Нови щамове - ще се имунизираме ли всяка година?

Може и завинаги да живеем с този вирус, смята д-р Чавдар Ботев
74

Изоставайки, ние може да напреднем - да дойдат нови ваксини, които да са много по-ефективни. Според един от производителите на ваксини - на Novavax, завинаги ще заживеем с този РНК вирус. Същото го казаха и от СЗО. Както при грипа всяка година се появява ваксина, много е вероятно и тук да бъдем ваксинирани всяка година.

Това каза в студиото на "България сутрин" хематологът д-р Чавдар Ботев, който е съосновател на Сдружение ''Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма''. Той подчерта, че ваксините са абсолютно нови платформи и при този тип задължително трябва да имаме сериозни изследвания върху възрастовите групи.

Още по темата
"Дори в страни като Дания се получи невероятен хаос, получи се и в САЩ. Всички тези проблеми са преодолими", отбеляза д-р Ботев.

Лечението с кръвна плазма

Британско проучвания показва, че преливането на кръвна плазма може да доведе до мутация на коронавируса.

"Трябва да минем през антибиотиците, за да разберем проблема. Ако бъдат неправилно приложени, обикновено се получават щамове, които мутират. В случая се касае само за един пациент, който е с онкологично заболяване и е лекуван 102 дни с различни противовирусни средства. В краен етап е лекуван с реконвалесцентна плазма и вирусът е мутирал, което е съвсем нормално", обясни д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да се комбинират няколко терапии в един момент, а не да се правят последователно една след друга.

"С плазмата възникват проблеми, когато лекуваме пациент, преболедувал от един щам - тя може да не е ефективна за новия щам. Имунната система се наглася и имаме непрекъснато адекватно лечение", обясни хематологът.

Ваксините

"Наблюдава се феномен, че ние трябва да ги пренастройваме. Плюсът на съвременните ваксини - ДНК и РНК, е, че те могат буквално за няколко дни да направят нов конструкт и да се направи ваксина, която да съотвества на новия щам", посочи д-р Ботев.

"Ваксината на AstraZeneca използва стара технология и ако се опрем на този факт, можем да кажем, че е безопасно да се ваксинират по-възрастни хора. Но е добре да има допълнителна информация от фирмата", каза още той.

Лекарствата

Производителят на "Ивермектин" го обяви за неефективен срещу Ковид-19.

"Ивермектин" е лекарство с голямо приложение - приложено е при над 4 млрд. души. В САЩ съществува група от водещи лекари, които са събрали целия материал и са установили, че това лекарство работи, когато се прилага по схемата, която те са дали. Лекари в Аржентина са се разделили на две групи - едните са взимали "Ивермектин" и нито един не се е разболял. При другата група процентът е висок - 60%", коментира д-р Ботев.

Хематологът изтъкна, че голяма част от лекарствата, използвани за лечение на Ковид-19, са с променено предназначение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
22
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Това означава , че маските ще ни съпътстват до живот. Означава, че всички трябва да се ваксинират за всеки нов щам. Освен това трябва да се ваксинират и за грип с различни щамове. Или трябва да ходим със скафандри но пак ще се заразим при събличането им. А бе няма управия . Ще се направят училища със специалност ваксинист, които ще подготвят хора за ежегодните ваксинации.
25
28
 
0
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
Няма нужда от нов. Ковидът може леко да мутира до 5% смъртност и ще е достатъчно за пълен хаос. Затова само ваксините са спасение.
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В царството на калинките и колорадския бръмбар е цар.
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние винаги сме живяли с такива вируси. Просто сега западната капиталистическа система която беше базирана на свръхконсумация и грабеж се провали окончателно, и то най-вече заради филмчето кото Путин им прожектира. Ако Путин не беше прожектирал анимационни филмчета нямаше да има никакъв вирус и щяха да опитат да мародерстват все така нагло, но понеже не могат и използват вируса.
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо, което потвърждава, че вирусът е ТУНИНГОВАН - грипните вируси се появяват за няколко месеца и изчезват, а това ЧУДО не го лови ни ниска минусова температура, ни горещи летни жеги. Така са го проектирали, да държи на всичко, да мутира и да се развива. Пределно ясно е, че от Ковид отърване няма да има. Въпросът е, кога ще пуснат някой нов и по-зловещ вирус, че тогава ще стане манджа с грозде.
21
28
 
3
 
! Отговори
д-р ХАУС преди 3 години
МНОГО се радвам, че антиваксърите НЯМА да се ваксинират, тъкмо ще оредеят като бройка
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нобелова награда за мир за Корона вируса!Корона вирусът се оказа универсалната девствена съученичка, но която знайни и незнайни Ентелектуалци еякулираха по телевизиите, показвайки собствената си значимост.
19
0
 
20
 
! Отговори
Боц преди 3 години
Въпросът е на дали всяка година, а по колко пъти всяка година.
18
2
 
19
 
! Отговори
от психиатрията! преди 3 години
Министерството на здравеопазването на Беларус официално призна COVID-19 като психично заболяване Затова Министерство на здравеопазването взе единственото правилно решение да счита COVID-19 за психично заболяване с подходящо лечение , каза Дмитрий Пиневич, първи заместник-министър на здравеопазването на Беларус.По препоръки на агенцията всички граждани, които търсят спешна медицинска помощ, ще бъдат призовани от психиатрична линейка и поставени в болница за психично-здравни грижи.
17
1
 
26
 
! Отговори
Бахахахха преди 3 години
То беше ясноБоц боц до живот. Ама и маските ще си носите, не мерси!
16
1
 
32
 
! Отговори
завистник преди 3 години
Настава голяма лапаница за всички фарми по света. Новите щамове са мечта за всеки производител на ваксини.
15
1
 
14
 
! Отговори
разсмя ме преди 3 години
До Анонимен 11Не си прав. Ракията също има странично действие.Важното е дозировката и честотата на "ваксинация" :)
14
0
 
37
 
! Отговори
Към доктора преди 3 години
Вие ще се ваксинирате Ние не.
13
0
 
29
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Короната ще замести грипа!
12
1
 
44
 
! Отговори
От СЗО преди 3 години
Спокойно бе, няма да живеете цял живот с този вирус. След 3-4 години ще пуснем друг и този ще изчезне. Ето тази зима да не би пък да има грип?
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да сравним данните за борбата с вируса с ваксини и с ракия: Ваксини няма сигурни данни, че помагат, ракия също няма сигурни данни, че помага. Ваксини имат странични действия, ракия няма странични действия. Ваксини чувстваш се зле след нея, ракия чувстваш се супер след нея. Така чеее... всеки има право на избор!
10
0
 
30
 
! Отговори
ОМ преди 3 години
Може и завинаги да живеем с този вирус-зависи какво ще кажат от САЩ и евро съюзчето,защото китай забравиха да живеят с него и медийте мълчат за китай,може
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали наши учени разработваха българска ваксина? Аз ще чакам нея. Изберете българското!
8
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откак затвориха театрите се явиха много нови знайни и незнайни артисти на държавна хранилка!
7
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стигнахме нивото да слушаме един хематолог да ни говори за вируси. Ама той не е поставен там за да мисли,а за да повтаря като папагал каквото му се каже. Същото би било да сложат и ортопед или патоанатом на негово място. Те всички са завършили медицина нали? Колкото е некадърно управлението,толкова и тия от нощ. Като огледала са на правителството