Нови щамове - ще се имунизираме ли всяка година?

Може и завинаги да живеем с този вирус, смята д-р Чавдар Ботев
74

Изоставайки, ние може да напреднем - да дойдат нови ваксини, които да са много по-ефективни. Според един от производителите на ваксини - на Novavax, завинаги ще заживеем с този РНК вирус. Същото го казаха и от СЗО. Както при грипа всяка година се появява ваксина, много е вероятно и тук да бъдем ваксинирани всяка година.

Това каза в студиото на "България сутрин" хематологът д-р Чавдар Ботев, който е съосновател на Сдружение ''Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма''. Той подчерта, че ваксините са абсолютно нови платформи и при този тип задължително трябва да имаме сериозни изследвания върху възрастовите групи.

Още по темата
"Дори в страни като Дания се получи невероятен хаос, получи се и в САЩ. Всички тези проблеми са преодолими", отбеляза д-р Ботев.

Лечението с кръвна плазма

Британско проучвания показва, че преливането на кръвна плазма може да доведе до мутация на коронавируса.

"Трябва да минем през антибиотиците, за да разберем проблема. Ако бъдат неправилно приложени, обикновено се получават щамове, които мутират. В случая се касае само за един пациент, който е с онкологично заболяване и е лекуван 102 дни с различни противовирусни средства. В краен етап е лекуван с реконвалесцентна плазма и вирусът е мутирал, което е съвсем нормално", обясни д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да се комбинират няколко терапии в един момент, а не да се правят последователно една след друга.

"С плазмата възникват проблеми, когато лекуваме пациент, преболедувал от един щам - тя може да не е ефективна за новия щам. Имунната система се наглася и имаме непрекъснато адекватно лечение", обясни хематологът.

Ваксините

"Наблюдава се феномен, че ние трябва да ги пренастройваме. Плюсът на съвременните ваксини - ДНК и РНК, е, че те могат буквално за няколко дни да направят нов конструкт и да се направи ваксина, която да съотвества на новия щам", посочи д-р Ботев.

"Ваксината на AstraZeneca използва стара технология и ако се опрем на този факт, можем да кажем, че е безопасно да се ваксинират по-възрастни хора. Но е добре да има допълнителна информация от фирмата", каза още той.

Лекарствата

Производителят на "Ивермектин" го обяви за неефективен срещу Ковид-19.

"Ивермектин" е лекарство с голямо приложение - приложено е при над 4 млрд. души. В САЩ съществува група от водещи лекари, които са събрали целия материал и са установили, че това лекарство работи, когато се прилага по схемата, която те са дали. Лекари в Аржентина са се разделили на две групи - едните са взимали "Ивермектин" и нито един не се е разболял. При другата група процентът е висок - 60%", коментира д-р Ботев.

Хематологът изтъкна, че голяма част от лекарствата, използвани за лечение на Ковид-19, са с променено предназначение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изоставайки, ние може да напреднем - да дойдат нови ваксини, които да са много по-ефективни. Хахахах. Направо да изчакаме до 2050-та и съвсем ще напреднем - вируса ще е изчезнал и няма да има нужда от ваксини. Така е, под мъдрото ръководство на Ботокса сме винаги първи! : )))
45
2
 
5
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 3 години
Провеждащи терора първоначално НАГЛО ОБЯВИХА че ВАКСИНИТЕ ДАВАЛИ РЕЗУЛТАТИ САМО 3 МЕСЕЦА ПОСЛЕ НОВИ>>>ДА СЕ СПРАТ ВАКСИНАЦИИТЕ И ДА СЕ ТЕСТВАТ ВЕЧЕ ВАКСИНИРАНИТЕ ВНИМАТЕЛНО ДО ДОКАЗАНЕ НА БЕЗВРЕДНОСТ ..ПОЛЗВАТ СЕ СПЕЦИАЛНО ОБRАБОТЕНИ НАНО МУТАНТИ И РИСКА СЛЕД ТОЧНО ДОЗИРАНО ОБЛЪЧВАНЕ ВКЛ ИНДИВИДУАЛНО Е ОГРОМЕН>>
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се лекуват хората с кръвна плазма и се смесват различни видове ДНК и РНК е нормално лекарите като Ботев да създават нови РНК вируси и щамове. За една година създадоха 3 нови смъртонони щама, за да спасят един човек сега ще убият хиляди с новите си щамове. Убийци, а не лекари.
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ботев, що мълчиш за новите изследвания, че точно лечението с реконвалесцентна плазма на имунокомпрометирани пациенти води до по-бърза поява на нови щамове, май не ти отърва щото там си захапал кокала.
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бе, Пфайзер нали бяха 95% ефективни? Какво по-ефективно искате сега?
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя чичка знае ли, че около нас има хиляди вируси и микроби и от хилядолетия си живеем със тях ? Нямаме проблеми с вирусите, на него какъв му е проблема с вируса ?
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус, нормално е да се променя, не е лошо да спрете и тая трагикомедия - щамове. Ако ни бяхте оставили март-април да си минем през оригинолната уханка щяхме да сме по добре.
39
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, че ние от хилядолетия живеем така бе пи шман професоре.И природата ни е пригодила да се справяме с тия несгоди.Викат му имунитет.Първата доза винаги е безплата, тия изплюха камъчето.
38
1
 
22
 
! Отговори
Xaxa преди 3 години
Всеки ден ще се имунизираме! Ще носим по три маски една върху друга,предпазни очила, шлем, противогаз и скафандър! Така добре ли е? Не знам за ***, които се опитват да въведат четвъртата индустриална революция, дали ще успеят, но със сигурност ще има революция и ще съжаляват...
37
1
 
13
 
! Отговори
Пак ли тоя д-р? преди 3 години
Този само като го видя и вече знам що за глупости е натряскал.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономиката на Русия работи, всички индустрии в страната работят, Русия разработи имунитет на населението с нисък процент на заболеваемост в сравнение с други страни. Русия е на 60-то място по общ процент на заболеваемост за една година в света на 100 хил. души население. И дори в най-високите пикове на вируса не са въвеждали строги мерки, най-много маски в магазините и закритите обществени места.
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клаус Шваб: "Мнозина питат: кога най-накрая ние ще се върнем към нормалния живот? Накратко, никога"!
34
7
 
0
 
! Отговори
БАБИКЯН преди 3 години
не знам дали Бабикян и отровителите са се ваксинирали или караха другите да горят маски за да могат да се запишат за депутати като водачи на листи... а дали няма да бъдат изненадани, че вместа 50 хиляди, каккто обявяваха те ... най-вече били хиляда е петстотин
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кой е казал, че не искаме да живеем с вируса ?
32
1
 
5
 
! Отговори
това го знаем преди 3 години
Това и Клаус Шваб го каза, просто сега всички повтарят неговите думи, странно защо не превеждат още книгата му.
31
1
 
21
 
! Отговори
А защо преди 3 години
А защо в Белорус при кървавият комунистически диктатор Лукашенко няма пандемия и задължителни мерки? Ако беше толкова опасен този вирус досега всички там да се се изпонатръшкали от него, напротив - в Белорус икономиката работаи (защото има икономика, не като а България) и животът си тече нормално, а в болниците се грижат за болните които не са повече от страните в които взимат драстични мерики?
30
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нови щамове - ще се имунизираме ли всяка година?"Не.
29
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от тая глупава мода. Тази с терористите беше по-спокойна
28
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов отново ще бъде премиер, и ГЕРБ ще спечелят най-висок процент. Впрочем това няма никакво значение, положението ще става все по-зле независимо кой от сегашните политици в България спечели на изборите. Надявайте се и гласувайте, гласувайте, 30 години гласуване не помогне, но този път може и да помогне.
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ако може, някоя от околовръстното няма ли да поканите и тя да каже какво мисли.