Аркади Шарков: Най-справедливо е да можеш да си купиш ваксина

По думите му до края на 2021 г. ваксини ще има само за 10% от българите
13 яну 2021 18:12,
36
Аркади Шарков: Най-справедливо е да можеш да си купиш ваксина
Снимка: БГНЕС

Най-справедливото решение за достъп до ваксина е да може човек да си я закупи, а не да чака някой да го одобри по списък. Това каза пред БНР Аркади Шарков, здравен икономист от Експертния клуб за икономика и политика /ЕКИП/.

По думите му за групите, които няма как да са сред първите ваксинирани, има различни способи за достъп по света – в САЩ има идея ваксините да бъдат пуснати на свободния пазар, за да може човек да избира дали да се ваксинира веднага.

По информация на Министерство на здравеопазването от първите две ваксини – на "Пфайзер"/"Бионтех" и на "Модерна" са заявени 1,5 милиона бройки до края на годината, като това ще обхване около 10% населението в България.

"Очакванията на правителството са до края на годината да бъде ваксинирано около 40 на сто от населението, а не 70 на сто, както се очакваше. Проблемът е, че има недостатъчно заявени бройки ваксини не само в България, но и в Европейския съюз. От друга страна ние нямаме избор в момента дали да ни бъде поставена ваксина, защото те са приоритетно за петте групи в плана", обясни Шарков.

"Аз очаквам изборът ни за вида ваксина да бъде ограничен. До края на годината се очаква да има седем одобрени ваксини в света, но друг е въпросът колко ще достигнат до България. Имаше данни в медиите в Германия, че е имало натиск от страна на Европейския съюз за това кои ваксини да бъдат одобрени първи", допълни още икономистът.  

Според Аркади Шарков изграждането на центрове за поставяне на ваксините е трябвало да бъде планирано по-рано, сега това може да се направи за групите извън плана за ваксинация.

Шарков посочи, че има възможност всички ваксини да бъдат съхранявани. Очакванията са до края на годината да бъдат ваксинирани около 20 - 30 на сто от хората, като е добре да се изготвят и информационни материали, за да се повиши броят на желаещите да се ваксинират.

"Засега обаче няма информационна кампания от Министерството на здравеопазването с кратки филмчета за това каква е ваксината, защо трябва да се ваксинират хората, а това върви в другите държави от средата на декември. Затова и у нас я има и спекулата в разговорите по медиите кое е опасно и кое не", каза още Аркади Шарков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Ваксини или чекмедже преди 3 години
Честно сами си отговорете,какво предпочита нашият Лидер....по лайковете ще ви позная.
31
0
 
1
 
! Отговори
Афролюба преди 3 години
А ДДС ще има ли ? Касови бележки кой ще издава ? Коя ваксина е най модерна ?
30
0
 
2
 
! Отговори
Ъ преди 3 години
Е то ние сме ги заплатили вече..Данъка например за МПС за 2020-та година изглежда е завишен с около 30% и то в ситуация на криза.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министър Ангелов днес получи 4-5 броя ваксини на летище София. Ще бъдат ваксинирани 2.5 души. По време на кабинета Борисов 4 ще бъдат ваксинирани още 7 или 8 души в Република България благодарение на помощта на ЕС и еврофондовете
28
0
 
8
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
За да си я купи човек трябва да е една доза. А те са по няколко в шишенце. Какво ще ги правя останалите дози?
27
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да обясня пак как работи "ваксината".Първата доза "хаква" имунната ви система. С втората доза е "закърпват" за да не ви убие и най-безобидната бактерия или вирус. Такова кърпене ще е нужно всяка година. Безплатно, докато "ваксинират" достатъчно хора. После не само ще се наложи да плащате, но ако не се държите както властта очаква няма да получите доза.
26
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е луд да си инжектира тая отрова бе, шарков.
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опипват почвата дали сме склонни да си плащаме ваксините... Обаче не би трябвало да са платени ако, както се гласят, скоро наложат изискване да сме ваксинирани за разни неща като полети със самолет и др!
24
2
 
2
 
! Отговори
пфф преди 3 години
До АркадиумКой едеот ти слага минуси!?И защо?Ей тая не я разбирам!
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кой ще ги купува, Те не могат да съберат 5 човека на куп за безплатно осакатяване.
22
1
 
9
 
! Отговори
Питаме преди 3 години
Тоз с това руско име отде се пръкна? Да не би да има обръч от фирми готови да прибират парите а?
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко са лудите да се ваксинират безплатно та тоя се надява да намери шарани да плащат.
20
1
 
18
 
! Отговори
БС преди 3 години
Обади се на производителите и си купи глупчо.
19
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно, като няма желаещи за безплатните, поне вземете парите на промитите мозъци.
18
2
 
6
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Нормално е да се осигури възможност всеки да си купи каквато ваксина поиска!Нали уж беше пазарна икономика?А правителството да осигури безплатна ваксина за рисковите категории.Впрочем и най-скъпата е достъпна за повечето хора.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си я плати на държавата.Държавата може да пусне една серия за такива по 10 хиляди лева, за да няма голямо търсене и само иддиоти да си я купят.Иначе трябва да изчака пазарния си ред, защото договорите са сключени, ваксините вече са платени.
16
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, тоя иска хората да плащат за собственото си осакатяване, най-малкото собствената си кастрация.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Африка ще са платени ваксините.Там всичко е платено.Отивай в Африка, другарю капиталист, за платена ваксина.
14
0
 
4
 
! Отговори
преди 3 години
Не можеш да си я купиш, защото няма разрешение по надлежния ред. Има спешно разрешение.Като дойдат финалните разрешения, догодина или когато, всичко ще има по аптеките, стига да има мераклии...
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе важното е да се Бръмчи денонощно! Българите са Неверници те не желаят да се ваксинират а това че няма ваксини са Подробности!