Свинско и абортирани клетки във ваксините... Кои са митовете за тях?

Хората продължават да вярват, че те променят ДНК-то ни
1 мар 2021 20:35, Нели Христова
152
Свинско и абортирани клетки във ваксините... Кои са митовете за тях?
Снимка: БГНЕС

Експертите са единодушни - само ваксинацията може да ни помогне да победим пандемията от COVID-19. Но въпреки това фалшива информация за препаратите продължава да се разпространява в интернет, спъвайки усилията за масова имунизация. BBC разглежда кои са най-често срещаните митове за ваксините и защо в тях няма никаква истина.

Във ваксините има микрочип или устройство за проследяване

Това е първата конспиративна теория, която се появи, още преди препаратите да бъдат одобрени. Според хората, които вярват в нея, Бил Гейтс стои зад пандемията и създаването на ваксините, тъй като иска да чипира населението на Земята. Това е твърдение, което самият Гейтс непрестанно отрича, но въпреки това то се разпространява из социалните мрежи от Пакистан до Аржентина.

Във ваксините няма микрочип, нито проследяващо устройство, които да събират лична информация.

Ваксините съдържат свинско или говеждо месо

Този слух води до притеснения у няколко религиозни групи. Истината е, че нито Pfizer, нито Moderna, нито AstraZeneca използват каквито и да било животински продукти в своите ваксини срещу COVID-19.

Истина е, че свински желатин се е използвал за стабилизирането на други ваксини, но тези срещу коронавируса не са от тях.

Ваксините променят ДНК-то

Това твърдение не е потвърдено от нито едно научно изследване.

Ваксините тренират имунната система да произвежда антитела, които да се борят с вируса, когато той навлезе в тялото. За да постигнат това, някои ваксини, като тази на Pfizer, използват фрагмент от генетичния материал на вируса, който да научи тялото да го разпознава и да се бори срещу него в бъдеще.

Това обаче няма нищо общо с ДНК-то на човешката клетка и не променя нищо в него.

Ваксините съдържат абортирани клетки

Учените са категорични, че няма никакви клетки от фетус във ваксините.

Да, една от стъпките при разработването на ваксини включва клетки, отгледани в лаборатория. Тази техника е измислена през 1960-те години и използва клонирани клетки от легално абортирани фетуси, които в противен случай ще бъдат унищожени.

AstraZeneca създава своята ваксина използвайки именно тази широкоразпространена техника, но регулаторите са категорични, че нито една клетка от фетус не е останала във финалната ваксина и "всичко е премахнато по време на процеса на изработка".

Ваксините правят жените стерилни

Нито едно от строгите изследвания, проведени досега, не показва, че ваксините нанасят подобни щети.

Учените от Royal College of Obstetricians and Gynaecologists излязоха с изявление, което гласи, че "няма биологичен начин, по който сегашните ваксини да причинят стерилитет при жените".

Дори след като клиничните изпитания са приключили и ваксините са одобрени за масова ваксинация, техният ефект продължава да се следи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не разбирам настойчивите препратки към фейсбук. Абсолютно всяко негативно мнение, всяко съмнение, всяка тежка реакция след ваксинация, моментално се премахва от фейсбук, също от youtube, twitter и прочие мрежи. "Имаше такъв коментар, аргументиращ се с видео във фб.Извинявам се, ако не е ваш. Моя е грешката тогава.
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За някои проблеми след ваксинация, всички здравни работници са задължени да докладват.За други - не!А всякакви други хора - ваксинирани и д-р. също могат да пишат!
106
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** ли си, ако искаш повече и по-конкретна инфрмация от държавата ... Информационна РНК - какви точно са дългосрочните ефекти ... ? Този метод не е изпоолзван въхрху хора досега ... Има ли ефект ли ефект върху ДНК структурата на клетката ... Защо се използва пропилен гликол като трансмиттер и какъв е ефектът върху мозъка ... *** ли съм, затова че задавам въпроси, на който Държавата не отоговаря ... Да ти еббба майката косматата между краката, герберскооо измекярчеее ...
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ето, да се отмориш - системата VAERS в САЩ. Намираш указания как се ползва - понеже е нарочно много трудно - влизаш в КОВИД- всички ваксини, и четеш - регистрирани 1100 смърти, тежки странични реакции 20 000. И това са само от малцината доктори, на които им се е занимавало да вписват, понеже VAERS не е задължителна."___Е, ама недейте така...това не са злобни напъни и твърдения ... за отмора.Не съм влизал - знам, че всеки човек може да опише проблем след ваксинация, със или без ясна причина
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой щети ща са ясни дооооооооооооста по късно
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, в което вярват хората, е истина. Между другото, важи и за всички останали ваксини, просто не знам защо никой не чете листовките им. Четете съставките и после търсете всяка една по отделно какво всъщност означава. Ако фармасевтичните компании описват съставките си открито в листовките, защо да вярвам на здравните власти и пропагандатори в обратното?!
102
2
 
9
 
! Отговори
11 преди 3 години
Щом един продукт/лекарство/ваксина е безплатен,а държавата насърчава за неговата "консумация" е добре да светне жълтата лампа .
101
2
 
6
 
! Отговори
11 преди 3 години
Щом един продукт/лекарство/ваксина е безплатен,а държавата насърчава за неговата "консумация" е добре да светне жълтата лампа .
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Така и не можахте да разберете, че се плаща на *** да плюят по ваксините особено в по-бедните държави. И по-глупавите естествено се връзват. Няма как да се произведат ваксини за всички хора на земята дори за една година. Да не говорим, че най-вероятно след 9-10 месеца ще е нужна реваксинация. Я сега си представете какви масови бунтове и безредици ще настанат ако всички решат, че искат ваксина. Няма от къде ..."Мдааа
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже тази важна препоръка остана без коментар, за разлика от почти всяко друго мнение под темата, ще я копирам пак - Проверете системата VAERS в САЩ. Намираш указания как се ползва - понеже е нарочно много трудно - влизаш в КОВИД- всички ваксини, и четеш - регистрирани 1100 смърти, тежки странични реакции 20 000. И това са само от малцината доктори, на които им се е занимавало да вписват, понеже VAERS не е задължителна.Ще се радвам да получа коментар и анализ?
98
2
 
8
 
! Отговори
VMAT2 преди 3 години
Когато се инжектирате с тези гадости вече не сте човек а ГМО. Нормално е да има паспорти за инжектираните. По закон за да преместваш ГМО от една точка до друга ти трябва документ/разрешително/паспорт.Хубавото е, че ГМО "хората" няма да се местят дълго.
97
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моята трудно достъпна за Вашето ниво мисъл беше, че професорите и лекарите не са склонни да се ваксинират с експерименталните препарати, които не осигуряват имунитет. Всичко останало е излишно да обсъждаме, понеже е без връзка с твърдението. Също така, отговорът с "кренвиршите" очевидно не беше до Вас.
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С професорите се срещам по работа, а с лекарите си пием, да кажем, ракията. Всичко това, естествено, докато съм на работа в склада и ям кренвирши. Знам как ви върви мисълта.Не знам за какъв склад и кренвирши ми говорите, но това и факта с кого и къде се срещате не ме интересуват.Коментирах друго: тези категории попадат във фази, където организацията за ваксиниране е друга - не на опашки - поне моята.Мисълта ми беше, че такива физиономии няма да има по опашките. Това ли знаехте за мисълта ми?
95
0
 
1
 
! Отговори
пфуууу преди 3 години
Христова,ставаш банална с агитациията.Лозунги на "Сектата на COVID *** от последния ден"Селянино!Ваксинира ли си КАЙСИИТЕ?Депутатино!Ваксинирай се публично пред Парламента!Дай личен пример!Всяка ваксина,пирон в ковчега на капитализъма и фашизъма!БСП обявява социалистическо съревнование по брой ваксинирани на ГЕРБ!Бъди отговорен,носи маска и си набий 5 ваксини у ***!За ваксини не пререждай,ДРУГАРЮ!Дедо ПОП ЩЕ ОПЯВА ИЗВЪНРЕДНО!
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам настойчивите препратки към фейсбук. Абсолютно всяко негативно мнение, всяко съмнение, всяка тежка реакция след ваксинация, моментално се премахва от фейсбук, също от youtube, twitter и прочие мрежи. Трият се дори възпоминания на роднините на починали след ваксинация, дори когато в тях не се изказва негативно мнение за ваксините (примерно мненията на сестрата на 28 годишната Сара Стикълс, починала пет дена след ваксинирането).
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом започват да говорят какво няма във ваксината, веднага започвам да им вярвам. За ембрионите даже не подозирах!___Не четете достатъчно фейсбук и, примерно, този форум. Иначе отдавна щяхте да знаете всичко!
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
103 Чел е той на баба си хвърчилото. Специално аспирина такава язва и кръвоизлив може да ти докара, че ще пукясаш за отрицателно време. Ама го бутат дори в туршиите. Иначе официалната листовка на ваксината много се чете. Случайно да няма вътре чип. *** народ та дрънка.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умните и богатите се били ваксирани, аз съм *** и беден и няма да се вакинирам. Не разбирам защо това е проблем за умните и богатите ?Дотук не прочетох някой да твърди, че му е проблем.По скромното ми мнение, хората изказват свои/чужди мнения, всеки мъчейки се да докаже, че неговото е правилното!Но чак пък да сте проблем на някого, не видях.
90
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С професорите се срещам по работа, а с лекарите си пием, да кажем, ракията. Всичко това, естествено, докато съм на работа в склада и ям кренвирши. Знам как ви върви мисълта.
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето, да се отмориш - системата VAERS в САЩ. Намираш указания как се ползва - понеже е нарочно много трудно - влизаш в КОВИД- всички ваксини, и четеш - регистрирани 1100 смърти, тежки странични реакции 20 000. И това са само от малцината доктори, на които им се е занимавало да вписват, понеже VAERS не е задължителна.