Вирусолог: Да се страхуваме от ваксината е наивно!

"Вирусът може да предизвика много повече проблеми"
93

Треска за ваксини - колко траен ще е имунитетът им и каква е готовността на българите да се ваксинират?  

"Трябва да се страхуваме от вируса, защото да се страхуваме от ваксината е наивно. Вирусът може да предизвика много повече проблеми, отколкото която и да е ваксина." Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

"Аз бих се ваксинирала и не виждам защо трябва да ме притеснява това", посочи тя.

По нейните думи няма как да сме сигурни колко трае имунитетът: "производителите очакват от 2 до 5 години, но времето ще покаже дали е така".

"Целта на ваксината, независимо какъв подход е използван за направата ѝ, е да се създаде имунен отговор. Може да се наложи и изменение на ваксината заради промяната на вируса", коментира проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

И увери, че РНК ваксините въобще не съдържат вирус, така че няма как хората да се разболеят от тях.

"Към момента най-добре е да се придържаме към протокола, към този интервал на поставяне на двете дози", отбеляза вирусологът.

"Когато ваксината дойде, се оказа, че не сме съвсем готови за нея, защото се появява страх. Може би поне от 30 години се работи по РНК ваксини. Всеки ден се срещаме с различни вируси и не би трябвало да се притесняваме от ваксините", категорична бе проф. Радостина Александрова.

Тя обясни, че хората, които са с тежки алергични реакции, трябва да уведомят лекуващия екип и да бъдат следени известно време след поставяно на ваксина.

"Затова са се насочили учените към РНК ваксини, защото РНК да влезе в генома на човека, в ДНК, е доста трудно. Няма как ваксина, която не е преминала изпитанията за безопасност и ефективност, да е стигнала до клиниката", подчерта вирусологът.

По нейните думи "с коя ваксина да се имунизират хората, е интересен казус, който ще бъде решаван в движение".

"Ще бъде създадена организация и ще има изнесена информация за всяка ваксина, така че хората да знаят какво съдържа и просто да не се ваксинират с нея, ако имат алергия", допълни тя.


93
Още от Коронавирус
Година след пандемията Китай се обрисува като победител, но така ли е?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва да се страхуваме от вируса, защото да се страхуваме от ваксината е наивно.
-------------
Как ни се струва това? Причината да се страхуваме от вируса е "защото да се страхуваме от ваксината е наивно". Поредното потвърждение, че професор вече не е титла, а диагноза.
84
0
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Г-жо Александрова, бихте ли коментирали изказването на министър Ангелов:

"Няма причина човек, изкарал вируса, да не се ваксинира.
Нито знаем титъра на антителата, нито знаем при какво количество антитела се постига имунизация"
83
1
 
1
 
! Отговори
Научен преди 2 седмици
Естественият подбор ще изчисти народа. Дано!
82
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абсолютно ваксините за Ковид не спират заразяването. Намаляват тежестта на инфекцията. Изводите ,за който има достатъчно разум да ги направи. Много малко ваксини спират заразяването, тези не са от тях.
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Сата НАТО
Еми питам бе, нали трябва да зема информирано решение.

ми пусни си некое изказване на Myнчо бе. Пенсиониран фaтмaк, сичко знае :)
80
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен
С тези ваксини не се придобива имунитет, защото се заразяваш и предаваш вируса

от гледане на 7/8 ТВ глей докъде си се докарал братчет!
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой ви пречи? Който иска да се ваксинира, да се ваксинира. С тези ваксини не се придобива имунитет, защото се заразяваш и предаваш вируса, така че за обществена отговорност и стаден имунитет няма какво да коментираме. Ваксинирайте се, радвайте се че сте защитени и толкова. Какво ми обяснявате умна ли съм или глупава ако не искам ваксина. Имам две деца ,на които им трябва майка им и вирусът за моята възрастова група е безобиден. Така че, за мен тази дискусия е приключена.
78
8
 
3
 
! Отговори
Знам преди 2 седмици
Да знаете, че тези които са учени и лекари и говорят срещу ваксината са или неуки т.е. нищо не разбират от медицина или просто си реват за рушвет (поткуп). Но този път няма как да стане ,ваксините са държавна поръчка. Тяхното говорене няма да прецака много хората. Една част ще се ваксинират,другата ще.се разболее и след това тяхните близки сами ще поискат ваксина като видят колко е коварен този вирус.
77
2
 
6
 
! Отговори
Едно преди 2 седмици
Ако вярваме на тези учени които са срещу ваксините,това означава ,че трябва да живеем в изолация понеже почти всички микроорганизми имат РНК. На ден ние се срещаме с десетки различни вируси които влизат в нас с РНК. Като цяло най-много съм разочарован от учените и лекарите които ръсат простотии. Аз мисля че най-ефективна и най-безопасна трябва да е първата и втората ваксина т.е. РНК и векторната,въпреки че не харесвам фирмите които.ги произвеждат.
76
3
 
1
 
! Отговори
Бай ви Ганьо преди 2 седмици
Е знам, нали рева, по цел ден по форумите че нема лев, държавата не дава, разбирам ги нещата. А и от мене на по-добър на белот НЯМА!
75
4
 
5
 
! Отговори
Рада Дълбоката преди 2 седмици
Мъжете ги е страх от игли, за това си измислят глупости за да не се ваксинират. Аз нямам такъв проблем особено ако иглата е кожена!
Бомба е!
74
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Аз бих се ваксинирала"

Ваксинирай се! Кой ти пречи?
73
0
 
1
 
! Отговори
Дачко преди 2 седмици
Ганьо..не пълни ефира с словоблюдството си... знаеш ти кой колко лева има.. ***..
72
5
 
2
 
! Отговори
ТролиТролевТролистия преди 2 седмици
Тя жената на е лекар, ама не разбира, само хората отделили 30 мин на конспиративна теория в *** вече са наясно с всичко! Браво умни санародни имаме!
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А да се поддаваш на евтината пропаганда за паникьосване на населението и пласмент на неизследвани ваксини е признак на най-елементарта глупост.
70
4
 
1
 
! Отговори
Бай ви Ганьо преди 2 седмици
Аз от всичко разбирам - футбол, политика, жени, бизнес, тенис, бокс, белот, шофиране, но най-много от ваксини. Не са безопасни, аз не знам какво има вътре, не че знам на която и друга която са ми слагали.
А бе опасно си е, аз ракийка пийвам от на комшията, дето е с метилче и мога да ослепея, но това е по опасно.
И всякакви наркотиците съм ползвал особено на аванта, ама там знаеш какво има вътре...
А бе от всичко си разбирам, но нямам 5 лева в джоба....
69
5
 
8
 
! Отговори
Дачко преди 2 седмици
Ей жабо...тия агитации ги прави на някой друг. Ма давайте от ваксинките със сгъваеми игли бе..от тях не ни е страх..виждаме ,че ги ползвате навсякъде за пропаганда.Мн интересно като са толкова хубави как елита бяга като дявол от тамян.КАКВО ИМА ВЪТРЕ БЛАТНА ЖАБО ! Или си толкова куха да вярваш сляпо на псевдо колегите си или си геноцидна измамница... я да ни осветлиш. Ти що още не си се боцнала с елексира на живота ?
68
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По-скоро е: "никой не ги ще ваксините,

По-скоро льольовците не щат ваксина, защото ги е страх от чипиране.
67
2
 
16
 
! Отговори
българин преди 2 седмици
Мене ме е страх и от двете.
И от новия коронавирус, и от ваксината ме е страх. Страх ме е и от познатия грипен вирус, още повече че съм го карал преди няколко години и едва не умрях!
Но ако се крия под кревата няма да ми помогне.
А това за 2 години имунитет от новата ваксина, която е одобрена под условие че ще се тества още през следващите 2 години е дебела лъжа! Не лъжете моля!
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Треска за ваксини" е силно преувеличено. По-скоро е: "никой не ги ще ваксините, а дадохме толкова пари и ще ви увеличим данъците, за да изплатим дълговете".