Нова спънка пред "АстраЗенека": Безопасна ли е ваксината?

Германия спря употребата й при по-млади хора
1 апр 2021 18:30, Нели Христова
105
Нова спънка пред "АстраЗенека": Безопасна ли е ваксината?
Снимка: БГНЕС

Необичайни кръвни съсиреци в мозъка са открити при хора, след като са били инжектирани с ваксината на "АстраЗенека"

Още по темата

Тези "мозъчно-венозни синусови тромбози" накараха някои страни - включително Германия, Франция и Канада - да ограничат отново възрастта на хората, които могат да получат ваксината. Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата твърдят, че ползите от ваксината надвишават всички рискове.

Учени и регулатори по безопасността на лекарствата по целия свят се опитват да разберат дали ваксината наистина причинява тези тромбози, колко голям е рискът и какво може да означава това за ваксинационните програми.

Причинява ли ваксината съсиреци?

В момента не знаем със сигурност.

Европейската агенция по лекарствата (EMA), която преглежда данните за безопасност, казва, че те "не са доказани, но са възможни".

Организацията трябва да разбере дали съобщаваните съсиреци са страничен ефект или съвпадение, което би се случило естествено. Това е невероятно трудно при работа с редки събития. Ако, от друга страна, един на всеки 10 000 души имаше сериозни кръвни съсиреци, тогава отговорът би бил очевиден.

Част от уважаваните учени са скептични, други - все по-убедени.Някои посочват изключително необичайната същност на съсиреците като знак, че може да се случва нещо. Те често се появяват едновременно с ниски нива на кръвни тромбоцити. Други казват, че няма достатъчно доказателства и съобщаваните случаи може да се сведат до COVID, който сам по себе си е свързан с необичайно съсирване.

Колко голям може да е рискът?

Остава напълно възможно рискът да е нулев, тъй като не е доказано, че ваксините причиняват мозъчни съсиреци.

Германският институт Paul Ehrlich съобщава за 31 мозъчно-венозни синусови тромбози и девет смъртни случая от 2,7 милиона души, които са били ваксинирани там. Най-новите данни от Обединеното кралство обаче отчитат много по-малко съсиреци, само пет, въпреки ваксинирането на много повече хора - 11 милиона.

Европейската агенция по лекарствата, която е оценила данни от цял ​​свят, изчислява, че рискът при хора на възраст под 60 години, които са получили ваксината "АстраЗенека" е 1 на 100 000.

Ръководителят на мониторинга на безопасността на организацията д-р Питър Арлет казва, че това е "повече, отколкото бихме очаквали да видим".

Не е сигурно обаче каква е действителната честота на фона на тези кръвни съсиреци в мозъка. Оценките варират от около два случая на милион души всяка година до почти 16 на всеки милион в нормални времена, а и самият коронавирус може да ги причинява.

Защо има разлика между Великобритания и Германия?

Може да очаквате да видите еднакъв брой кръвни съсиреци в различни страни, ако те наистина са били причинени от ваксината. И все пак Великобритания и Германия имат значително различни цифри.

Един от аргументите е, че типът на хората, които се ваксинират, е различен.

Обединеното кралство до голяма степен работи с най-старите възрастови групи, докато Германия е една от страните, които първоначално отказаха да използват ваксината при хората над 65 години поради липса на данни от клиничните изпитания. Вместо това се смята, че почти 90% от германците, получили "АстраЗенека", са под 60 години.

Като цяло страничните ефекти са по-тежки при по-младите хора, тъй като те имат по-силен имунен отговор, което е една спекулативна причина, поради която Великобритания има по-малко случаи на тромбози.

Въпреки това, кръвните съсиреци са присъщи по-често при по-младите жени и приемането на хапчета увеличава риска. Така че естествените нива на риск - независимо дали хората са ваксинирани или не - също биха могли да имат роля.

Разследването на всичко това е предизвикателство, но EMA заяви, че не е открила конкретни рискови фактори като възраст, пол или медицинска история.

Безопасна ли е ваксината "АстраЗенека"?

Нищо в медицината не е напълно безопасно и дори терапии, които са силно токсични, се използват при правилните обстоятелства.

Химиотерапевтичните лекарства имат брутални странични ефекти, но са изключително ценни и дори болкоуспокояващите без рецепта като парацетамол и ибупрофен имат сериозни странични ефекти, но те са невероятно редки.

Какво трябва да знаете за безопасността на ваксината

Истинското решение винаги е дали ползите надвишават рисковете.

Това е особено предизвикателно при пандемия. Обикновено медицината разчита на "предпазния принцип", за да докаже адекватна безопасност, преди да даде ново лекарство на голям брой хора. Но при пандемия всяко забавяне на ваксинирането на хора също ще струва животи.

Въз основа само на данните от Германия, ако ваксинирате милион души, тогава бихте очаквали 12 да имат кръвен съсирек и четирима от тях да умрат.

Но ако милион 60-годишни хванат коронавирус, тогава около 20 000 ще умрат от COVID-19. Ако милион 40-годишни хванат коронавирус, тогава около 1000 ще умрат. Това биха били няколкостотин души за 30 години.

Ползите от ваксинацията очевидно се увеличават с възрастта и страни като Германия и Канада позволяват ваксината "АстраЗенека" да се използва в по-възрастни възрастови групи. Тези решения също ще се ръководят от това кои алтернативни ваксини имат е на разположение и кой все още трябва да бъде имунизиран.

Светът внимателно проучва данните, но яснотата все пак ще отнеме време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И цялото това словоблудство, за да те убедят да си сложиш ваксина, защото видиш ли ти си проблем за дадени хора да ходят да ядат и да пият навън и да се разхождат със самолети. Пределно ясно на всички, е че ако се спазваха изолационните мерки нямаше да се стигне до тази ситуация...Повечето хора не взимат нещата на сериозно и вместо да си седнат на задниците вкъщи за 20 дена те си правят каквото си искат и после викат, че няма смисъл от мерките и се надяват на вълшебно хапче и ваксина, а то няма!
58
9
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
И КАКВО КАТО ПРИЧИНЯВА СЪСИРЕЦИ!!!НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА Е 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО ТРЯБВА ДА Е!
57
3
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Астра-Зенека трябваше удачно да я прекръстят на Мега-**/...
56
5
 
14
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Щеше са е смешно , ако ..... Разбира се че от ?-комисията ще ви обясняват , че няма страшно , защото вече изхарчиха подкупите дето взеха от фарма-производителите и ако не се пласира материала ще е малко неудобно, разбираш ли ме.
55
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо й няма на ваксината. Обикновена търговска война, която производителите на в пъти по-скъпите ваксини водят. И какво означава, че при 200 000 ваксинирани, при някой имало съмнение. Който се съмнява да не се ваксинира, но не я спирайте.
54
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скъпите ваксини атакуват евтините, а всички заедно - Спутник V, която е най-успешната и чиста ваксина.
53
1
 
3
 
! Отговори
Диян преди 3 години
продължение:На Covid-19 ще ти се появят четирите допуснати ваксини в ЕС, можеш за всяка от тях да генерираш данните. Оттук нататък също е доста оплетено, но не ми се пишат фермани, надямва се да се справиш с доста ровичкане и изпробване.
52
1
 
5
 
! Отговори
Диян преди 3 години
до този, който пожела линк за данните, които постнах малко по-рано:Понеже е малко трудно да се ориентира човек сам (аз едва ли бих успял), бях постнал един линк с подробни указания за стъпките, но изтриха целия пост (предполагам заради линка). Накратко: напиши в Google "EudraVigilance adverse repports", след това отвори страницата на EudraVigilance (би трябвали да е топрезултатът), отиди на "Съобщения за подозирани нежелани лекарствени реакции по вещества", после на буква C и търси Covid-19.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А другите Ковид ваксини много ли са добри?
50
1
 
1
 
! Отговори
до анонимен 54 преди 3 години
До Анонимен 54Изказването ти е тъполНяма нищо с употребата на алкохол, не това е проблема на ваксината.
49
4
 
9
 
! Отговори
ппетров преди 3 години
Общо 2287 са регистрираните случаи на проявили се тежки странични въздействия. Под тежки въздействия от "Паул Ерлих" разбират такива странични ефекти, "при които се налага пациентите да бъдат лекувани в болница или реакциите могат да бъдат определени като значими от медицинска гледна точка". От тях 1728 са свързани с ваксината на BioNTech/Pfizer, 352 - с препарата на AstraZeneca, 113 - с ваксината на Moderna.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ако пиеш алкохол също можеш да получиш тромбоза и още куп заболявания.Но ни ще продължим да си пием.
47
1
 
2
 
! Отговори
ппетров преди 3 години
До Остей тъз работаПетър Петров накратко ппетров е ник, а ти какво си пил?
46
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ВИРУСА ОПАСЕН ЛИ Е, АКО ВЪРЛУВА ОПАСЕН ВИСОКОЗАРАЗЕН ВИРУС СРЕД НАС НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА ГО УСЕТИМ ПО НЯКАКВИ СИМПТОМИ.
45
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смразяващо е да се ваксинираш и кръвта ти да се пресече, като прясно мляко да се превърне в извара! Предпочитам вируса
44
4
 
7
 
! Отговори
ппетров преди 3 години
Има нещо гнило във всичко това:По данни на института"Паул Ерлих", от началото на ваксинационната кампания в Германия има общо 351 смъртни случая със съмнения за възможна връзка между леталния изход и ваксинирането. Във всички тези случаи починалите са били ваксинирани няколко часа до 40 дни преди настъпването на смъртта. От тях 286 случая са свързани с ваксината на BioNTech/Pfizer, по четири случая се падат на Moderna и AstraZeneca.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете ги платени тия ваксини и да приключим с тия спорове коя е по-хубава, коя е по безопасна и т.н. Пазарът сам ще покаже какви са предпочитанията и страховете на потребителите.
42
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се вслушаме в препоръките на "форумните експерти",дали ваксината е опасна. Макар, че вече е компрометирана от тези новини. Най-добре да я спират и да се продължава с другите ваксини.
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нова спънка пред "АстраЗенека": Безопасна ли е ваксината?"Ако беше безопасна щяхте ли да задавате този въпрос всеки месец? Щяха ли държавите да я спрат? Не, не е безопасна.
40
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСмъртността от ваксините е по-висока от тази на вируса.