Държавният дълг - цената на пандемията, която всички ще плащаме

Икономическата криза може да продължи между 5 и 10 години
1 фев 2021 18:11, Анисия Иванова
38
Държавният дълг - цената на пандемията, която всички ще плащаме
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавният дълг е цената на пандемията, която всички ще плащаме и то не в рамките на близките няколко години, а в продължение на десетилетия. Това заяви проф. Красимир Петров, доктор на икономическите науки, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Наличието на криза не е необходимо условие за спад в цената на недвижимите имоти. При криза задължително се повишава безработицата и така нареченото безпаричие, т.е. голяма част от хората нямат работа или доходите им биват занижени", обясни икономистът.

По думите на проф. Красимир Петров е много важен елемент фактът, че световната икономика вероятно ще навлезе в стагфлация - "икономиката ще върви надолу, а потребителските цени едновременно с това ще вървят нагоре".

"С огромното печатане на пари през 2020 г. от страна четирите най-големи централни банки и по-малките, което възлиза на около 10 трл. долара, това 25-30% увеличение на паричната маса представлява изкуствен стимулант и когато той се изчерпа, икономиката ще се плъзне надолу", каза още той.

От разговора стана ясно, че средният период на продължителност на една пандемия исторически винаги е бил между 3-4 години.

"В това няма нищо неестествено", посочи докторът на икономическите науки, добавяйки, че ние все още се намираме в предишния икономически цикъл, започнат след Голямата рецесия през 2008-11 г., като допреди избухването на пандемият светът се намираше в глобална експанзия.

"След появата на Covid очевидно вече глобалната икономика започна да тръгва надолу и оттук нататък това плъзгане ще продължава две, три, четири години, като дори е напълно възможно само фазата на кризата да продължи между 5 и 10 години", прогнозира проф. Красимир Петров пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Целият свят си купи краткосрочно облекчение с така наречената кредитна ваканция и въпреки че сега в икономиката не се усеща крещяща болка, рано или късно тези последици ще станат реални. Както в 99% от случаите - правителствата ще погасяват държавния дълг чрез инфлация", убеден е проф. Петров.

В разговора беше засегната и темата за непропорционалното разпространение на ваксини по света, като гостът уточни, че медикаментите ще имат минимално отражение върху последствията от икономическата криза, тъй като факторите са различни.

Целият разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от Терористи преди 3 години
МЕДИЦИНСКАТА МАФИЯ провежда ПОРЕДНА ИСКЛЮчиТЕЛНО НАГЛА ДИВЕРСИЯ с използване на тежко терористични дигитално холограмни оръжия вкл КОВИД генератори..Играчи спонсориращи терора вече забогатяха с трилиони долари...Цели държави се тероризират жестоко вкл СЛОВАКИЯ И ГЪРЦИЯ...Други са ударени през 5 G Black death and cancer "дигитализация" вкл ЛОНДОН...
31
0
 
0
 
! Отговори
абе яяяя преди 3 години
МИ БАЦЕ ДА КАЖЕ КЪДЕ
30
0
 
4
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Абе хората ви спасяват живота, вие им броите милиардите!
29
3
 
8
 
! Отговори
Не само ние, преди 3 години
а и внуците ни, които няма да са ползвали и лев от тези заеми. Само заради това мутрата трябва да изгние в затвора. Взема заеми и ги дава на краварите, а нащите деца ще изплащат!? МУТРИ ВЪН!
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички няма да го плащаме. Сервитьорите със заплати в плик няма да платят нищо, например. Ще плащаме заможните и богатите хора с добри заплати много над прага.
27
8
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Гърция има окол 230 милиарда дълг, и това не тревожи много.Не виждам да са по-зле от нас.Япония, още повече, за САЩ да не говорим, всички вземат заеми, и много не мислят завръщането им.А защо ние да не вземаме?
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай сиктир, с вашата пандемия!
25
7
 
3
 
! Отговори
преди 3 години
Пълни глупости. Ама така е, като имаме професори, дето са прочели три книжки. Инвестициите водят до растеж, елементарно е (друг е въпросът, че нашите крадат). да не говорим, че само при споменаването на инфлация повечето икономисти биха му се изсмели на тоя, дето е зациклил на неолиберални теории от 1975 г.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що, изтребителите няма ли да ги плащаме пак ние?А като ги поръчваха и криза нямаше още.Да ви имам и експертите.
23
3
 
7
 
! Отговори
всички ще умрем преди 3 години
за да спасим юдо-масонкия долар и западната финансова система базирана на негожалкия цирк с маските беше за да напулним гишите на евреите и да закрепим банките им
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомням си много ясно,преди няколко години по медиите,включително и Борисов ни предупреди,че се очаква нова,невиждана до сега Световна криза,по-тежка от онази през 2008 г!Предполагам,че е имал предвид именно кризата"Корона вирус"!
21
2
 
9
 
! Отговори
Ицо преди 3 години
То това е и целта на цялата шумотевица.
20
9
 
14
 
! Отговори
ИБ преди 3 години
Хайде да идват по- скоро триото, Слави, Мая и Корнелия и заедно с Радев да почват, че скоро няма да се оправим. Само в тях ми е надеждата
19
7
 
16
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Това е цената, която ще платим за "МЕРКИТЕ", не за вируса! И няма да е само тази цена. Ще платитим със свободата, познанията, развитието на децата, социалната структура...и още и още много по-високи цени! От страх...
18
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СТАГФЛАЦИЯ! Стагнация на икономиката,масова безработица,придружена с инфлация! Това е възможно най лошата комбинация,тя Унищожава всичко,изходът от нея е един - Война!
17
0
 
0
 
! Отговори
8 преди 3 години
До До 8Млакни йеее! Аз сам най-големия уеее!
16
2
 
9
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Мутрите и хунтата от президентството ли визираш ,А ?! И кои сте вие ,дето не искате " никакви ваксини" ?! Кой те е упълномощил да говориш от името на хората, А?! Я не ни натрисай своите възгледи, жалко безполезно парвеню .
15
2
 
1
 
! Отговори
Тарикат! преди 3 години
За вас не зна, ама аз и една стотинка няма да дам ;)
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костов е виновен.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да плащат тия дето крадат и пълнят чекмеджетата