ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване

Фон дер Лайен: Целта е постепенно да си позволим безопасно движение
Обновена: 1 мар 2021 20:30 | 1 мар 2021 20:26, Веселина Йорданова
329
ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно пътуване през летния туристически сезон. Това съобщи председателят Урсула фон дер Лайен, дни след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха да се работи в тази посока.

Фон дер Лайен съобщи за "цифров зелен пропуск" в реч пред германски депутати. Базираният на споделена платформа документ ще съдържа информация кой е ваксиниран, резултати от тестове на онези, които още не са с поставена ваксина, и данни за възстановяването на вече заразилите се с Covid-19.

"Целта е постепенно да позволим безопасно движение в ЕС или чужбина за различни цели - от работа до туризъм", написа тя в профила си в "Туитър".

Същевременно говорител на Еврокомисията потвърди, че ЕК ще предложи до края на месеца законодателни промени, свързани с въвеждането на цифрови свидетелства за ваксинираните срещу Covid-19.

Документите може да се наричат "зелен пропуск". Предвижда се данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на ЕС.

Така ще се установява дали той е получил ваксина или дали е преболедувал, включително данни от извършени изследвания за новото заболяване, предаде БНР.

Пропуските ще служат за улеснение на пътуванията в ЕС. Целта е данните да бъдат въвеждани от националните здравни власти и информационните системи да бъдат свързани, изтъкна говорителят.

По думите му се запазва срокът до края на май за техническата подготовка на новата европейска база данни.

От своя страна, еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис съобщи, че до няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и България са братски славянски народи_____Един руски историк разправя, че българите са турско азиатско племе има го в ютуб.
166
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Столицата на Татарстан е третата столица на Русия и третата световна културна столица след Петербург и Москва (като световна културна столица Петербург е пред Москва). Освен това градът е основан от българите, и още си носи българското име.
165
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Русия даде 20 милиона жертви за да спаси света от европейския фашизъм. Но днес Русия е самодостатъчна и изобщо не я интересува какво правят в ЕС и на Запад. "Плесенясали опорки. Русия даде жертви след като Сталин сключи договор за приятелство с Хитлер с наивната надежда, че той ще нападне само запада. Самодостатъчен можеш да си само когато имаш икономика. Когато половината ти бюджет зависи от парите на "еврогейовете" не можеш да бъдеш самодостатъчен.
164
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 158В регионах... в Казани ввели QR-коды на выход из подъездов для выноса мусора.Ми що бе, нали не се интеревувахме от Русия, ама тракай, тракай с клавиатурата на гугъл да намериш нещо за Русия да тролиш.
163
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вратата към чистилището се отваря за последвалите лукавия.
162
0
 
12
 
! Отговори
ЕС преди 3 години
СМЯТАМ, ЧЕ Е ОЩЕ ПО- УЛЕСНЯВАЩО - БЕЛЕГ НА ЧЕЛОТО!
161
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 164Ето как в Русия се налагат жестоки мерки докато в ЕС само ходят с намордници и не могат да напускат квартала си, а полицията бие и обгазява със сълзотвореб газ който простестира.Видео:"Камеди Клаб Ночной клуб Марина Кравец Гарик Харламов Демис Карибидис"
160
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимена стига па ти са тая Русия, тука сме ЕС обсъждаме си нашите проблеми, редно ли е или не това което се предлага, за мен е ненормално това, а какво е в Русия въобще не ме интересуваЯ па ти! А иначе само как е в Германия, как в Австрия, как е в скандинавските, а сега как в е Рисия не се интересуваме, а?
159
0
 
8
 
! Отговори
До 175 преди 3 години
Учените ще докажат каквото им кажат. Преди време са слагали радиоактивен радий в козметичните кремове, защото учените доказали, че бил полезен за кожата! Учените ще докажат за правилно и нормално всичко, което намалява раждаемостта и населението на земята!
158
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нормално е да се пътува само ако си ваксиниран и имаш валиден ваксинационен сертификат. Това е част от новата нормалност както хомосексуализма. Западните учени са доказали, че хомосексуализма е нормален."....Божке, и такова същество ли се появи: хомосексуално ковид-зомби.
157
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майката на княз Светослав е била българка. Тя въвежда християнството в Русия. Това го призна и руския патриарх когато бешв е България. Русия и България са братски славянски народи.
156
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимена стига па ти са тая Русия, тука сме ЕС обсъждаме си нашите проблеми, редно ли е или не това което се предлага, за мен е ненормално това, а какво е в Русия въобще не ме интересува
155
1
 
3
 
! Отговори
F-16 преди 3 години
Като дойдат новите 50 годишни модернизиране F-16 Block-70V през 2035 или 2040та ще фръкнем и ще освободим Крим от руския ботуш за да отмъстим за княз Светослав през 10 век. Да видят руснаците!
154
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този "пропуск" скоро ще добие формата на един вид татуировка( вече е патентована).Ще ви я сложат я на ръката,я на челата. Няма да можете да купувате и продавате без нея.Съобщение за душите ви:Добре дошли в ада.
153
6
 
0
 
! Отговори
До 164 преди 3 години
Позволи ми да усъмня в добросъвестността на някой, който има приятелка студентка в Москва. Дори и да не знаех перфектно руски и от години да следя ежедневно пресата им.
152
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до АнонименРусия даде 20 милиона жертви за да спаси света от европейския фашизъм. Но днес Русия е самодостатъчна и изобщо не я интересува какво правят в ЕС и на Запад. Русия няма намерение вече никой да спасява, а ако някой реши да повтаря авантюрата на Наполеон и Хитлер ще приключи като тях само че за няколко часа.
151
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЧе какво е правил княз Светослав в България 10 век? Същото този ратушка.
150
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Несериозно е просто, има далеч по-опасни болести, за които има ваксини от десетилетия и в редица страни от ЕС тези ваксини дори не са и препоръчителни, пример Испания и Франция където БЦЖ ваксината дори не е препоръчителна
149
2
 
2
 
! Отговори
До 158 преди 3 години
В регионах... в Казани ввели QR-коды на выход из подъездов для выноса мусора. Вы что думаете, были какие-нибудь протесты? Я озвучил это где-то в эфире, и жители Казани первыми сказали: "Мы объединились с властью, иначе мы все сдохнем. Лучше быть голодным, но таким".
148
10
 
7
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 3 години
Нормално е да се пътува само ако си ваксиниран и имаш валиден ваксинационен сертификат. Това е част от новата нормалност както хомосексуализма. Западните учени са доказали, че хомосексуализма е нормален.