Пълен локдаун в Лондон. Болниците - препълнени заради новия щам

Опасност от изчерпване на леглата в болниците
9 яну 2021 14:10, Петя Славова
148
Пълен локдаун в Лондон. Болниците - препълнени заради новия щам
Снимка: БГНЕС

В Лондон обявиха извънредно положение заради опасността от изчерпване на леглата в болниците. Един на всеки 30 лондончани вече е с COVID-19. Връщат пациенти от клиниките, здравеопазването е пред колапс.

"Още преди Коледа трябваше да връщаме пациенти, защото нямахме достатъчно легла", разказва 33-годишната детска медицинска сестра Бет Уолмсли. Отскоро тя се грижи и за възрастни, за да помага на претоварените си колеги.

Още по темата

Новият щам на коронавирус буди сериозна тревога във Великобритания, особено на фона на недостигащите свободни легла и недостатъчния персонал в болниците, пише "Дойче веле".

Страната влезе в третата си национална карантина. Британците могат да напускат домовете си само по неотложни причини, като посещение при лекар или за да отидат на работа. Но според Бет Уолмсли реакцията е закъсняла: "Коледа трябваше да бъде отменена още през октомври, трябваше да има пълно затваряне, а правителството трябваше да организира интензивна ваксинация", казва тя и добавя: "Ако бяхме направили това, можехме да започнем тази година съвсем различно."

Хиляди в болница само за седмица

"Достигаме до момента, в които всички легла ще бъдат заети", предупреди Крис Хопсън от британската Национална здравна служба. Затова в момента се водят разговори с домовете за възрастни, които могат да осигурят допълнителни легла. "Ситуацията са влошава изключитело бързо", заяви Хопсън пред BBC.

"В последната седмица 5000 нови пациенти с Ковид-19 са приети в болниците". Това число отговаря приблизително на пълния капацитет на 10 лечебни заведения. В медиите на Острова се разпространи вътрешен документ на Националната здравна служба, според който още на 19 януари ще липсват около 1500 легла. При най-лошия сценарий недостигът на легла може да достигне 4400.

В момента над 30 хиляди пациенти с коронавирус се лекуват в британските болници. За първи път от април насам броят на починалите за денонощие надхвърли 1000.

Мутиралият вирус е проблем не само за Великобритания

Новият щам на болестта тревожи както британското общество, така и Световната здравна организация, която призова европейските държави да предприемат по-решителни действия срещу настъплението на вируса. Регионалният директор на СЗО Ханс Клуге настоя да бъде ускорено прилагането на вече наложените мерки, като носенето на маски и ограничаването на контактите.

Началникът на канцеларията на германския канцлер Хелге Браун също бие тревога: "Ако на фона на бързото настъпление на заразата мутациите се разпространят, ще бъде много трудно да овладеем ситуацията", каза той пред "Ройтерс". Институтът "Роберт Кох" вече е потвърдил четири случая на новия щам на територията на Федералната република. Ако новите инфекции стигнат 15 хиряди, 25 хиляди или дори повече, тогава вече проследяването на веригите на заразяване и случаите на инфектиране с мутиралия вирус ще се окаже невъзможно, предупреди още Браун

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
4
 
! Отговори
Te4o преди 3 години
До Анонимен 131Отиди до Пирогов в триажна зала или ВМА и ще разбереш в какво да вярваш.
125
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още ли има хора които вярват, че подобен "вирус" съществува?.
124
4
 
1
 
! Отговори
До 127 преди 3 години
Инелигенти като вас ще завелкат хората в робство под фалшив претекст. Такъв вирус не е изолиран и доказан че съществува. Хора се разболяват непрекъснато, нищо ново под слънцето. Откога новините и властите са достоверен източник на информация, че да им вярваме, дайте им пропаганда и власт над хората.
123
1
 
4
 
! Отговори
Bili преди 3 години
До БГ - след тормоз и заплахи за финансова и психологическа саморазправа от ченгета, жената "всичко си признала"... призна че това което виждаме на видеото е всъщност пълна болница, ама ние не сме разбрали...статистическите данни излязоха и болниците са по-празни в сравнение с изминали години...
122
4
 
2
 
! Отговори
Радостен оптимист преди 3 години
При нас повечето ковидпациенти по болниците са психясали хипохондрици. В Англия може и да са повече. Иначе ковида се лекува с гореща вана, чай с лимон и дебел юрган. Лично аз добавям и сауна
121
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Относно коментара"Този вирус май само по новините съществува"Все още ли има вярващи в това, че няма такъв вирус? Колко от близките и познатите ви трябва да се разболеят, за да повярвате? Или ще повярвате едва, ако самите вие се разболеете?
120
5
 
6
 
! Отговори
Б.Г. преди 3 години
Жената, дето снима "празна" болница набързо си призна, че лъже за сензацията и болницата въобще не е празна. Та четете си жълтите новини първо докрай пък после се правете на умни тук...
119
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус май само по новините съществува.
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наскоро арестуваха жена в Лондон която публикува видео на празна болница.
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лондон е центърът на тайните общества, не случайно в момента там е най-фашисткия режим.
116
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер. Така им се пада. Те пуснаха вируса в Китай и дано измрат всичките
115
5
 
15
 
! Отговори
Гг преди 3 години
От познати лекари във Великобритания знам, че не всички легла са заети. Само тези отделени за ковид. Всява се паника....
114
4
 
5
 
! Отговори
Bili преди 3 години
И стига с тея евреи...мислят се за каймак, и кво? И българите се виждаме такива..на 6 морета, 10 планини...и американците така и инглезите и французите велики, мале китайци и руснаци...Гледайте социален статус, не религия и държава...Успех.
113
7
 
17
 
! Отговори
Bili преди 3 години
Схемата е описана в коментарите - затваряш всичко в болницата освен 10 легла "ковид" и като дойдат 11 хремави - О УЖАС!! НЕМА МЯСТО!
112
5
 
14
 
! Отговори
Bili преди 3 години
Тази жена дето снима празна болница екзекутираха ли я вече...?
111
6
 
13
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 112Познавам един починал с коронавирус, но го заразиха докато му сменяха превръзките след операция в болницата.Другия не го познавам лично.Той е мъж на бивша моя колежка, пенсионерка.По нейните думи той е страдал от множество различни заболявания години наред. И е ставал все по-зле.Освен това е бил доста възрастен, не запомних точно, но над 80 годишен е бил мисля.Тоест, човекът си е отишъл от "придружаващите заболявания", сигурно е настинал и тестът му е бил положителен.
110
3
 
11
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 112Добре бе умнико, и като се заразиш с коронавирус-2 какво? Да не би да е чума?! Да ти кажа честно, аз вече почти не познавам човек около мен който не е преболедувал или не се е заразил с новия коронавирус-2.Повечето бяха леко болни, имаше и без симптоми освен загуба на обоняние, а в болница бяха много малко, но се възстановиха и са вече здрави.Познавам двама починали.Единият лично го познавам, но го заразиха в болница след операция.
109
1
 
1
 
! Отговори
Гъпчо преди 3 години
До АнонименЗащото е най-***
108
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 112И като се заразиш какво...както писах по-долу аз и още поне 30 мои познати го изкарахме с различна тежест.Включително 73 годишният ми баща и 70 годишната ми майка.Слава на бога всички са живи и здрави вече.Никой не се е влачил с месеци.Стига вече с тази паника.Ако ти е писано да се удавиш,няма да се обесиш.
107
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес говорих с моя близка, анестезиолог в Лондон. Действително имат доста сериозно болни в ковид отделенията, но по думите й не са отделили достатъчно легла - могат да използват напълно празните "планови операции" и др., вместо да ги държат затворени.