Ваксините срещу COVID-19 ще са неефикасни след година?

Това е мнението на 77 експерти от 28 страни
Обновена: 30 мар 2021 18:16 | 30 мар 2021 17:45, Нели Христова
60
Ваксините срещу COVID-19 ще са неефикасни след година?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксините срещу COVID-19, които се използват в момента, могат да се окажат неефикасни след една година заради появата на невъзприемчиви към тези препарати щамове на коронавируса, пише в. "Гардиън".

Изданието цитира мнението на 77 експерти - епидемиолози и вирусолози от 28 страни. Учените взели участие в анкета, организирана от обединението "Алианс за ваксини за хората". Две трети от експертите считат, че новите щамове, които ще се нуждаят от създаване на второ поколение ваксини, могат да получат широко разпространение в света през следващите 12 месеца.

По мнението на една трета от запитаните новите ваксини ще бъдат нужни на света само след 9 месеца. Участниците в допитването подчертали, че в онези страни, в които нивото на ваксинация остане ниско, новите генетични варианти на коронавируса ще имат по-големи шансове за изработване на устойчивост към препаратите от първото поколение.

"Нови мутации възникват всеки ден и понякога намират ниша, която им дава предимства пред предшествениците им. Тези варианти, които имат шанса да я открият, ще могат по-ефикасно да се разпространяват. В някои случаи те ще могат да заобикалят реакцията на имунитета към предишните щамове, заяви доцентът по епидемиология към Йейлския университет Грег Гонсалвес.

"Пропускайки да ваксинираме целия свят, ние ще отворим вратата за все нови и нови мутации. По този начин ще възникнат щамове, имащи устойчивост към днешните ваксини. За да се справим с тях, ще бъде нужно да се правят нови имунизации", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: "Пропускайки да ваксинираме целия свят, ние ще отворим вратата за все нови и нови мутации. По този начин ще възникнат щамове, имащи устойчивост към днешните ваксини.Това го казват отдавна, но кови диотите едно си знаят, едно си баят - ваксините не помагата, ваксините са причина да новите щамове.Китай се ориентира най-точно при тази епидемия. Първоначално спиране на епидемията с подходящи мерки, а щом се налага и разработване на ваксини и масово ваксиниране.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксите си минават на абонамент и това е, това беше ясно от самото начало ама те нали са най умните не та не.
10
4
 
8
 
! Отговори
Наркоманчета преди 3 години
Много ми е кеф...Ваксарите на третото боцкане ще им изчезва имунитетът и ще хвърлят петалата, ако няма следваща доза!Най-вероятно новите ваксини ще са много скъпи.Който няма пари за следваща ваксинка ще мре...
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините и *** за зеле не стават, но се крийте, затваряйте и обединявайте. И се дупчете по няколко пъти годишно за благото на Фарма компаниите. Новият свят е действителност по метода на варената жаба и Стокхолмския синдром
8
3
 
18
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Никой нищо не напасва, защото няма да имат достатъчно време да произведат нова ваксина. Просто търговия - нищо общо със здравеопазване, профилактика и пр. Мой познат икономисва от мизерната си заплата и всяка есен ваксинира цялото семейство срещу грип. И какво? Те всяка година боледуват от грип.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще му мислим тогава. Сега е важно овцете да се ваксинират и някои да си направят милиардите. Айде, овце, слагайте маските и ползвайте зелените коридори. Беееее, и после бегом в кошарата.
6
8
 
17
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Накратко - Естествения имунитет който се придобива при нормално протичане на болеста - не предизвиква нови Мутации - както (според учените) ваксинирането!Следователно - ваксинирането е само от полза на производителите на ваксини!
5
13
 
3
 
! Отговори
Евролиберал преди 3 години
Сексисти, расисти, антиваксъри, хомофоби, патолози и подобни всички вие сте заплаха за Новата нормалност за вас няма да има място във нашия хубав евролиберален свят.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоест не ви се вързаха хора за масовия екстерминация и нови ваксинации до златния милиярд ли?
3
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както казах преди няколко месеца, зомбитата се превърщат в абонати на фармацевтичната мафия.Контролът върху собствените им тела е в ръцете на престъпници.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фактически това се случва с грипните щамове всяка година. Всяка есен ваксините се напасват за актуалния щам. Сега, по начина по който ваксинират, едиинствено ще предизвикват нови и нови мутации. Правилния път беше да се съберат достатъчно количество ваксини и после ударна ваксинация да се предотврати натрупването на критична маса за разпространение и генериране на нови мутации.
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ахахахаха и ще има постоянно боцкане нали :)