За Нова година: 1 млн. празни легла и над 40 000 неработещи ресторанти

Коментар на Ричард Алибегов от БАЗ и доц. Румен Драганов
30 дек 2020 16:30, Анисия Иванова
125

От БАЗ и СЗБ реагираха остро на идеята заведенията в хотелите да работят до 00:30 часа в новогодишната нощ. Последва реакция и от здравния министър Костадин Ангелов, който не прие предложението на министъра на туризма Марияна Николова и отказа мерките да бъдат разхлабени за част от бранша.

"Не мога да си представя, че искането на министъра на туризма е сериозно. Не разбирам с какво нашите заведения са по-опасни от тези в хотела", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "България сутрин".

По думите му са очаквали да се вземат по-строги мерки, щом не са им разрешили да отворят след 21 декември. Сега ресторантьорите се опасяват, че след 31 януари може да се случи същото и заведенията да не бъдат отворени.

"Защо не се затвориха нехранителните магазини и да се оставят само жизненоважните неща? Ние нямаме обяснение. Нямаме и яснота какво отваря след 31 януари", подчерта Алибегов.

Според него ще има неконтролируемо празнуване на Нова година и е възможно в средата на януари да имаме нов бум на заразени. Алибегов посочи още, че няма как да се възползват от мярката 60/40, когато заведенията са затворени и не работят. А по думите му мярката 24 лева на ден за служителите е абсурдна.

Още по темата

"Бизнесът гледа със страх към 2021 г. - тя ще бъде неясна, започваме с неработен първи месец. Искаме да отворим на 1 февруари и повече да не ни затварят", алармира той.

"Целта е да се намалят случаите на разпространяване на заразата и бизнесът да започне да работи. Икономическата загуба е тази, която притиска обществото много по-силно, отколкото развитието на пандемията. В България не сме получили компенсация, нямаме яснота какви пари ще получим", коментира доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че на 31 декември и 1 януари у нас ще има 1 млн. празни легла и над 40 000 ресторанта, които няма да работят. По думите му Националният оперативен щаб принуждава населението да бъде затворено в малки и тесни помещения.

"Младите хора нямат собствен дом, живеят със своите родители. Имаме 1 млн. празни легла в хотелите и принуждаваме хората да се съберат в малки пространства. По отношение на икономиката хората са в изключително тежко състояние. Корабът потъва. Искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването какви пари ще получат хората на Нова година - тези, които са лишени от заплащане", настоя доц. Драганов.

Според него е необходимо създаването на икономически щаб. Министрите не виждат, че младите хора имат нужда да бъдат заедно, смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
5
 
! Отговори
Sysad до Лерак преди 3 години
Хората в тази сфера се преквалифицират и надграждат на всеки 5 години кажи речи. С нови версии или различни езици и куп други неща всичко в документации колкото няколко вагона.На адвоката позицията не схванах обаче, гладен ли е или и той ще трябва да се крие от тн гладни? Защо този програмист или който и да е, трябва да съжалява че хотелиери и ресторантьори биват оплювани? Нима не си създадоха сами този имидж? Естествено не всички, но покрай сухото гори и мокрото.
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм спокоен, но явно някои хора не могат да осъзнаят, че не може да съществува общество, 5% от което е супер задоволено, а 95% гладуват.Просто няма как да стане за дълго време.Ще има страдания и за тези 5%.
74
4
 
15
 
! Отговори
До смешния IT преди 3 години
Аз съм тоя, дето се чуди къде ще се криете от гнева на гладните. Адвокат съм от 25 години. А смехотворното програмистче ме съветва да се квалифицирам. Мисля, че съм прочел между 4 и 6 вагона книги повече от него.Лесно е да си млад и арогантен пришълец от провинцията.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха научих се как да си отгледам програмист от Вибокс7Как да си отгледате програмист:D
72
4
 
5
 
! Отговори
боко тиквата преди 3 години
Да станат програмисти :)Във всяко празно легло по един програмист .Ама и ел инсталацията да оправят че в България всеки програмист копае крипто-монети ,а програмирането е да се хвали по сайтовете :)))
71
2
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
чети внимателноКрадци се ширят във палати,работници мизерстват на заплати.Святата република на Левски няма я,а ДС лъже ни за демокрация !
70
2
 
7
 
! Отговори
до 74 преди 3 години
Боже, прибери си вересиите, Боже... Всичко било програмирано за 100 години, напред дами и господа! Или иначе казано как неквалифицирания *** се залъгва защо не трябва да учи. Понеже нямало смисъл...
69
2
 
8
 
! Отговори
до 74 преди 3 години
Боже, прибери си вересиите, Боже... Всичко било програмирано за 100 години, напред дами и господа! Или иначе казано как неквалифицирания *** се залъгва защо не трябва да учи. Понеже нямало смисъл...
68
7
 
17
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
За ресторантьорите и хотелиерите определено е по-добре болните да умират по линейки и по стълбите поради колапс в здравната система, отколкото да им затворят ресторантите и хотелите... И като вземат да приказват колко много им дреме за персонала - затова го държат на мин. заплата и 4 часа осигуровки. Само на тях им е трудно, намалиха им ДДСто и пак реват.
67
8
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ГЛЕДАМ ВОДИТЕ ДИСКУСИЯ ЗА ПРОГРАМИСТИТЕ.-АБЕ ХОРА!!!!!!-ТА ТЕ СЕГА ОТ 9 М СА ТОЛКОС ЗЛЕ-ЧЕ ТОВА ДЕТО СА ИСКАРАЛИ ГО ХАРЧАТ И СА НА ФИНАЛА.-ЗНАМ ГО ОТ ЕДНА ДРУЖКА ДЕТО СЕ ПРИБРА ОТ АНГЛЕА-И КАЗА ВЕЧЕ НЕ СТАВА.-ДЕМЕК ВСИЧКО БИЛО ПРОГРАМИРАНО ЗА 100Г НАПРЕД.
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и тия хора семейства хранят....
65
4
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
НАКРАТКО-ПЕЧЕЛИВШ БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ НЯМА.-НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ С КОИТО ПЛАЩАМЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ-СТАНДАРТ.И НЕСИГУРНАТА РАБОТА-НИ ДОВЕЖДАТ -НА РЪБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО.-БЕЪР-БОБ ДА ЯДЕ.
64
11
 
9
 
! Отговори
БОГАТ ПРОГРАМИСТ преди 3 години
До ЕВРОГЕЙИзбутвам пандемията с огромна заплата. Естествения подбор си знае нещата - разни ресторантьорчета , бармани и сервитьорки да се преквалифицират. Не става само с подпиране, иска си и четене!
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И след новата година 10000 безработни тлкова фалирали така
62
7
 
6
 
! Отговори
до 68 от ПРОГРАМИСТ преди 3 години
Хайде марш взимай лопатата и блъскай земята... Явно за толкова ти стига акъла!
61
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40000 ресторанта в Бг ?!?!?!Сигурно сме номер 1 в света по ресторанти на глава от населението....ха-хаИ в същото време няма нито един читав ресторант на европейско ниво.Егати кИнефЪ!!!
60
13
 
11
 
! Отговори
До 61 преди 3 години
Ние, богатите програмистчета, така и така издържаме безработните, защото само с удръжките си в размер на 1800лв. на месец плащам заплата на учител и лекар почти. Айде марш сега да си играеш. И вземи се квалифицирай. От сега нататък за работно място, което не изисква квалификация, няма да се борите по 20, а по 1000 души. А При нас си е рай- за 1 работно място се борят 0.8 души. А и да изчезне секторът, както пеете неуспелите, имаме спестявания до живот вече.
59
6
 
4
 
! Отговори
краля преди 3 години
До АнонименЧудно ми е всички класни програмистчета, дето го местят и всички дървени философи, на които хич не им пука за фалитите...Къде ще се криете от гнева на гладните?==========да го дуухат бедните!
58
1
 
19
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Всичко тук е маФия !През Сезона се водят ресторантьорски "войни" със всЕкакви средства.На алчните ресторатнтьори изхранване на ол-инклузив им пречи.Пречи им също, че летовници купуват храна от топлите витрини на хр.магазини и хапват по стаите напр.Пречеше им доставка на храна до адреси преди време, и прекратиха това в градчето.Мошеници !!!
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СериалаВСИЧКИ ОБИЧАТ БОЙКО Догодина ще продължи .... А вие всички ако не умрете от глад ще умрете от ковид .Айде честито