СЗО: Новата мутация, открита във Великобритания, вече се разпространява по целия свят

Тя е засечена още през септември
20 дек 2020 19:42, Нели Христова
441
СЗО: Новата мутация, открита във Великобритания, вече се разпространява по целия свят
Снимка: Pixabay

Мутация на новия коронавирус е засечена във Великобритания още през септември и вече се разпространява по целия свят, съобщи ТАСС, като цитира интервю на Мария ван Керхов от Световната здравна организация (СЗО) пред Би Би Си.

"Великобритания откри този вариант на коронавируса през септември, той се появи в югоизточната част на Англия. Постоянно виждаме да се появяват нови мутации на коронавируса. Важно е да ги изучаваме, да наблюдаваме как се разпространяват и какво водят след себе си", отбеляза тя и добави, че откритата в Обединеното кралство мутация на новия коронавирус е засечена също в Дания, Нидерландия и Австралия, предава БТА.

На 14 декември британският министър на здравеопазването Мат Ханкок съобщи, че британски учени са открили нов мутиращ вариант на коронавируса, с който може да е свързано бързото разпространение на болестта в югоизточните райони на Англия. Той каза също, че според предварителния анализ този вариант се разпространява най-бързо от всички известни досега щамове. На 19 декември премиерът Борис Джонсън обяви, че предварителни данни новият щам може да е 70 процента по-заразен и добави, че британски експерти все още не са намерили потвърждение на хипотезата, че щамът води до по-висока смъртност.

Според Джонсън тъкмо този щам е причина за резкия ръст в заболеваемостта в страната след отмяната на националната карантина на 2 декември. Той бързо става доминиращ и в Лондон и В Югоизточна Англия на него сега се дължат около 60 на сто от новите случаи на заразяване. Това накара властите да наложат по-строги мерки за ограничаване на пандемията.

Междувременно Мат Ханкок заяви днес, че новият щам на новия коронавируса е "извън контрол". Той също каза, че Великобритания е  открила този вариант на вируса през септември в Югоизточна Англия.

Световната здравна организация (СЗО) призовава членките си в Европа да засилят контрола заради появата на мутация на новия коронавирус във Великобритания, съобщи днес европейското подразделение на СЗО, цитирано от АФП.

Здравната организация препоръчва на членките си да засилят механизмите си за откриване на вируса и след това да научат повече за рисковете от мутиралия щам.

По последни данни на британското правителство през последните седем дни броят на заразените в страната се е увеличил с 41 на сто в сравнение с предходния седемдневен период.

Новият щам тревожи епидемиолозите, съобщи АФП. Новият щам на вируса Sars-CoV-2, който се разпространява много бързо, вече е "доминиращата" форма на вируса и на него се дължи резкия ръст в хоспитализациите през декември, каза в събота главният научен съветник на британското правителство Патрик Валанс.

"Информацията за този нов щам е много тревожна", смята проф. Питър Оупъншоу, имунолог в Импириъл колидж в Лондон.

"Това е много лоша новина", добавя проф.Джон Едмъндс от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. "Изглежда, че този вирус е много по-заразен от предишния щам", казва той.

На страницата си във Фейсбук френският генетик Аксел Кан пише, че досега "в света са засечени триста хиляди мутации на новия коронавирус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


441
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
0
 
5
 
! Отговори
А СЕГА преди 3 години
Е ДЕКЕМВРИ.МНОГО ПЪРГАВИ ОТ СЗО. ЗАТОВА ИЗПУСНАХА И ВИРУСА.
358
1
 
3
 
! Отговори
До 346 преди 3 години
Смятам, че си прав. Още преди месеци писах, че смятам, че този вирус е мутирал коронавирус/ от обикновената корона/, в телата на милионите болни от СПИН, А НЕ Е ОТ ПРИЛЕПИ. Тъй като в К19 има гени , близки до хив. Не може да е друго. Милиони болни от Хив се заразяват с грипоподобни вируси от семейство Корона и в техните тела вируси от двата вида си обменят РНК. ТОВА Е НАЙ- ЛОГИЧНОТО И ЕСТЕСТВЕНО ПОВЕДЕНИЕ НА ВИРУСИ.
357
2
 
8
 
! Отговори
Замислете се преди 3 години
Защо създателят на ваксината на Файзер НЕ се е имунизирал още!!!!!!???? Аааа, имаше и инфо, че си е продал акциите в Бийонтех???
356
1
 
2
 
! Отговори
Онанист преди 3 години
Тая ме кефи, Мария Ван Керхофен, ударих 3 ч. икии вече, и още съм надървен
355
6
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Както всеки жив организъм ,включително и ние сме мутирали през милионите години с цел да станем по припособими и да отцелеем в променящате се среда, така и вуруса мотира в отговор на ваксината която заплашва съществуването му. Както нашия защитен механизъм е задействан , така и неговия. Вируса се опитва да отцелее но няма да успее защото ние зад гърба си милиони години еволюция а той едва година !
354
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продаването на истерия - новия инфлуенсърски бизнес. Дойдохме си на думата за "Министерство на истината".
353
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Mi siga ko praim s vaksinite za covid 19 to dode covid 20 sled nego idat 21.22.23.24 do 300 000 ko praim a?????????
352
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Eto koi pyrdi i puska virusa nemedleni saknkcii do dupka za Anglistan
351
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднага санкции за Лондон, защото не се си ограничили Лондонския корона вирус. А може би е изкуствено създаден за да си отмъстят на ЕС?Застрашават целия свят.Веднага на кладата.
350
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че са остров и излязоха от ЕС. Ограда и стена с бозавите. Тези са продукт на кръвосмешения и по природа са уродливи и чумави.
349
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯСНИ НЯКАК ЗАЩО МЕРКИТЕ ИМ НЕ ДЕЙСТВАТ! И -ХОП - ПОРЕДНАТА ЛЪЖА ЗА НОВИЯ СУПЕР ЩАМ!ДА НО НАШАТА ВАКСИНА Е ОЩЕ ПО -СУПЕР - ТЯ ДЕЙСТВА И НА БЪДЕЩИТЕ МОДЕЛИ ВИРУС ХАХАХАХА
348
0
 
20
 
! Отговори
ХААА преди 3 години
СТРАХУВАТ МАТРЯЛА БЕ!ПОНЕЖЕ НА ОВЦЕТЕ ИМ ПИСНА ОТ "МЕРКИ", ТРЯБВА ДОЗИРАНО И НА ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ДА ИМ ПРАИМ ПАНИК АТАКИ!
347
1
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОСЧЕ: преди 3 години
КО ПРАУИМ С ВЕЛИКИТЕ ВАКСИНИ?АЙ У КОФАТА!
346
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Английската лаборатория в Солзбъри дето произвежда и "новичок" се грижи за коронавируса да се подновява !
345
0
 
15
 
! Отговори
Ама и ти преди 3 години
Не са хора ..колега а рептили.
344
0
 
21
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
Тея от 4 месеца знаят а си траят, що за хора са това.
343
1
 
0
 
! Отговори
:)) преди 3 години
Viarvate na vsiaka tapa statia koiato vi napishat robi vaprosnia sait prosto prepisva i prevegda ot chugdoezichen takav a na tiah im sipvat otgore kakvo da pishat no na vas vi e gotino da viarvate v loshoto nali a taka go predizvikvate
342
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много народ умириса бъзито и по зле ще става от тука насетне.
341
16
 
12
 
! Отговори
Червена въшка преди 3 години
Другари, дайте пак да излезем да горим маски пред парламента с Бабикяната и Мая Костинборската - има организиразн транспорт - Деса с Мерцедеса?Комунистите ще платят тока и ще черпят по АЙРЯН.
340
7
 
12
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Проблема на Великобритания не е Брексит, а Борис Джонсън, който играе с глобалистите. Но британците ще го изритат в първия удобен случай.