Поне още 2-3 години ще усещаме последиците от пандемията

Икономист: Бизнесът вече се адаптира към условията на работа
23 мар 2021 19:56, Анисия Иванова
13
Поне още 2-3 години ще усещаме последиците от пандемията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ще усещаме последиците от пандемията поне още 2-3 години. От настояща гледна точка едва ли някои от бизнеса си прави илюзии, че до края на тази година нещо ще е приключило. Това заяви икономическият блогър Христо Христов, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според него в момента ползите от емитирането на нов държавен дълг в България са повече от рисковете, тъй като несигурността остава висока и не е ясно какво допълнително количество финансови стимули ще бъде необходимо.

„Ефектите на третия локдаун ще бъдат смекчени, тъй като бизнесът вече започна да се адаптира към тези условия на работа“, смята гостът.

Според него този път ефектът върху туризма няма да бъде голям, тъй като сме в края на зимния сезон, а летният още не е започнал. В същото време Христов очаква ограниченията до окажат по-голямо влияние върху търговията.

"С разпространението на ваксините се появи известна увереност, но все още не е ясно как ще се развие разпространението на вируса след по-голям процент на имунизации. Ако тази несигурност продължи по-дълго може да има вълна от фалити, но и не мисля, че някои от бизнеса си прави илюзии, че след няколко месеца това ще е приключило“, допълни той.

"Целта на правителствената подкрепа не е да се възстанови загубените обороти, а да се подпомогне бизнесът да запаси своите производствени мощности“, заяви Христов пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му голям проблем е това, че на ниво ЕС нямаше единна позиция за мерките, тъй като това е довело до дисбаланси и до усещане, че в някои държави се прави повече, отколкото в други. "Предвидимост в тази ситуация може да се постигне само от гледна точна на диалог между правителство и бизнес и ясно разписани правила какви действия ще се предприемат при определено ниво на заболеваемост“.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се адаптира бизнеса когато администрацията не пречи.Докато администрацията решава кой ще прави бизнес и какъв,докато има разрешителен режим администрацията да преценява,а не пазара бизнес няма да има!Нито инвеститори!!!!!А тези дето се мъчат да правят бизнес тук,ще се изнесат с парите си в други държави,където да правиш бизнес не звучи като да си престъпник за администрацията.
8
1
 
0
 
! Отговори
дааааааааааааааааааа преди 3 години
Не 2 -3 а 20 -30 Номер 10- като се разболееш ще те питам кое е фалшиво Ще ревеш като куче тогава
7
1
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Няма безсмъртни. Така или иначе ще умрем. Ти също.Нищо необичайно.Къде е драмата?
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне още 2-3 години ще усещаме последиците от пандемията-------------Мечтата на на Транснацианалния Либерален елит!
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В бъдеще ще има МНОГО и ДРУГИ вируси.Ще се научите и маски да носите и да се миете....И това - след като поизмрат безсмъртните.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо на пандемията краят и не се вижда а виж последствията ще се усещат не две три години а от едно цяло поколение!Ама друго си е да си "икономически блогър"
3
7
 
6
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Хубавото е, че вече БОРИСОФФ ще е в затвора!!!
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама още 20
1
4
 
4
 
! Отговори
Асан преди 3 години
Тава не а верну!Вирусе нема!Айшету и *** кревату дири!