция е свидетел от пет години.

Авторите на проучването отбелязват, че разликата в броя на хоспитализациите – при които са били наблюдавани два пъти повече хора, приети с COVID-19, отколкото с грип – може да се обясни отчасти със съществуващия имунитет срещу грипа – било поради предишна инфекция или ваксинация.

Изследователите установиха, че повече пациенти с коронавирус са се нуждаели от интензивно лечение – 16,3% в сравнение с 10,8% при заразяване със сезонен грип, а средният престой в интензивно отделение е близо два пъти по-дълъг (15 дни в сравнение с 8 дни).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
200-300 пъти е по смъртоносен, не 3 пъти
33
0
 
0
 
! Отговори
Аха преди 3 години
До анонимен 32:Ейй, ще каже човек, че си бил главен патоанатом на починалите, та знаеш точно от какво са починали...Или то, щото по новините така ти казаха и ти да обобщиш..;)?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През миналата 2019 година от грип в България са починали 14 човека, през 2017 и 2018 по 7 човека. Даже и да прибавим починалите от пневмонии, пак са в пъти по-малко от починалите от Ковид-19 за последния един месец.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне за грипа не знам да има безсимптомно болни,но със "страшния" Ковид да...
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако повярваме на това изследване можем да направим прогноза.Всяка година у нас умират между 2 -3 хиляди души от усложнения след грип, предимно възрастни хора и такива с хронични заболявания.Значи ще имаме около 9 хиляди жертви. Вече сме минали половината,гоним към 6 хиляди.Напролет със стадния имунинет и ваксините ковида дай Боже да приключи! Дотогава всеки да се пази!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак добра новина:Тия които умрат от корона, няма да умрат от грип. Това е ясно и тази година ще бие рекорди по липса на грипни и други заболявания.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** къде е грипа?
27
1
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Естествено, че ще е по-смъртоносен. Когато главният доктор ви е обещал, че яко ше измирате, той има всички лостове да си изоълни обещанието.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко мафгангкрим - триста пъти по-смъртоносен от корона вируса!Бълграско проучване, непубликувано никъде поради фашистката цензура на 119-тат страна в света по свобода на словото!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слаба работа, бързата храна е в пъти по смъртоносна, ама на властите не им дреме.
24
1
 
4
 
! Отговори
предКоледно преди 3 години
Дядо Коледа вземи ме,със шейната ти обратно -с чипче ще ме ваксинират,лоши хора уж безплатно !Спешно ни командировай,малко весело джудже,във чували много, много,ковидни да побере.Със Снежанка остави ни,имам си една мечта - с нея Новата година,да посрещна по-така.
23
6
 
10
 
! Отговори
Ха-Ха преди 3 години
Умря ми козата... от корона вирус я писаха...
22
7
 
11
 
! Отговори
Merkela преди 3 години
Проект за заробване на населението. Стоите си в къщи, а ние ще вземем кредити...
21
4
 
8
 
! Отговори
Кривондел преди 3 години
До Нещо куцаАко се запитате тези проценти от каква база са - може би ще се сетите, че нещо куца в разсъжденията ви.16,5% от 100 заболели не е едно цяло и пет пъти повече от 10% от 50 заболели. Примерът изяснява ли ви някои леки пропуски в това що е то процент и че винаги е важно да знаеш ОТ КАКВО?
20
3
 
8
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Виросо е икономически.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е бил изследван грипът до сега при колко от смъртните случаи е бил наличен. Толкоз глупости се издрънкаха и изписаха по повод ковида, че енормално хората вече да не се интересуват от поредната.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми естествено. Тази година за пръв път в историята на човечеството няма нито един починал от грип. Ако пък има....де са бройките
17
2
 
7
 
! Отговори
Нещо куца преди 3 години
"..пациенти с коронавирус са се нуждаели от интензивно лечение 16,3% в сравнение с 10,8%.."Това се 1,5 пъти повече. Как така се разреваха в цяла Европа, че няма места в интензивното, след като при грипа бяха почти празни???
16
7
 
9
 
! Отговори
V преди 3 години
В България от ,,демокрация,, са умрели мнооого повече хора отколкото от грип.От 9 милиона станахме 6 .Ама никой не казва че ,,демокрацията,, е опасна и в държави които не купуват ф16 като Беларус никой не затваря дтржавата и не дава 10 завода на Киро гела щото от 10 един да прокопса другите може да ги нарежем и с парите -яхти ,футболисти ,лимузини .Ако пък банките дадат някой лев ще изместим производството от България в САЩ и Италия а тука ще ревем за африкански заплати.В САЩ колко плаща кирето?
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХАХАХХАХАА ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОТО НА ДИАНА СТЕФАНОВА ВЪВ ФБ - ЗА СЛУЧИЛОТО СЕ С МАЙКА И В БГ БОЛНИЦА И ЛЕЧЕНИЕТО И РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО Е ТОЛКОВА "СМЪРТОНОСЕН" ТОЗИ ВИРУС!!!!!!