Лондон одобрява четвърта ваксина срещу COVID-19 до седмици

7,5 милиона британци са ваксинирани досега
Обновена: 29 яну 2021 11:12 | 29 яну 2021 11:10, Елка Василева
8
Лондон одобрява четвърта ваксина срещу COVID-19 до седмици
Снимка: архив, БГНЕС

Във Великобритания до седмици се очаква да бъде одобрена четвърта ваксина срещу COVID-19, чиито изпитания показват, че тя е ефективна и срещу новия щам на вируса, открит в Югоизточна Англия.

Ако новата ваксина „Новавакс“ бъде одобрена от регулатора за лекарствата, през втората половина на годината могат да се очакват първите дози. Ваксината ще бъде произвеждана в Стоктън-он-Тийс и британското правителство вече поръча 60 милиона дози, предаде БНР.

Повече от 15 000 доброволци участваха в третата фаза на изпитание на „Новавакс“ на възраст от 18 до 84 години, четвърт от които над 65 години.

Още по темата

Ефективността на ваксината се изчислява на 89,3 процента. В отделни тестове тя е показала и 60% процента ефективност срещу южноафриканския щам.

Министърът, отговарящ за масовото ваксиниране, Надим Захауи бе един от участниците в изпитанията. Във Великобритания вече са одобрени три ваксини - „Пфайзер/Бионтех“, „АстраЗенека/Оксфорд“ и „Модерна“.

Подобно на „АстраЗенека“ и „Новавакс“ не изисква специални условия и може да се съхранява в обикновен хладилник, а това означава и много по- лесно транспортиране и разпределение. Използването на ваксината предвижда втората доза да се поставя три седмици след първата.

Междувременно броят на ваксинираните с първа доза от вече използваните в страната ваксини достигна 7,5 милиона души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако наложат задължително ваксиниране ще избера една от двете - АстраЗеника или Новавакс!Тези ваксини са стандартни/традициони чрез ДНК.Файзер и Модерна чрез РНК (за пръв път в света се прилага подобна методика при производство на ваксина) с доста нежелателни и дори смъртни случаи!Шефът на мега фарм концерна Алберт Бурла - производител на ваксината Файзер - до момента отлага да се ваксинира с нея!Що ли???????
6
1
 
1
 
! Отговори
Роки преди 3 години
Значи тук ще ми обясняват че до края на 2021г ще бъдат ваксинирани 2 млн. души...хахахахахахах смях смях смях и вчера ТИквата Боко ще ми се хвали че имаме 3 най нови модерни локомотива в Европа. Алоуууууууууу къде сме тръгнали ние, направо сме в бъдещето хахахахах Аре чи,ба на това правителство април месец. Чао чао боко-продажник !!!
5
3
 
9
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
Великобритания е една от четирите държави в света които направиха ваксини като САЩ Русия и Китай. Седнал *** да се тревожи за Великобритания. Пий си ракийката и гледай как по телевизора как сладко лъготи Бойко Лъжеца. Ние се справяме най добре.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдаа както казах само ще гледаме по телевизията кой колко се е ваксинирал и нашия министър ще ни говори "и тук така ще стане" ама кога, как забрави...
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тези престилки приличат на касапи
2
5
 
5
 
! Отговори
Аз пак да питам! преди 3 години
Слаед като излекуваха нелечимия Новичок за часове - как така се омотаха със вирус на който даже му имат техническата спецификация (по баджанашка линия от американците)??А?Какво стана със вездесъщата им медиацина?
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ефективността" на новия експериментален *** е изчислена на базата на резултат при 62 от общо 15000 тествани човека. Сега естествено ще се тръби денонощно от върха на планината. Дори не ми се смята каква микро част от процент е това. Абсолютна гавра, и обърнете внимание на пълното отсъствие на информация и коментар от "медиите". Тичайт есе ваксинирайте, след няколко гозини ще стане ясно какво още са нагласили, скрили и излъгали. На ваш гръб.