Трябва ли да се плашим от фалшиви ваксини?

Хиляди сайтове вече предлагат достъп до некачествени и фалшифицирани препарати срещу коронавируса
16 яну 2021 21:30, Красимир Ангелов
125
Трябва ли да се плашим от фалшиви ваксини?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няколко хиляди сайта вече предлагат достъп до некачествени и фалшифицирани препарати срещу коронавируса. Как да се опазим от тях - от "ментетата", които могат да бъдат навсякъде? Отговорът дава DW в свой анализ.

Откакто в много държави по света започна масовото ваксиниране срещу Ковид-19, нарасна и рискът от появата на фалшиви ваксини на пазара. В началото на декември Европол предупреди за внимание в това отношение. А Световната здравна организация отправи същото предупреждение още през март миналата година и призова хората да не се доверяват на несертифицирани сайтове и на реклами за съмнителни препарати в интернет.

Още по темата
"Склонността към самолечение и самостоятелен избор на лекарства доведе до появата на няколко хиляди сайта, които предлагат неконтролиран достъп до некачествени и фалшифицирани лекарствени средства", каза в интервю за DW Пернет Бурдийон Естев от СЗО.

Къде се крият опасностите?

Макар някои да смятат, че проблемът с подправените лекарства засяга единствено по-бедните страни, това не отговаря на истината. "Нито една държава не може да се предпази от появата на фалшиви или подправени препарати", твърди Естев. Той пояснява, че е трудно да се оценят вредите, които тези препарати нанасят на пациентите. В повечето случаи "ментетата" са безвредни, но не притежават лечебно въздействие. Има обаче и такива, които създават сериозна опасност за здравето и могат да доведат дори до смърт.

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), през 2016-а година общият обем на търговията с подправени лекарствени средства е възлизал на 4,4 милиарда долара в световен мащаб. При това докладът не отчита фалшивите препарати, които се разпространяват само в национален мащаб.

Данните на ООН сочат, че около два милиарда души в света нямат достъп до необходимите лекарства, ваксини и медицинско оборудване. Този дефицит често се компенсира чрез използването на некачествени или подправени медикаменти.

Но да се върнем към ваксините срещу Ковид-19. Най-голяма опасност, разбира се, създават фалшивите препарати. А дори ваксината да не е фалшива, тя може пак да не отговаря на стандарта за качество заради технологични нарушения или поради грешки при транспортирането и съхраняването. Ваксината, разработена от BioNTech и Pfizer, например трябва да се транспортира и съхранява при ниски и дори свръхниски температури.

Възможните пробиви във веригата

Малцина се замислят и за това, че фалшифицирани препарати биха могли да  попаднат в официалните вериги за доставка на ваксини. Прашант Ядав, преподавател в Медицинското училище в Харвард, обяснява,  че това може да стане както на много ранен етап, още по пътя към летището, така и по-късно, когато дозите вече се разпределят из съответната страна. Колкото по-дълга е веригата за доставяне на ваксината, толкова повече опасности от пробив в нея съществуват. Това най-вече се отнася до онези ваксини, при които търсенето е много по-голямо от предалгането - както е в случая с ваксините срещу коронавируса, обяснява Ядав.

Според цитирания доклад на ОИСР, един от факторите, които благоприятстват търговията с подправени медикаменти, е минималният риск от наказателно преследване. Повечето "ментета" биват разкрити едва когато попаднат в ръцете на търговците на дребно или на пациентите. Тогава вече е много трудно да се проследи цялата верига и да се установи къде точно е станала подмяната. Но дори виновниците да бъдат открити и изправени пред съд, наказанията обикновено са минимални - по-ниски от тези за търговия с наркотици, пише още в доклада.

Пернет Бурдийон Естев от СЗО разказва, че експертите от Организацията вече са открили в интернет няколко препарата, представяни като ваксина срещу Ковид-19. В тези случаи разпространяването на фалшификатите е било предотвратено и няма причини за безпокойство. Засега рискът да станете жертва на фалшива ваксина в официалните пунктове за имунизация остава нисък, успокоява експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13 израелци са получили парализа на лицето след като са били ваксинирани с Pfizer Covid, на фона на наплива от доклади, описващи неблагоприятни ефекти. Американската администрация по храните и лекарствата съобщи за подобни проблеми преди месец, но тогава заяви, че не са свързани с ваксината.
23
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се молите за ваксими, но вакисни НЯМА да има, ще се МОЛИТЕ, но НЯМААА, НЯМААА, само за тези които ПЪРВИ СЕ ЗАПИШАТ за ваксини, само за тях ще има, а вие се молете за ваксини, молете се, но НЯМА да има за вас, НЯМА да има ако не побързате да се запишете!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото от фалшиви мерцедеси.
21
3
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Стига спорихте с мен, правят ми забележка, че има твърде много негативни мнения в темите, за които отговарям. Просто спрете да спорите и си получете дозата, няма страшно. Бъдете герои, за светлото бъдеще! (Това ми е от задължителните послания, които трябва да добавям понякога според наръчника за агитация)
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
охж бау любов моа тукалиси,твоята ваксина е в моите ***
19
8
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
предлагам ви да проверите колко са починали от ... парацетамол и да спрете с глупостите.
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е от ваксината да умират хора, стига сте повтаряли че десетки и вече стотици са починали от ваксината, от грипа също умират хора.
17
4
 
13
 
! Отговори
Я да видим Израел преди 3 години
Ноември, началото на Декември - 1000-1500 нови заразени на ден. След началото на колосалната експресна ваксинна кампания - ЯНУАРИ 2021 - 9000-9500 НОВИ ЗАРАЗЕНИ НА ДЕН.Такъв грандиозен успех! Записвайте се и тичайте на на опашката, да ви боцнат, и да ви заразят хахах
16
3
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 17не глупи мааааааалко по-различно е от 100 на ден (само в България) и 23 от 10 милиона ....
15
3
 
14
 
! Отговори
Билбо преди 3 години
Възрастни хора със заболявания ги пишат починали от ковид, но възрастни хора починали след ваксинация, ги пишат умрели от заболяванита си.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо медицинските фашисти поставят ваксината на "МНОГО възрастни и с други заболявания хора"? Каква е ползата, какъв е смисълът? Да си изпълним норматива? Какви други безумия се правят "за наше добро"?
13
2
 
6
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Грант даден,Грант приет!Хайде още един пасквил до 00:00 от Дойче Зеле и мисията за деня е изпълнена.
12
11
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
стига сте повтаряли тази глупост за починалите от ваксината. Всички са били МНОГО възрастни и с други заболявания. Все пак ваксината прави имунна реакция. Някои не могат да я понесат. МИЛИОНИ МИЛИОНИ се ваксинираха, починаха ~20 човека.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайски здравни експерти призовават за спиране на коронавирусната ваксина Pfizer поради 23 смъртни случая в Норвегия след ваксинация.Експертите смятат, че след инцидента в Норвегия други страни също трябва да преустановят използването на ваксини срещу COVID-19, като Pfizer, които са създадени с помощта на експериментална технология на РНК.
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗа да фалшифицират нещо, то трябва да е търсено, а тука случаят съвсем не е такъвНе бе, не бе, търсени са, и хората в цивилизованите западни страни чакат на опашки по 12 часа да се ваксинират, и се записват месеци предварително, всичко е буукнато, има голямо търсене, само българите са прости и вярвят на теории на конспирациите затова на българите са им малки мерезетата.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германски специалисти от Института "Паул Ерих" започнаха тестове след смъртта на 10 души, ваксинирани срещу коронавирусна инфекция с ваксината Pfizer / BioNTech, заяви ръководителят на отдела за безопасност на наркотиците на Института Брижит Келер-Станиславски.
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре се пазете от истинските, те се оказаха по-опасни и по-смърто носни от самия вирус.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От фалшивите не но от оригиналната със сигурност. Справка, Норвегия, Португалия.....
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не могат да излъжат хората да се ваксинират с официално закупените от режима в Брюксел, те за фалшиви говорят. Фашистите от Брюксел са купили 2.3 милиарда ваксини както България купи f-16 - предварително платени, на каква цена - тайна, с патите на европейските данъкоплатци и сега се чудят как да ги пробутат и пускат димки колко много се търсели, че даже и фалшиви пуснали!
5
9
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Нямам търпение да се ваксинирам! Надявам се, че ще ми дойде реда скоро, понеже през юли-август 2021 ще излязат по-новите ваксини, за по-заразните мутации! Искам най-късно през август да си сложа ваксина 1.2, за да може когато през януари-февруари излезе ваксина 1.3 за още-по-най-заразните мутации, да съм първи, и да съм винаги предпазен! Ура! Дано ми татуират по едно усмихнато личице на рамото след всяка реимунизация - за спомен!