Аркади Шарков: Най-справедливо е да можеш да си купиш ваксина

По думите му до края на 2021 г. ваксини ще има само за 10% от българите
13 яну 2021 18:12,
36
Аркади Шарков: Най-справедливо е да можеш да си купиш ваксина
Снимка: БГНЕС

Най-справедливото решение за достъп до ваксина е да може човек да си я закупи, а не да чака някой да го одобри по списък. Това каза пред БНР Аркади Шарков, здравен икономист от Експертния клуб за икономика и политика /ЕКИП/.

По думите му за групите, които няма как да са сред първите ваксинирани, има различни способи за достъп по света – в САЩ има идея ваксините да бъдат пуснати на свободния пазар, за да може човек да избира дали да се ваксинира веднага.

По информация на Министерство на здравеопазването от първите две ваксини – на "Пфайзер"/"Бионтех" и на "Модерна" са заявени 1,5 милиона бройки до края на годината, като това ще обхване около 10% населението в България.

"Очакванията на правителството са до края на годината да бъде ваксинирано около 40 на сто от населението, а не 70 на сто, както се очакваше. Проблемът е, че има недостатъчно заявени бройки ваксини не само в България, но и в Европейския съюз. От друга страна ние нямаме избор в момента дали да ни бъде поставена ваксина, защото те са приоритетно за петте групи в плана", обясни Шарков.

"Аз очаквам изборът ни за вида ваксина да бъде ограничен. До края на годината се очаква да има седем одобрени ваксини в света, но друг е въпросът колко ще достигнат до България. Имаше данни в медиите в Германия, че е имало натиск от страна на Европейския съюз за това кои ваксини да бъдат одобрени първи", допълни още икономистът.  

Според Аркади Шарков изграждането на центрове за поставяне на ваксините е трябвало да бъде планирано по-рано, сега това може да се направи за групите извън плана за ваксинация.

Шарков посочи, че има възможност всички ваксини да бъдат съхранявани. Очакванията са до края на годината да бъдат ваксинирани около 20 - 30 на сто от хората, като е добре да се изготвят и информационни материали, за да се повиши броят на желаещите да се ваксинират.

"Засега обаче няма информационна кампания от Министерството на здравеопазването с кратки филмчета за това каква е ваксината, защо трябва да се ваксинират хората, а това върви в другите държави от средата на декември. Затова и у нас я има и спекулата в разговорите по медиите кое е опасно и кое не", каза още Аркади Шарков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шарко не разбра ли, че в Европейския съюз има комунизъм?Който Шарко иска капитализъм и либертарианство - да отива в Африка, Индия или латинска Америка.На добър час, драги шарковци, иваннейковци и каролевци!
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Край на безплатната кастрация, оттук нататък ще си плащате.Клоун.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По въпроса за Израел... Мисля, че ако продавам тениски на пазара - всички от семейството ще носят такива - и ще се хвалят наляво-надясно, колко удобни са, и колко скъпо са ги платили, пък сега, даже били на промоция.
9
4
 
10
 
! Отговори
факт преди 3 години
Нееее, справедливо е да можеш да си купиш базуки, пищов, М 16 или /и АК 74 с патроните... Същото важи и за кокаин хероин хашиш марихуана и други такива забранени неща...Справедливо е да се екзекутира престъпник за тежки престъпления... Да гласувам на референдум за НАТО, ЕС, и тн. О, аз забравих, че живеем в България... тук няма такова нещо като справедливост...
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не знам колко лица ще бъдат ваксинирани до краят на годината,ама засега отново сме на опашката със само 0.22% на които е осигурена ваксина!
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакай те не бързайте с тоя живи ваксини ,ЕК са говорили с Русия ,ще вземат и руска ваксина вчера казаха новините по тв
6
5
 
9
 
! Отговори
Аркадиум преди 3 години
Ами те специалистите казаха. Който плати повече, може да си купи ваксината по-рано. Ето в момента казаха за Израел, че искат да ваксинират по 175 хиляди дневно. Имат акъл, дали са повече пари за бройка ваксина и се ваксинират. Мислите ли, че евреите са глупави, че да се минат да дадат повече пари без да е необходимо?
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво за първи път да чуя някакво смислено мнение по въпроса! Защо наистина човек няма даже право да си купи???? Това ли е демокрацията? или свободния пазар? и въобще какво е това - някакъв медицински извратен псевдо социализъм...
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-справедливо е да ми позволят да продам моята. Платил съм си я - от данъците. Не я искам - нека по-нуждаещ се да я получи, а на мен да ми се върнат похабените от държавата пари за експериментална противогрипна ваксина.
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората безплатно не ги искат, тоя гений говори за плащане.
2
2
 
5
 
! Отговори
преди 3 години
Валерия, текстът ви е вътрешнопротив. Първо сте писала, че по думите на Шарков до края на годината ще има ваксини за 10 процента, а после сте писала, че по думите на Шарков, до края на годината ще са ваксинирани 20-30 процента...10-те процента се отнасят за ваксините на Бионтех и Модерна. Само от АстраЗенека чакаме в българия ваксини колкото тези от Бионтех и Модерна взети заедно... После идат Янсен и останалите.
1
2
 
4
 
! Отговори
Ко преди 3 години
"Натиск"?За да има одобрение, трябва да има подадени документи...В момента в ЕМА има подадени документи за точно 3 ваксини, две вече са одобрени, третата скоро.