ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване

Фон дер Лайен: Целта е постепенно да си позволим безопасно движение
Обновена: 1 мар 2021 20:30 | 1 мар 2021 20:26, Веселина Йорданова
329
ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно пътуване през летния туристически сезон. Това съобщи председателят Урсула фон дер Лайен, дни след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха да се работи в тази посока.

Фон дер Лайен съобщи за "цифров зелен пропуск" в реч пред германски депутати. Базираният на споделена платформа документ ще съдържа информация кой е ваксиниран, резултати от тестове на онези, които още не са с поставена ваксина, и данни за възстановяването на вече заразилите се с Covid-19.

"Целта е постепенно да позволим безопасно движение в ЕС или чужбина за различни цели - от работа до туризъм", написа тя в профила си в "Туитър".

Същевременно говорител на Еврокомисията потвърди, че ЕК ще предложи до края на месеца законодателни промени, свързани с въвеждането на цифрови свидетелства за ваксинираните срещу Covid-19.

Документите може да се наричат "зелен пропуск". Предвижда се данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на ЕС.

Така ще се установява дали той е получил ваксина или дали е преболедувал, включително данни от извършени изследвания за новото заболяване, предаде БНР.

Пропуските ще служат за улеснение на пътуванията в ЕС. Целта е данните да бъдат въвеждани от националните здравни власти и информационните системи да бъдат свързани, изтъкна говорителят.

По думите му се запазва срокът до края на май за техническата подготовка на новата европейска база данни.

От своя страна, еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис съобщи, че до няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Демокрацията не е само права и свободи - има и задължения. Ако някой ви каже че не може да ходите по улицата и да убивате хора и се иска паспорт дали не си убиец пак ли така ще реагирате? Дефакто това ще направите ако заразите 80+ годишен - аман от егоцентрици..."..............................Мале, какви глупотевини. Туй медийното облъчване какви чудеса прави само...
146
4
 
0
 
! Отговори
До Христо Христов преди 3 години
Демокрацията има много повече общо с Брюксел, отколкото с Русия, София или Христо Христов
145
5
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Демокрацията е най-добрата система, но земляните са прости и не могат да я прилагат правилно.
144
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми демокрацият няма общо с Брюксел, няма общпо с Русия, няма общо с Китай, няма общо със САЩ - е с какво има общо демокрацията.
143
0
 
2
 
! Отговори
До 158 преди 3 години
Как сообщаетПетр Шкуматов:"Штрафы будут выписываться людям в автоматическом режиме. ... Какие события будут приводить к автоматическому штрафу:1. Данные камеры видеонаблюдения, которая распознала ваше лицо. Если эта камера расположена в районе, где вы не имеете права находиться, то вы получите штраф;2. Данные оператора сотовой связи. Если ваш сотовый телефон окажется в метро, а вам покидать пределы вашего района запрещено, то вы получите штраф;3. Также, если ваш сотовый телефон на долгое время окажется в запрещенном для вас районе, то вы получите штраф;4. Данные банков о ваших поку
142
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е при демокрацията да се въвеждат имунизационни паспорти за пътуване, но българите са прости и не могат да го разберат това нещо, бългаите си мислят, че свободата е свободия. Всеки има задължението да се ваксинира при демокрацията.
141
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОГА ПО БУДНИТЕ И МИСЛЕЩИ ХОРА ПРЕДУПРЕЖДАВАХА ЗА ТОВА КАКВО НИ ГОТВЯТ ЦИОНИСТКО-РЕПТИЛСКИЯ САТАНИСТКИ (ЕЛИТ) О АЛАРМИРАХА ЗА ИДВАЩИЯ НОВ СВЕТОВЕН(РЕД) КОЙТО НЕ Е НИЩО ДРУГО ОТ ЦИФРОВА САТАНИСТКА ДИКТАТУРА ,ТОГАВА ЗОМБИРАНИТЕ С ЕВРЕО-АТЛАТТИЧЕСКАТА И ЦИОНИСТКА ПРОКАЗА ПОКЛОННИЦИ НА ЗАПАДНИТЕ ДЖЕНДЪРСКИ (ЦЕННОСТИ) СЕ ПОДИГРАВАХА НА ТАКИВА МИСЛЕЩИ ХОРА,ЧЕР БИЛИ ВИДИТЕ ЛИ (ЛУДИ)И КОНСПИРЯАТОРИ ..Е МИ СЕГА КАКВО ЩЕ КАЖАТ АПОЛОГЕТИТЕ НА ЕВРОАТЛАНТИЗМА СЛЕД КАТО КОНСПИРАЦИИТЕ ИЗЛЯЗОХА ИСТИНА
140
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре сме със запада. Половин милион умрели от ковид в САЩ, black life matters, QAnon, 50% от американците не признават изборите, протестиращите ги разстрелват а се грижат за правата на хомосексуалистите, в Европа стоят затворени по домовете от една година и ходят с намордници по улиците, жълтите жилетки във Франция, в Испания арестуват певци защото не харесвали политическата система, гей паради, пълен провал на зелената енергетика, повсеместна цензура в медиите и социалните мрежи, провал с ваксините и с ковид, право да пътуваш и работиш само ако си ваксиниран, добре сме със запада.
139
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 134Ай стига с глупостите.. приятелката ми е студентка в Москва, такива глоби категорично е нямало. Докато в ЕС "демокрацията" се разпада, в Русия нищо не са затягали, дори маските в магазините не са задължителни. Не казвам, че в Русия е супер, но ако говорим за мерки, тук са много по-жестоки. А за вечерния час в Холандия и Франция, що не кажеш нещо? Не съм чул в Русия да има такъв. Защо по дявволите трябва вечерен час заради един вирус ???
138
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията не е само права и свободи - има и задължения. Ако някой ви каже че не може да ходите по улицата и да убивате хора и се иска паспорт дали не си убиец пак ли така ще реагирате? Дефакто това ще направите ако заразите 80+ годишен - аман от егоцентрици...
137
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Човек може да работи 4-5 часа на ден, а останалото време трябва да посвещава за повишаване на културното си ниво".Йосиф Сталин
136
7
 
1
 
! Отговори
ХаХа преди 3 години
Очевидно днешната опорка на Позитано е ЕС го е грижа за гейовете, а не за семейните ценности. Повтаря се във всеки втори пост. Разбира се *** опорка като за нивото на кутевците. Хем не искат да приемат ваксините, които са резултат на грижи, а не на безгрижен, хем дащо не се грижели
135
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Москва глобяваха хора излезли на повече от 100 метра от входовете си за да разходят кучето си.В Москва никога не са глобявали хората че са излизали на 100 метра от входовте си. Имаше ограничения миналата година през пролетта, но не бяха строги, имаше карантина за идващите от чужбина, държавата плащаше и карантината на болните и гарантираше работното място. Днес в Русия са забравили за мерките, а в ЕС ходят с намордници и за затвотени в къщи, а ако протестират полицията бие жестоко.
134
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германците нападнаха чужда държава, избиха над 20 милиона братя славяни, обсаждаха и мореха с глад цели градове, запалваха селата, избиваха населението от старец до дете, а младите жени преди изнасилваха преди да ги обесят. А сега се оправдават - видите ли, ние не знаехме за това, оня там, Хитлер, Хитлер беше, ние не знаехме. И Русия спаси Европа от фашизма, а Сталин е изразител на волята и силата на руския народ.
133
2
 
1
 
! Отговори
До 152 преди 3 години
"Сталин няма нужда нито от вашето одобрение, нито от нашето осъждане. И още по-малко - от измерване с днешния гей-аршин, размахван от разните политически джуджета и пигмеи."Сталин няма нужда, но Хитлер има. И ти ще ми разправяш за аршини?
132
2
 
21
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
И както се казваше в междузвездни войни:А сега гледай как демокрацията умира под гръмките аплодисменти на тълпата!Демокрация, комунизъм, капитализъм всички тези клишета са една лъжа. Целта е само една пълен контрол и подчинение, измислени права и свободи.
131
6
 
3
 
! Отговори
До 134 преди 3 години
Ти просто лъжеш. В Москва глобяваха хора излезли на повече от 100 метра от входовете си за да разходят кучето си. Не им разрешаваха и да отидат до магазин по избор, а само до най-близкия. Такива мерки имаше само в Китай. В ЕС не.
130
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сталин няма нужда нито от вашето одобрение, нито от нашето осъждане. И още по-малко - от измерване с днешния гей-аршин, размахван от разните политически джуджета и пигмеи.
129
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"никой не ти пречи с карантина и тест и сега да пътуваш. Ваксиниралите се спестяват време и средства на властите. Това е действително улеснение"...----...---...И откъде на къде трябва да спестявам време и средства на властите !?!, след като властите не ми спестяват карантини, тестове, разходи и прочие идиотщини при пътуване. Отговор не ща. На ковид-зомбирани се задават само риторични въпроси.
128
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айдее и Словакия купи руската ваксина! Егати излагацията е тоз ЕС!